Nagelverzorging

Te lange nagels kunnen erg storend zijn. Leer hoe u de nagels van uw hond kunt knippen als onderdeel van een regelmatige verzorgingsroutine.
Nagelverzorging
Nagelverzorging
Nagelverzorging

Nagelverzorging

Voor de meeste honden moeten de nagels zelden of nooit worden bijgeknipt. Als honden op harde oppervlakken zoals trottoirs lopen, verslijten ze van nature hun nagels. Niet verzorgde nagels kunnen echter breken, bloeden of zelfs ingroeien, wat het dier veel ongemak kan bezorgen. Als u "klik-klik-klik" hoort wanneer uw huisdier op een harde ondergrond loopt, dan is dat een duidelijk teken dat zijn nagels moeten worden geknipt.

Hoe kunt u de nagels van uw hond knippen?

  • Ga met uw hond op de grond zitten en ga op uw gemak zitten. Gebruik alleen een nagelknipper die speciaaal is ontworpen voor huisdieren en ga na dat die goed scherp is. Uw dierenarts of trimmer kan er eentje aanbevelen.
  • Houd de poten van uw hond stevig op uw knieën en duw voorzichtig op de kussentjes om de nagel naar voren te brengen. Begin bij het uiteinde van de nagel en knip onder een hoek van 45 graden, met het knippende deel van de nagelknipper gedraaid naar de nagel. Vermijd op witte nagels het roze gedeelte van de nagel. Knip zeer kleine stukjes van zwarte nagels tot de nagel korter is. Als u een zwarte stip in het midden van de nagel merkt, dan komt u dicht bij de ader. Dan moet u onmiddellijk stoppen met knippen. Het fragiele deel bevat zenuwen en bloedvaten. Als daarin wordt geknipt, zal het gemakkelijk bloeden. Als u in dit deel knipt, oefen dan wat druk uit met een wattenschijfje of verwijder het klontertje pas als de bloeding voorbij is. Raadpleeg uw dierenarts als het bloeden niet stopt.
  • Vergeet niet om ook de achterklauwen te knippen die achteraan aan de poten zitten en die niet op de grond rusten. Als ze niet worden geknipt, rollen ze zich op en groeien ze in de huid zoals een ingegroeide teennagel.
  • Knip bij voorkeur de nagels van uw hond een keer per week, of in ieder geval ten minste tweemaal per maand. Hoe meer u ze knipt, hoe makkelijker het is.
  • Algemene tips​
  • Doe eerst alsof u ze knipt door de poten van uw hond aan te raken en beloon hem dan.
  • Wij raden u aan uw hond gewend te maken aan een aantal beperkingen, zoals hem vast te houden, hem een pootje te laten geven, of een beetje druk uit te oefenen op de tenen.
  • Gebruik een normale vijl voor puppy's of oudere honden, waarvan de nagels zacht en broos zijn, en dus gevoeliger voor pijn of bloeden.
  •  Als het te moeilijk wordt en de stress of angst voor letsels u belet om noodzakelijke taken zoals het knippen van nagels uit te voeren, vraag dan om hulp van een trimmer of een dierenarts.