Een kat met overgewicht

Katten hebben de neiging om enkele kilo's aan te komen wanneer ze ouder worden en minder actief zijn. Obesitas is de meest voorkomende voedingsstoornis bij katten. Het is dus belangrijk om regelmatig het gewicht van uw kat te controleren. Een kat met overgewicht is immers meer blootgesteld aan gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en ademhalingsstoornissen, nierstenen en artritis.  

Heeft uw kat overgewicht?

Het is niet altijd makkelijk te weten of uw kat overgewicht heeft. Het is aanbevolen regelmatig naar uw dierenarts te gaan maar u kunt de zwaarlijvigheid van uw kat zelf controleren door met uw handen over zijn flanken en buik te gaan. Als hij geen overgewicht heeft, zou u gemakkelijk zijn ribben moeten kunnen voelen zonder ze te zien. De lijn van de taille achter de ribben moet duidelijk zichtbaar zijn wanneer men bovenaan kijkt en er mag geen plooi over de ribben hangen tijdens het stappen. Als u twijfelt, vraag dan uw dierenarts om het voor u te controleren.  

De extra's en het knabbelen achterwege laten

Om uw kat te helpen gewicht te verliezen, laat u eerst gedurende twee weken alle extra's en snoepjes weg, ook de katten​melk (die een voedingsmiddel op zich is). Breng uw buren en bezoekers op de hoogte zodat alle niet-officiële tussendoortjes worden weggelaten! Als u geen verbetering ziet, raadpleeg dan uw dierenarts. Gewichtstoename is niet altijd het gevolg van te veel eten. Uw dierenarts zal u kunnen zeggen of er een onderliggende medische reden is. Wacht op de goedkeuring van uw dierenarts om de hoeveelheid voedsel die u uw kat als hoofdmaaltijd geeft te verminderen.  

De hoeveelheid voedsel verminderen

Verminder gedurende nog twee weken, als uw dierenarts dit goedkeurt, de hoeveelheid van de hoofdmaaltijd met ongeveer 10%. Probeer het voedsel te verdelen in kleinere porties om de tijdsintervallen tussen de maaltijden te verminderen en om precies te kunnen opvolgen wat u hem geeft.

Als het gaat om "buitenkatten", geef ze dan hun eten net voordat ze buitengaan. Zo wordt de drang kleiner om rond te snuffelen en naar een extra maaltijd te gaan zoeken. Geef katten met overgewicht apart te eten om te verhinderen dat ze eten gaan stelen. Laat ze ook niet bij de andere katten zolang deze niet gedaan hebben met eten.

Controleer na twee weken de fysieke conditie van uw kat en hou dit dieet aan totdat hij zijn ideale gewicht bereikt heeft. U zult geduld moeten hebben want het kan enkele maanden duren voordat een grote gewichtstoename weer afneemt. Wanneer hij het ideale gewicht heeft bereikt, pas dan de hoeveelheden eten lichtjes aan om zijn gewicht te stabiliseren. 

Geen schokregime

Honger uw kat nooit uit om hem gewicht te doen verliezen. Het is gevaarlijk om zijn voedselinname meer dan 10 tot 15% te verlagen omdat hij dan niet meer het juiste evenwicht zou hebben van essentiële mineralen en vitaminen en hij het risico zou kunnen lopen om leverlipidose, een dodelijke ziekte, te ontwikkelen.  

Vetarme formules

U kunt de "vetarme" formules voor katten overwegen. Vetarme diëten bevatten minder vetten zodat u de hoeveelheid voedsel niet moet verminderen. Bovendien bieden deze formules uw kat het juiste evenwicht van mineralen en vitaminen. Wanneer uw kat zijn ideale gewicht heeft bereikt, kunt u opnieuw een standaardrecept voor volwassen katten gebruiken. Maar het zou verstandig zijn om het vetarme dieet verder te zetten gedurende de hele volwassen leeftijd als uw kat gevoelig is voor overgewicht. De vetarme voedingsmiddelen zijn ook ideaal voor minder actieve katten die minder energie nodig hebben uit de voeding.  

Actief blijven

Natuurlijk lost een controle van de voeding van uw kat slechts de helft van het probleem op. Gebrek aan lichaamsbeweging is vaak de oorzaak van een gewichtstoename. Moedig uw kat dus aan om actief te blijven en meer calorieën te verbranden. Een sessie spelletjes met speeltjes aan een touw aan het einde van een stok kan goed zijn. Of u kunt investeren in een kattenpaal en hem zo aanmoedigen om te klimmen, te springen en zich uit te rekken.