Een volwassen kat in huis ontvangen

Veel mensen adopteren liever een volwassen kat. De belangrijkste stambomen kunt u bij fokkers vinden, terwijl in opvangcentra straatkatten en gemengde rassen te vinden zijn. Deze centra vragen in het algemeen een schenking om de kosten te dekken voor de verzorging van de dieren die zij opvangen. Het welzijn van het dier is van het grootste belang en alvorens de katten voor adoptie beschikbaar worden gesteld steriliseren en vaccineren de meeste centra hun katten die zij ook met een chip uitrusten waarmee ze kunnen worden geïdentificeerd. Als dit niet gebeurt, dan kan het centrum u vragen om dit te doen als voorwaarde voor adoptie.

Behalve bij zwerfkatten hebben de centra meestal een vrij goed idee van het karakter en de achtergrond van de volwassen katten die ze aanbieden. Zij zullen u helpen bij het kiezen van uw huisdier. Maar vóór u een kat kiest, moet u ook rekening houden met uw levensstijl en de omgeving waarin u uw kat wenst te laten leven.

Wat verwacht u van een kat?

Katten kunnen liefde geven, fijn gezelschap worden, emotionele steun bieden en het gevoel versterken dat u iemand van nut bent, in het bijzonder voor alleenstaanden. Kinderen zien in hen een trouwe vriend met wie ze hun geheimen kunnen delen en voor wie ze bepaalde verantwoordelijkheden, zoals het verzorgen van een ander levend wezen, kunnen hebben. In het algemeen komt het bezit van huisdieren de gezondheid en het emotionele welzijn van hun baasjes erg ten goede.

In wat voor omgeving woont u?

Als u woont in een drukke straat of in een appartementsgebouw dan moet u een binnenhuiskat hebben. Als u echter in een landelijk gebied woont, kies dan liever voor een zelfstandigere kat, of zelfs voor een oude wilde getemde kat. Een kat die vroeger de gewoonte had veel buiten rond te lopen, verdraagt het niet om voor de rest van zijn dagen opgesloten te blijven in een appartement. Een kat die gewend is om binnen te leven, heeft het op zijn beurt moeilijk om te wennen aan de onzekerheid van een niet gesloten kattenluik en zal zich ook niet vrijwillig naar buiten wagen, zelfs als de deur naar buiten open is.

Bent u beschikbaar?

Ons zeer drukke leven betekent dat we vaak veel tijd buitenshuis besteden. Katten passen zich in het algemeen aan deze zelfstandige levenswijze aan, vooral als ze ook naar buiten kunnen. De meeste katten hebben echter graag het gezelschap van andere katten om te spelen als u er niet bent, dus waarom niet twee katten tegelijk adopteren, het liefst twee katten die elkaar al kennen en waarderen?

Heeft u andere huisdieren?

De huiskat is een eenzame jager. Sommige katten kunnen sociale relaties aangaan met andere katten en met mensen, zelfs met honden. Maar als katten een slechte ervaring hebben gehad met een hond of nog helemaal geen ervaring, zullen zij waarschijnlijk niet erg blij zijn als u een hond hebt. Als u al een hond hebt of van plan bent er eentje te nemen, kies dan een kat die al heeft samengewoond met een hond.

Heeft u de financiële middelen om u een kat te permitteren?

Houd rekening met de kosten voor voeding en de gebruikelijke kosten voor de dierenarts, zoals vaccinaties, behandelingen tegen wormen en de jaarlijkse controles, zonder de verzekering te vergeten. U zult ook dingen moeten kopen, zoals kommen, een mand, een kattenbak, verzorgingsmateriaal en speeltjes, artikelen die regelmatig zullen moeten worden vervangen.