Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Puppyclub logo
puppy kijkt op naar eigenaar in wachtkamer van dierenarts

Je hond laten steriliseren of castreren - veelgestelde vragen

Leestijd: 5 min

We beantwoorden enkele van de meest voorkomende vragen die eigenaren hebben over het castreren en steriliseren van puppy's. 

Een ondeugende jonge pup mee naar huis nemen is zo leuk. Als je je puppy leert zitten en over zijn buikje aait, komt de gedachte dat hij zelf een nestje heeft waarschijnlijk nog niet bij je op. 

Puppy's kunnen echter geslachtsrijp worden vanaf ongeveer 6-7 maanden tot 18 maanden, afhankelijk van de grootte van het ras, en kunnen daarom eerder drachtig worden dan je anders misschien had gedacht! Als nieuwe hondenbezitter moet je al op relatief jonge leeftijd nadenken of je wilt dat je hond een nestje krijgt of niet. Het steriliseren of castreren van je hond zal helpen om ongeplande zwangerschappen te voorkomen en kan een aantal andere gezondheids-, gedrags- en sociale voordelen hebben. Er zijn echter ook enkele nadelen, en afhankelijk van jouw puppy kunnen deze opwegen tegen de voordelen van sterilisatie of castratie, zelfs als je er niet mee wilt fokken. Je dierenarts zou je moeten kunnen helpen adviseren wat het beste is voor je puppy. 

Wanneer moet ik mijn puppy steriliseren? 

Een reu of teef begint geslachtsrijp te worden vanaf ongeveer 6-7 maanden tot 18 maanden, afhankelijk van de grootte van het ras. De beste leeftijd om te steriliseren of castreren is een controversieel onderwerp en verschilt naargelang de grootte en het ras van je hond. 

Als je ongewenste zwangerschappen echt wilt voorkomen, is het misschien beter om je puppy op jongere leeftijd te castreren, en sterilisatie kan vóór de eerste loopsheid bij teven worden uitgevoerd, maar sommige dierenartsen adviseren om langer te wachten. Vooral bij grotere rassen, en dan vooral reuen, kan je dierenarts adviseren te wachten tot ze volledig volgroeid zijn en teven hun eerste loopsheid hebben gehad. 

Er is echter geen duidelijk bewijs voor de optimale aanpak en je kunt dan ook beter met je dierenarts bespreken wat het beste is voor jouw puppy. 

Wat zijn de voor- en nadelen van het laten steriliseren of castreren van mijn puppy? 

Er zijn verschillende gezondheids-, gedrags- en sociale redenen waarom het raadzaam kan zijn om je puppy te steriliseren. Hoewel er tal van voordelen zijn, zijn er ook enkele potentiële nadelen en is sterilisatie mogelijk niet voor elke hond de juiste beslissing. De voordelen variëren ook afhankelijk van het geslacht. 

  • Castratie voorkomt het ontstaan van testikel tumoren en vermindert het risico op prostaatkanker en andere prostaatproblemen.  
  • Castratie kan helpen voorkomen dat je hond tijdens het wandelen wegloopt op zoek naar een loopse teef. 
  • Castratie kan het territoriaal gedrag/territoriummarkering en het overmatig 'rij' gedrag (proberen te paren met voorwerpen/mensen) verbeteren. 
  • Door een castratie kan de stofwisseling van je hond verlaagd, wat betekent dat je puppy vatbaarder kan zijn voor gewichtstoename na castratie. 
  • Er zijn ook verbanden tussen castratie en een verhoogd risico op het ontwikkelen van diskhernia (intervertebral disc disease; bij dwergteckels), gewrichtsaandoeningen (vooral bij golden retrievers) en sommige soorten kanker (bij verschillende rassen). Dit lijkt te worden beïnvloed door zowel de leeftijd van castratie als het ras. 

Overleg daarom altijd met je dierenarts om de voor- en nadelen goed af te wegen.

  • Sterilisatie verkleint de kans op melkkliertumoren. 
  • Sterilisatie voorkomt baarmoeder- en eierstokkanker, evenals andere levensbedreigende baarmoederinfecties zoals pyometra, die relatief vaak voorkomt bij oudere niet-gesteriliseerde teven en fataal kan zijn. 
  • Sterilisatie neemt het risico van een ongewenste dracht weg, wat een grote verantwoordelijkheid is met betrekking tot de zorg voor je hond tijdens de dracht en nadat haar puppy's zijn geboren, en voor het opvoeden van de puppy's. Sterilisatie is ook belangrijk als je hond een ernstige erfelijke aandoening heeft om te voorkomen dat deze wordt doorgegeven aan haar puppy's. 
  • Sterilisatie neemt ook het risico op schijnzwangerschappen weg. 
  • Tijdens de loopsheid vloeien teefje bloed tot wel drie weken, wat door veel eigenaren als een ongemak wordt ervaren. 
  • Echter door sterilisatie verandert de energiebalans van het teefje, waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Hier moet rekening mee gehouden worden door de hoeveelheid voeding aan te passen. 
  • Sterilisatie kan de kans op incontinentie op latere leeftijd vergroten. Dit kan in veel gevallen worden opgelost met medicatie. 
  • Er zijn ook verbanden tussen sterilisatie en een verhoogd risico op het ontwikkelen van diskhernia (intervertebral disc disease; bij dwergteckels), gewrichtsaandoeningen (vooral bij golden retrievers) en sommige soorten kanker (bij verschillende rassen). Dit lijkt te worden beïnvloed door zowel de leeftijd van sterilisatie als het ras. 

Overleg daarom altijd met je dierenarts om de voor- en nadelen goed af te wegen.

Hoe laat ik mijn pup steriliseren? 

Maak een afspraak met uw dierenarts om uw puppy te laten steriliseren/castreren. Het kan zijn dat je samen met je puppy vóór de operatie nog een afspraak hebt voor een pre-anesthesiecontrole. 

Je dierenarts zal je vragen om je puppy enkele uren voor de narcose niet te voeren, meestal vanaf de avond ervoor.

Meestal word je verzocht om je puppy 's ochtends bij de dierenarts af te geven, en kun je hem vaak later die dag weer ophalen.

Welke veranderingen kan ik verwachten na een sterilisatie?

Soms wordt sterilisatie geassocieerd met gewichtstoename vanwege de hormonale veranderingen die plaatsvinden na een sterilisatie. Je kunt je hond helpen fit te blijven door regelmatig te bewegen en door hem proactief over te zetten op 'light' voeding om gewichtstoename na sterilisatie te voorkomen. Als alternatief op een 'light' voeding kun je ook hun calorie-inname verminderen door de portiegrootte met 10% te verminderen.