Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hond die een blauwe hondenkraag draagt en een verband om zijn poot heeft

Zorgen voor je hond na een operatie

Leestijd: 6 min

Moet je hond geopereerd worden, dan is het handig om te weten wat je na de operatie kunt verwachten, zodat je je hond zo comfortabel mogelijk kunt opvangen. De dierenarts geeft je specifiek advies voor de behandeling en het herstel, zodat je hond snel weer de oude is. 

De operatie van een hond is een stressvolle tijd voor het hele gezin. Het gaat niet alleen om de operatie zelf, maar ook om wat er gebeurt nadat je hond de ingreep heeft ondergaan. Proberen om het je hond zo comfortabel mogelijk te maken tijdens het herstel, kan best lastig zijn. Van de effecten van de narcose tot het droog en op zijn plaats houden van het verband: dit kun je doen om je hond te helpen bij een spoedig herstel. 

Je hond ophalen na de operatie 

Wanneer je je hond na de operatie gaat halen, zul je merken dat hij nog een beetje slaperig is als hij onder narcose is geweest. De dierenarts zal je hond iets kleins te eten en een paar pijnstillers hebben gegeven, dus hij zal nog een beetje wiebelig op zijn poten staan.

Je krijgt waarschijnlijk medicijnen mee naar huis, zoals ontstekingsremmers, antibiotica en pijnstillers. Vraag het je dierenarts als je niet precies weet hoe je de medicijnen moet geven.

Wanneer je thuiskomt, wil je hond waarschijnlijk meteen naar zijn mand om de effecten van de narcose weg te slapen, dus zorg ervoor dat hij een rustig plekje heeft en niet gestoord wordt. Al snel daarna heeft hij waarschijnlijk geen pijn meer, voelt zich beter en zal graag willen eten.

Soms kunnen honden na een operatie agressief gedrag vertonen, dat komt omdat ze gedesoriënteerd zijn. Dat gedrag is maar tijdelijk, maar als het langer duurt dan een paar uur, kan het zijn dat ze pijn hebben. Als je je zorgen maakt over de operatie, de nazorg, agressief gedrag of het herstel - of als je hond niet zijn normale gang gaat na pakweg 12 uur - neem dan contact op met je dierenarts.

Eten na de operatie

Je hond voeden na de operatie verloopt waarschijnlijk anders dan normaal. Honden kunnen zich, net als mensen, misselijk voelen van de narcose, dus geef je hond na de operatie een klein beetje eten of iets lichts, zoals gekookte kip of vis. Als dat niet mogelijk is, geef hem dan een kwart van de normale portie voeding. Je dierenarts kan je speciaal dieetvoer meegeven, dat specifiek is ontwikkeld voor honden na een operatie. Geef deze voeding een paar keer, of zo lang als je dierenarts dat aanraadt, maar probeer zo snel mogelijk weer het normale, hoogwaardige hondenvoer te geven, want daardoor gaat het herstel sneller. Zorg er zoals altijd voor dat er schoon, vers drinkwater staat voor je hond.

Lichaamsbeweging als onderdeel van het herstel van je hond 

Ook de gebruikelijke bewegingsroutine van je hond moet waarschijnlijk veranderen. Je dierenarts vertelt je wat je hond weer mag doen en wanneer, afhankelijk van de operatie die je hond heeft ondergaan. Als honden bijvoorbeeld gehecht zijn na een operatie, moeten ze aan de lijn worden uitgelaten en mogen ze niet te veel bewegen - misschien een wandelingetje in de tuin om hun behoeften te doen - tot een paar dagen nadat de hechtingen zijn verwijderd. Laat je hond ook niet op de bank springen of traplopen. Volg altijd de aanwijzingen van de dierenarts op als het op bewegen aankomt.

Na orthopedische chirurgie mogen honden vaak nog langer niet bewegen en moeten ze soms zelfs strikte rust houden. Zorg ervoor dat de bench groot genoeg is, zodat je hond gemakkelijk rechtop kan zitten en zich kan bewegen, maar niet zo groot dat hij rond kan rennen.

Laat je hond gewoon uit zoals altijd, maar leg wat kranten in de bench voor het geval dat ze het niet halen en verschoon het hondenkleed regelmatig, zodat je hond een fijne en frisse plek heeft om te ontspannen.

Zet een bak schoon water in de bench en controleer regelmatig of de bak niet omgestoten is. Strikte rust in de bench kan lastig zijn voor jullie allebei, maar hoe beter dat lukt, des te sneller herstelt je hond en is het risico kleiner dat hij zichzelf pijn doet. Dierenartsen adviseren niet voor niets strikte rust - ze willen net zo graag als jij dat je hond snel weer beter wordt! Houd je hond in de bench zo lang als de dierenarts aanraadt, ook als ze beter lijken.

Verzorging van het verband na een operatie

Het is buitengewoon belangrijk dat het verband van je hond droog blijft, zodat hij niet meer schade kan aanrichten. Ook als je simpelweg je hond even in de tuin laat of uitlaat, is het nodig om een plastic zak over het verband te plakken om het te beschermen. Je dierenarts kan je een infuuszak geven, gemaakt van stevig materiaal, om in plaats van een plastic zak te gebruiken. Haal de zak weg zodra je hond weer binnen is, want het is gevaarlijk om een plastic zak te lang om zijn poot te laten zitten. Er kan vocht in ontstaan, met gezondheidsproblemen tot gevolg - denk maar aan hoe je eigen vingers rimpelen in het bad!

Als je vervelende geurtjes ruikt, verkleuringen ziet of zwellingen boven of onder het verband, of als je hond mank gaat lopen of pijn heeft, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Het is ook belangrijk dat je naar de controleafspraken met de dierenarts gaat, om ervoor te zorgen dat het herstel van je hond goed verloopt. Als in de tussentijd het verband losraakt of eraf valt, probeer dan niet om zelf een nieuw verband aan te leggen. Als het verband te strak is, kan dat problemen opleveren, dus neem je hond mee naar de dierenarts en laat daar nieuw verband aanbrengen - ze doen het graag voor je!

Kunststof kraag voor honden

Om te voorkomen dat honden aan een wond of aan het verband gaan likken, bijten of krabben, is het een goed idee om hen een trechtervormige kraag om te doen. Tot voor kort waren deze kragen van hard plastic gemaakt, maar je kunt nu ook zachtere materialen krijgen die comfortabeler zitten. Deze kragen zijn ook beter voor het meubilair en voor voorbijgangers - een enthousiaste hond met een plastic kraag kan nogal wat schade aanrichten! Laat de kraag altijd om, vooral 's nachts en wanneer je hond alleen is.

Je hond went gauw genoeg aan deze nieuwe accessoire, maar zorg er wel voor dat hij er bij het eten en drinken geen last van heeft. Als dit wel het geval is, doe de kraag dan af als je hond eten krijgt of water wil drinken. 

Sommige honden kunnen gewoon niet wennen aan de kraag en worden er onrustig van. Als dit zo is bij jouw hond, vraag dan je dierenarts om een alternatieve oplossing. Als je deze tips opvolgt bij de zorg voor je hond na een operatie en de adviezen van je dierenarts ter harte neemt, herstelt je hond vast snel en kunnen jullie weer volop genieten van elkaar! 

Gerelateerde artikelen