Amputatie bij de hond

Amputatie redt levens en betekent niet het einde van de wereld voor uw hond. Ontdek alle gevolgen van deze operatie.
Amputatie
Amputatie
Amputatie

Amputatie bij de hond

Velen van ons hebben al weleens een hond met drie poten gezien en de meeste honden passen zich heel goed aan deze situatie aan. Of het nu het gevolg is van een ongeval of van een ziekte, de amputatie van een lichaamsdeel wordt vandaag steeds vaker gezien als een alternatief voor euthanasie, meer dan dit vroeger het geval was. Zelfs al vereist dit een chirurgische ingreep en een lange herstelperiode, toch kan een amputatie de levenskwaliteit van uw hond sterk verbeteren, omdat het de bron van zijn pijn en lijden laat verdwijnen. In de meeste gevallen kan amputatie het leven van het dier redden. Vaak is amputatie zelfs de enige mogelijkheid om het leven van dieren te redden die gewond zijn geraakt bij een auto-ongeluk of die lijden aan botkanker of een andere ernstige ziekte. Hoewel het moeilijk is voor een hond om zich te leren bewegen op deze nieuwe manier, toch passen de meesten zich aan door het gewicht van hun lichaam te herverdelen en opnieuw te leren lopen en zelfs te rennen. De aanblik van een gelukkige en vrolijke hond die op straat rent op drie poten, bewijst dat een amputatie niet noodzakelijk het einde van de wereld is. Bekijk dit eerder als het begin van een nieuw leven en de mogelijkheid om de levensduur van een hond op een menselijke en positieve manier te verlengen. 

Hoe kunt u uw hond helpen om zich aan te passen?

  • Na de operatie houdt u uw hond in huis.
  • Laat hem geen sprongen maken.
  • Een hond past zich wel heel snel aan, maar zijn poten hebben tijd nodig om de nodige kracht te verwerven om het volle gewicht van het lijf te dragen. Verhoog daarom zeer geleidelijk zijn lichamelijke activiteit.
  • In het begin kan uw hond niet zo snel vluchten voor een gevaar zoals hij dit vroeger kon. Daarom moet u proberen hem te vrijwaren van conflictsituaties totdat hij in staat is zichzelf te verdedigen.
  • Let goed op het gewicht van uw hond, want gewichtstoename leidt tot een pijnlijke overbelasting voor zijn poten, die het opnieuw leren lopen voor uw metgezel bemoeilijkt. Dit is zeer belangrijk, want honden hebben immers de neiging om bij te komen door een afname van de lichamelijke activiteit.
  • Zorg ervoor dat voedsel en water gemakkelijk bereikbaar zijn.
  • De verandering bij hun kameraadje kan bij uw andere huisdieren voor enige ongerustheid zorgen. Breng de patiënt dus langzaam opnieuw in contact met de andere dieren en ga goed na hoe dit verloopt.
  • Geef uw hond voldoende tijd om te herstellen en zich aan te passen.