Your Pet, Our Passion.
Hond die met eigenaar in het bos is

Een nieuwe hond in huis nemen: welke hond past het best bij jou?

Leestijd: 10 min

Een hond in huis halen is een van de meest opwindende beslissingen die je ooit zult nemen – en ook één van de grootste! Zoals bij alle grote beslissingen is het belangrijk vooraf je huiswerk te doen. Voordat je een nieuwe hond in huis haalt, moet je zeker weten dat hij bij jou en bij jouw levensstijl past. 

Het is belangrijk om vooraf goed te overwegen welke hond je wilt. Het kan heel gemakkelijk zijn om je te laten inpalmen door grote bruine puppyogen of een pluizige bal vol energie, maar onthoud dat je met een hond een verbintenis voor lange termijn aangaat! Jij en jouw huisdier kunnen dus maar beter een goede match zijn. Jouw hond zal gedurende lange tijd deel uitmaken van jouw leven, dus informeer jezelf vooraf goed, zodat je weet wat je kan verwachten. 

Een hond in huis halen: de belangrijkste overwegingen 

Je hond moet niet alleen passen bij jouw levensstijl, maar ook in jouw omgeving. Als je bijvoorbeeld klein woont en maar weinig buitenruimte hebt, kun je misschien beter kiezen voor een kleinere hond. 

Met meer dan 200 hondenrassen om uit te kiezen, vind je ongetwijfeld de perfecte match. Gebruik onze hondenras wijzer om meer te weten te komen over wat je kunt verwachten van de verschillende hondenrassen. Zo kun je de ideale hond kiezen voor jou en je gezin. 

Naast het ras is ook de leeftijd een belangrijke factor die je in overweging moet nemen bij het zoeken van een hond. Een puppy opvoeden is veel werk. Als je niet voldoende tijd hebt om een speelse pup in goede banen te leiden, moet je je afvragen of je niet beter een volwassen hond kunt adopteren.

Als je vastbesloten bent voor een puppy te gaan, begint het leuke deel: de zoektocht naar jouw nieuwe harige vriend!

Een hond kiezen: belangrijkste vragen 

Rashond, kruising of gemengd? 

*Wist je er alleen al in Nederland ongeveer 300 hondenrassen zijn erkend?* Tel daarbij alle schattige kruisingen en gemengde rassen bij op en je hebt een ruime keuze. Als dit jouw eerste hond wordt, moet je je misschien eerst afvragen of je een rashond, een kruising of een bastaardhond wilt. 

Als je kiest voor een rashond, heb je het voordeel dat raszuiverheid een zekere voorspelbaarheid met zich meebrengt. Je hebt relatieve zekerheid over de grootte, de vachtlengte en -textuur, het karakter en het energieniveau van jouw toekomstige hond. En bij sommige rassen ben je ook enigszins gewaarschuwd voor potentiële gezondheidsproblemen. 

Ook bij kruisingen is er een zekere voorspelbaarheid, aangezien ze het product zijn van ouders van twee verschillende zuivere rassen, maar het kan lastiger zijn om er zeker van te zijn welk ras het uiterlijk en de persoonlijkheid van jouw hond zal bepalen.

Een kruising van een border collie en een labrador kan bijvoorbeeld een rustige hond zijn, bruisen van energie of iets ertussen!

Echt leuk wordt het met de gemengde rassen (ook wel bastaardhonden genoemd). Zij hebben geen raszuivere achtergrond. Soms kun je er wel een glimp van een ras in zien, maar het blijft vaak gissen. Een van de vele voordelen van gemengde rassen is dat ze vaak gezonder zijn. Door de grotere genendiversiteit vormen erfelijke aandoeningen een minder groot probleem. 

Doe onze hondenraswijzer test om te ontdekken welk ras het best bij jou zou passen. 

 

"Ze noemen het niet voor niets ‘puppyogen’. Puppy’s hebben iets wat hen absoluut onweerstaanbaar maakt!" 

 

Puppy of volwassen hond? 

Ze noemen het niet voor niets ‘puppyogen’. Puppy’s hebben iets wat hen absoluut onweerstaanbaar maakt! Ook al zijn puppy’s superschattig, dat wil niet zeggen dat een puppy de juiste keuze is voor jou en jouw manier van leven. 

Als je een puppy in huis wilt nemen, moet je weten dat ze van nature nieuwsgierig zijn en willen leren. Je moet dus absoluut voldoende tijd hebben om ze te trainen. Jouw liefde, zorg en training kunnen van het onbeschreven blad van jouw puppy een meesterwerk maken! Trainen is leuk, maar ook hard werk. Je moet ze alles leren, van zindelijkheidstraining tot zonder trekken aan de lijn lopen. Als je de tijd en het geduld kunt opbrengen, zul je enorm veel voldoening halen uit de transformatie van jouw pup. Alle tijd die je investeert in de opvoeding, zal ook een sterke band tussen jou en jouw huisdier smeden. 

Een andere optie is een puberende of volwassen hond een nieuw thuis te bieden. Als dit jouw eerste hond wordt, sluit een oudere hond mogelijk beter aan bij jouw levensstijl. 

De meeste volwassen honden hebben al enige training en socialisatie gehad, maar dat betekent niet dat je niets meer hoeft te doen. Er is nog genoeg voor je te doen en er is geen enkele reden waarom je met jouw volwassen hond geen band zou kunnen opbouwen die net zo hecht is als met een puppy.

Het gezegde “je kunt een oude hond geen nieuwe trucjes leren” klopt niet. Elke hond kan zijn hele leven lang blijven leren en zich aanpassen. 

Helaas hebben sommige volwassen honden die in aanmerking komen voor herplaatsing voorheen geen liefdevol thuis gehad. Ze worden dus herplaatst met wat 'emotionele bagage'. Deze honden hebben extra liefde, tijd en geduld nodig, maar alles wat je hen geeft, zal zowel jou als jouw hond ten goede komen, met een levenslange vriendschap als resultaat. Samenwerken tijdens de training zal je echt helpen een speciale band op te bouwen en vertrouwen te kweken. De medewerkers en vrijwilligers van asiels met een goede naam kunnen je advies geven bij het kiezen van de juiste hond die perfect bij je past. 

Reu of teef? 

Waar je ook over moet nadenken wanneer je een hond in huis haalt, is of je een reu of een teef wilt. Iedereen heeft daar zo zijn eigen visie op. Uiteindelijk hangt de beslissing af van jouw persoonlijke voorkeur. 

Sommige eigenaren zeggen dat teven gemakkelijker te trainen en aanhankelijker zijn, maar anderen vinden teven dan weer onafhankelijker en afstandelijker. Van reuen wordt vaak gezegd dat ze assertiever zijn. Castratie of sterilisatie kan ze wat meegaander maken als ze wat te brutaal en zelfzeker worden (hoewel het effect van de castratie en sterilisatie varieert van hond tot hond en ook afhangt van de leeftijd waarop de ingreep wordt uitgevoerd). 

Er is geen pasklaar antwoord. Je mag niet vergeten dat het karakter en het gedrag van jouw hond afhangen van diens individuele persoonlijkheid en hoeveel tijd je spendeert aan training en socialisatie.

Niet-gecastreerde reuen en niet-gesteriliseerde teven kunnen soms moeilijk in de omgang zijn. Reuen kunnen eropuit trekken om een teefje te gaan zoeken en niet-gesteriliseerde teven kunnen lastig zijn tijdens de loopsheid. Ook schijnzwangerschap komt voor. Voor fokkers zijn dat allemaal geen onoverkoombare obstakels, maar als je niet van plan bent te fokken, loop je met je hond bovendien het risico van een ongewenste dekking met daaraan gekoppelde problemen voor jou en jouw hond. Als je de dracht laat uitdragen, is er de kans op complicaties tijdens de bevalling en moet je daarna op zoek naar baasjes voor de puppy’s. Doorgaans kost de sterilisatie van een teef meer dan de castratie van een reu. 

Meer informatie over de effecten van sterilisatie en castratie vind je op onze pagina FAQ sterilisatie

Waar moet je op letten bij het kiezen van een puppy?  

Een puppy van zes weken oud moet geïnteresseerd zijn in jou en in zijn omgeving. Hij moet aan je handen willen ruiken en de wereld willen verkennen. De puppy moet speels zijn en bijna altijd iets willen uithalen! Hieronder vind je enkele zaken waarop je moet letten. 

  • Houd in jouw achterhoofd dat de kleinste puppy’s van het nest gezondheidsproblemen kunnen hebben en dat nerveuze, teruggetrokken of zeer energieke puppy’s mogelijk meer training en socialisatie vereisen. 
  • Jouw puppy moet mollig zijn, maar niet dik. Hij mag geen gezwellen of knobbels hebben. 
  • Een puppy in goede gezondheid heeft schone en heldere ogen, schone oren en een schone achterkant. 
  • De vacht moet zacht en schoon zijn, zonder kale of pijnlijke plekken, en de puppy mag zich niet krabben. 
  • Zet jouw potentiële pup op de grond. Hij moet direct geïnteresseerd zijn in zijn omgeving. Klap in jouw handen of maak een hoog piepend geluidje en houd in de gaten hoe hij reageert. 
  • Doofheid is een probleem bij sommige rassen, bijvoorbeeld bij Dalmatiërs en andere witte hondenrassen. Zorg dus dat je er zeker van bent dat jouw puppy reageert op plotse, duidelijke hoorbare geluiden. 

 

Wanneer ga je jouw puppy halen?  

Over het algemeen zal je jouw puppy kunnen gaan ophalen als hij zo’n acht weken oud is (bij sommige rassen iets later). Eerder herplaatsen wordt niet aanbevolen en het kan een teken zijn dat de fokker zich niet aan de foknormen houdt. In Nederland is het wettelijk verboden puppy’s te plaatsen voor ze de leeftijd van 7 weken bereikt hebben. Het kan ook gebeuren dat de fokker je vraagt om tot 12 weken te wachten voor je jouw puppy komt halen. Als dat het geval is, controleer dan of de puppy zich in een druk huishouden zal bevinden, waar hij goed gesocialiseerd kan worden tijdens die allerbelangrijkste weken. 

De leeftijd van jouw puppy wanneer je hem mee naar huis neemt, zal ook beïnvloeden welke inentingen hij al gehad heeft. Vraag dat na bij de fokker. De fokker moet je trouwens ook de vaccinatiebewijzen overleggen (en van de ontworming en andere behandelingen). 

Zorg er ten slotte voor dat je weet welke voeding jouw puppy tot nog toe gekregen heeft en wanneer hij gewoonlijk te eten krijgt. Jouw puppy zal sneller aan zijn nieuwe situatie kunnen wennen als dat, althans in het begin, hetzelfde blijft. 

Een puppy van een fokker of een herplaatser? 

Als je je zinnen hebt gezet op een bepaald ras of kruising, dan kun je het best op zoek gaan naar een betrouwbare fokker. Op de website van Raad van Beheer kun je een overzicht vinden van alle erkende rasverenigingen. Die kunnen je in contact brengen met gerenommeerde fokkers voor meer informatie.  

Het kan ook enorm veel voldoening geven een hond uit een asiel te adopteren en een tweede kans te geven. Veel honden zitten er te wachten op een nieuw liefdevol thuis. Iedere hond heeft zijn eigen verhaal en vaak zitten ze buiten hun schuld in een opvang en zouden niets liever willen dan opnieuw deel te mogen uitmaken van een gezin. 

Gerenommeerde dierenasiels zullen met grote zorg de juiste hond bij de juiste mensen plaatsen, want ze willen ook niet dat de hond opnieuw aan de kant gezet wordt of dat jij opgezadeld zit met een hond die niet bij je past. Het asiel maakt een zorgvuldige analyse van de binnenkomende honden en trekt de nodige tijd uit om jou, jouw gezin en jouw levensstijl te leren kennen alvorens ze je aan een van hun honden koppelen. Ze zijn ook graag bereid om je advies te geven en eventuele vragen te beantwoorden. 

Zoals te verwachten zijn er meer volwassen honden dan pups op zoek naar een nieuw thuis en als er toch pups ter adoptie zijn, vinden ze vaak al snel een baasje. Als je vastberaden bent een pup te adopteren, zul je misschien de tijd moeten nemen om contact op te nemen met verschillende dierenasiels en organisaties en zul je wellicht grotere afstanden moeten afleggen om het hondje van jouw keuze te vinden.

Of je nu een hond koopt bij een fokker of een asielhond een nieuw thuis geeft, je gaat een leuke toekomst vol avonturen samen met jouw nieuwe beste vriend tegemoet!