Your Pet, Our Passion.
Puppy loopt door de tuin

Hoeveel kost een puppy? Alles wat je moet weten

Leestijd: 12 min

Als je een puppy in huis wilt nemen, vraag je je misschien af welke mogelijke financiële implicaties dit met zich meebrengt. Ontdek met behulp van onze handige gids alle informatie die je moet weten. 

De beslissing om een nieuw puppy aan te schaffen, is ongelooflijk spannend. Maar vaak nemen mensen niet voldoende tijd om na te denken over de financiële verplichtingen die daarmee gepaard gaan. Je denkt misschien dat het gewoon een kwestie is van genoeg geld hebben om een puppy te kopen. Maar het eerste jaar van je puppy brengt een heleboel kosten met zich mee waar je ook rekening mee moet houden. 

Als je erover denkt om een nieuw puppy in huis te nemen, vraag je je misschien af hoeveel een puppy kost. Lees verder om te weten te komen hoeveel vaccinaties van puppy's kosten en welke andere uitgaven je kunt verwachten in het eerste jaar van je pup. 

Hoeveel kost een puppy? 

De eerste vraag op je weg naar puppy-eigenaar zal waarschijnlijk zijn: hoeveel kost een puppy? De eerste factor die hierop van invloed is, is het ras. Rassen waar veel vraag naar is zoals bijvoorbeeld Labradors, zijn vaak duurder dan andere rassen. Het zal ook afhangen van de afstamming van de puppy.  

Een andere vraag waar over nagedacht moet worden wanneer je je afvraagt hoeveel een puppy kost, is dat de kosten zeer waarschijnlijk hoger zullen zijn als je een pup bij een gerenommeerde fokker koopt. Dit is vanwege het feit dat met de verkoop van een puppy zijn zaak gerund moet worden en ook een hoge kwaliteit zorg moet worden geleverd. Een fokker moet veel kosten maken, zoals rasgebonden gezondheidsonderzoeken, kosten voor het dekken met een fokreu, kosten voor ontwormen en vaccinaties, registratiekosten en nog veel meer. Eén ding om je te realiseren is dat je uit moet kijken voor lage prijzen. Deze kunnen duiden op een broodfokker of op een slechte verzorging. 

Als je geen honderden of soms duizenden euro's wilt uitgeven aan een puppy, dan zou je kunnen overwegen om in plaats daarvan een puppy te adopteren. Je moet wel nog steeds een vergoeding betalen ter dekking van de kosten gedurende de tijd dat hij in het asiel was. Maar dit zal gewoonlijk aanzienlijk minder zijn dan wanneer je een puppy van een fokker koopt. Daarnaast zal waarschijnlijk ook chippen, vaccineren en castreren (als de pup daar tenminste oud genoeg voor is) binnen je adoptievergoeding vallen. 

Hoeveel kosten vaccinaties voor een puppy? 

Wanneer je je puppy eenmaal hebt, dan zijn vaccinaties de volgende stap. Deze zijn heel belangrijk aangezien ze je puppy beschermen tegen ziekten. De kosten van vaccinaties voor puppy's zijn afhankelijk van je dierenarts, maar liggen gewoonlijk tussen € 35 - € 75. 

De eerste vaccinaties dient hij te krijgen als hij 6 weken oud is, de volgende vaccinaties met 9 en 12 weken. Wanneer je bij een gerenommeerd(e) fokker of dierenasiel koopt, zijn deze eerste vaccinaties gewoonlijk al uitgevoerd voordat je je puppy ophaalt. De vaccinaties op de leeftijd van 9 en 12 weken, moet je vaak zelf laten doen door een dierenarts. Daarna dienen de vaccinaties jaarlijks te worden herhaald. 

Een puppy steriliseren of castreren 

Dit moet zeker worden opgenomen in je berekening van de kosten van een puppy. Als je niet van plan bent om je hond te gebruiken om te fokken, dan zou je moeten overwegen om hem te laten steriliseren of castreren. De kosten voor sterilisatie variëren van € 350 tot € 750, en voor castratie van € 200 tott €450.

Castratie bij een teef is duurder omdat dit een ingrijpendere buikoperatie is dan het verwijderen van de testikels bij een reu. De kosten zullen ook afhangen van het ras en van de grootte van je hond. Bij grotere honden liggen de kosten hoger omdat er meer anesthesie nodig is en omdat de operatie langer duurt.  

Kosten van een puppycursus 

De kosten van een puppycursus zijn afhankelijk van wat je wil. Bij een Kynologen vereniging liggen de kosten voor de gehele cursus rond de 60 euro (12 lessen). Je kunt ook kiezen voor een particuliere hondenschool. Een puppycursus waarin je alle essentiële zaken leert, zal dan ongeveer €100 - €150 kosten. Losse lessen kosten gemiddeld ongeveer €20.

Jonge puppy's hebben veel training en aandacht nodig, en als je voor het eerst een hond in huis hebt, dan kan een puppycursus een goed idee zijn. Niet alleen word je verteld hoe je je puppy goede manieren kunt aanleren, maar het is ook een uitstekende manier om je puppy te socialiseren. Immers, indien je voor een groepscursus kiest, dan zullen er volop andere pups zijn om mee te spelen. 

Puppyverzekering 

De kosten voor het houden van een puppy zijn al hoog, enkel voor de dagelijkse zorg van puppy's en om ze te voorzien van alles wat ze nodig hebben. Maar zou je ook hoge rekeningen van de dierenarts kunnen betalen als er iets misgaat? Het afsluiten van een puppyverzekering zal je helpen om de kosten op te vangen van medische behandelingen die ze misschien tijdens hun leven zullen krijgen, zoals operaties of dure medicijnen. 

Je kunt per maand of per jaar betalen voor je puppyverzekering en de premie is afhankelijk van het ras van je hond. De kosten voor het verzekeren van duurdere rassen die gevoelig zijn voor erfelijke ziekten of aandoeningen, zullen altijd hoger zijn dan voor een gemengd ras, aangezien er een groter risico is dat er tijdens hun leven diergeneeskundige zorg nodig zal zijn. Misschien denk je dat een puppyverzekering weer een andere onnodige kostenpost is, maar het kan je onder de streep duizenden euro's kunnen besparen als je hond ooit gewond raakt of ziek wordt. 

Regelmatige ontwormingsbehandelingen 

Een andere kostenpost die in je kostenoverzicht van je puppy moet worden opgenomen, wordt gevormd door regelmatige ontwormingsbehandelingen. Puppy's lopen in feite het grootste risico om wormen op te lopen, vanwege het feit dat ze in de baarmoeder en via de moedermelk kunnen worden overgedragen. De eerste ontworming vindt meestal plaats als je pup tussen de twee-drie weken oud is. Daarna moet het om de twee weken worden gedaan totdat hij twaalf weken oud is. Vervolgens moet je puppy één keer per maand worden ontwormd totdat hij de leeftijd van zes maanden heeft bereikt. 
 
Regelmatig ontwormen is iets dat telkens zal terugkeren tijdens het leven van je hond. Om hem gezond te houden, wordt geadviseerd om tenminste drie keer per jaar te ontwormen. Gemiddeld kosten ontwormingsmiddelen voor honden tussen €15 - €30 per keer. Je kunt ze kopen bij je dierenarts en ook bij de lokale dierenwinkel. Zorg er wel voor dat je een middel koopt dat specifiek geschikt is voor het gewicht en de grootte van je hond. 

Kosten van vlooienbehandelingen 

Een andere regelmatig terugkerende kostenpost waar je aan moet denken, zijn vlooienbehandelingen. Het is belangrijk om hier bovenop te blijven zitten. Denk eraan om één keer per maand je hond te behandelen tegen vlooien om er zeker van te zijn dat je pup gezond is en om een eventuele plaag in je woning te voorkomen. 
 
De kosten van vlooienbehandelingen bedragen gewoonlijk ongeveer €5 - €15 per maand. Ze zijn verkrijgbaar bij de lokale dierenwinkel en je kunt ze ook bij de dierenarts kopen. Net als bij het ontwormen moet je ook hier kiezen voor een middel dat geschikt is voor de grootte en het gewicht van je pup. 

Hondenopvang 

Als je een fulltimebaan hebt, dan zul je iemand moeten vinden die gedurende de dag voor je pup kan zorgen. Er bestaan talloze diensten voor hondenopvang en hondenoppas, waaronder honden-uitlaatservices - wat inhoudt dat iemand je hond bij jou thuis ophaalt en hem meeneemt om hem uit te laten - en dagopvang van honden, waar je je pup naartoe brengt en hij de hele dag doorbrengt in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte, ook met andere honden waar hij mee kan spelen. 
 
Gemiddeld kost het uitlaten van een hond ongeveer € 15 per hond, terwijl dagopvang ongeveer € 15 - € 25 zal bedragen, afhankelijk van het centrum. Dit lijkt misschien een klein bedrag als het slechts eenmalig nodig is. Maar als je 5 dagen per week werkt en regelmatig opvang van je hond nodig hebt, dan loopt dit al snel op. Het uitlaten van je hond kan je maandelijks €300 schelen, terwijl als je voor dagopvang kiest, je tegen een bedrag aankijkt tot maar liefst € 500! 

Kosten voor de uiterlijke verzorging van je hond 

Als je een ras hebt met een langere vacht, dan zal je hond gewoonlijk extra aandacht van een trimmer nodig hebben. En die kosten kunnen flink oplopen. De prijs van de uiterlijke verzorging van je hond hangt grotendeels af van het ras en de grootte van je hond. Een professionele onderhoudsbeurt van de vacht voor kleinere types zoals Teckels en Chihuahua's, zal gewoonlijk ongeveer €50 per keer kosten, terwijl dit voor grote types zoals Newfoundlanders en Golden Retrievers zelfs kan oplopen tot €150. 

Kosten voor de levensbehoeften voor een puppy 

Seizoensgebonden kosten voor puppy's

Het is ook goed om te beseffen dat er extra kosten in verband met je puppy zijn, die afhankelijk zijn van het seizoen en de temperatuur, waar rekening mee moet worden gehouden. De meest voorkomende seizoensgebonden kosten zijn de volgende:

Sommige hondenrassen zoals Huskies, Akita's en Newfoundlanders kunnen vrij goed tegen kouder weer. Kleinere rassen met korter haar zoals Chihuahua's en bepaalde terriërs, kunnen het echter helemaal niet waarderen. Voor deze rassen kun je artikelen kopen om de koudere maanden draaglijker te maken, zoals een hondenjas en een verwarmde deken om ervoor te zorgen dat de hond zich prettig voelt. De prijs van hondenjassen ligt gewoonlijk ergens tussen €40 - €80. Jassen met een dunnere fleecevoering zijn goedkoper en waterdichte wax jassen bevinden zich aan de bovenkant van het segment. 

Tijdens de warmere maanden moet je aandacht vooral uitgaan naar het koel en gelukkig houden van je viervoetervriendje. Er zijn producten verkrijgbaar die daarbij kunnen helpen. Veel honden houden niet van het geluid van ventilatoren en het kan een hele opgave zijn om je hond koel te houden wanneer de temperatuur stijgt. Maar gelukkig zijn er koelmatten te krijgen die hierbij kunnen helpen. De prijs varieert tussen €20 - €30. Ze zijn gevuld met een niet-toxische gel en kunnen een echte hulp voor je pup zijn om koel te blijven.
 
Indien het mogelijk is voor je, dan is het een goed idee om een hondenzwembad te kopen. Je hond kan dan op echt warme dagen lekker in het koele water springen en zich opfrissen. Ze hoeven maar €20 te kosten en je hond zal je er zeker dankbaar voor zijn. Zorg ervoor dat je een kunststof zwembad met stevige randen koopt en niet één die je moet opblazen. Het laatste wat je wilt is dat je hond het met zijn nagels stukmaakt!

Dat is alles wat je moet weten over hoeveel een puppy kost! Wil je meer te weten komen over het aanschaffen van een hond? Bekijk dan onze andere artikelen over het aanschaffen van een hond voor meer nuttige tips en adviezen.