Your Pet, Our Passion.
rode kat eet uit een bakje

Voedingstips voor je volwassen kat

Leestijd: 6 min

Zodra jouw kat zijn eerste verjaardag heeft bereikt, is het tijd om na te denken over zijn voeding. Als katten veranderen van een speelse kitten in een volgroeide volwassen kat, is het belangrijk ervoor te zorgen dat ze alle juiste voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven. 

Om in topconditie te blijven, heeft de voeding van jouw kat de juiste balans nodig van eiwitten, vetten en oliën, mineralen, vitamines en koolhydraten. Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar compleet kattenvoer van goede kwaliteit moet alles bieden wat jouw kat nodig heeft, en tenzij je dierenarts je dit adviseert, betekent een uitgebalanceerd kattenvoer dat jouw kat geen andere voedingssupplementen nodig heeft. 

Ontdek hoeveel en wat je katten moet voeren om hun gezondheid en geluk te ondersteunen met tips van het PetCare-team hieronder. 

Wat geef je jouw kat te eten? 

Het lijkt misschien alsof er enorm veel keuze is. Antwoorden op de vraag 'wat is het beste kattenvoer?' lijkt onmogelijk. Het goede nieuws is dat, ongeacht de levensstijl, conditie of leeftijd van jouw kat, er een voeding is die bij haar past. 

Uiteindelijk, tenzij beïnvloed door een medische aandoening, is het volledig aan jou (en je kat natuurlijk) om te beslissen of je je kat nat of droog kattenvoer geeft! 

Sommige katteneigenaren serveren een mengsel van droog en natvoer - sommige katten geven de voorkeur aan natvoer in de ochtend en gedurende de dag droge brokjes in hun bakje te hebben waarvan ze af en toe kunnen eten. Probeer je kat zowel kattenbrokjes als ook natvoer te geven om te zien wat ze het liefste eet. 

Purina kattenvoer 

Purina produceert veel van de toonaangevende droog- en natvoer merken voor volwassen katten. Er is een voeding voor elke levensfase en levensstijl. Bekijk ons ​​volledige assortiment kattenvoer

 • Als je kat het grootste deel van zijn tijd binnenshuis doorbrengt, kan ze baat hebben bij een speciale formule voor binnenkatten die helpt om haarballen te verminderen, of een caloriearm kattenvoer, zoals Purina ONE Adult Indoor, omdat ze minder actief zijn en meer kans hebben om aan te komen. 
 • Als je kat is gesteriliseerd of gecastreerd, dan kan een speciaal kattenvoer voor gesteriliseerde katten, zoals Pro Plan Sterilised, nuttig zijn om gezonde urinewegen te helpen ondersteunen.
 • Oudere katten zullen ook een aangepaste voeding nodig hebben, evenals zwangere moeders en katten met overgewicht. Purina heeft verschillende producten kattenvoer speciaal voor senior katten.

Als je kat speciale voedingsbehoeften heeft of als je je zorgen maakt over haar voeding, maak dan een afspraak om dit met je dierenarts te bespreken. 

Hoeveel moet een kat eten? 

De hoeveelheid voeding hangt af van het ras, de levensstijl en de lichaamsconditie van je kat. Elke kat is anders. Het belangrijkste bij het overwegen van hoeveel je jouw kat moet voeren, is ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid geeft om een gezonde lichaamsconditie te behouden. 

Een eenvoudige manier om zelf de lichaamsconditie van je kat te controleren, is door je handen zachtjes langs haar lichaam en buik te laten gaan. Met een ideaal gewicht zou je de ribben vrij gemakkelijk moeten kunnen voelen (zonder een dikke laag vet), maar ze niet zien. 

Als je ze van bovenaf naar je kat kijkt, moet de taille achter de ribben duidelijk zichtbaar zijn, zonder zichtbare plooien aan de zijkanten als ze loopt. 

Als je denkt dat je kat te zwaar is, moet je contact opnemen met je dierenarts om een ​​dieet- en levensstijlplan op te stellen om je kat te helpen weer een gezond lichaamsgewicht te krijgen. 

Als je niet zeker weet hoeveel je je kat moet voeren, kijk dan op de verpakking voor het dagelijkse voedingsadvies of neem contact op met het Purina Pet Care Team

Tips voor het voeden van je kat 

 • Katten zijn gewoontedieren, dus het is het beste voor jullie beiden om een ​​vaste routine in te bouwen, zodra jouw kat klaar is om over te gaan op volwassen kattenvoer. 
 • Het is het beste om je ​​kat elke dag op dezelfde plaats en op hetzelfde tijdstip eten te geven, in een rustige omgeving waar ze kan ontspannen, ver weg van de kattenbak. 
 • Kies een oppervlak dat gemakkelijk kan worden schoongemaakt, of gebruik een placemat onder de voerbakjes en geef het kattenvoer altijd in een schone keramische of metalen voerbak. Sommige katten eten misschien liever van een plat bordje - dit kan ook helpen om snelle eters wat langzamer te laten eten! 
 • Als je meer dan één kat hebt, zorg er dan voor dat hun voerbakjes op een redelijke afstand van elkaar staan ​​om confrontaties te voorkomen. Als je katten echt niet met elkaar overweg kunnen, moet je ze misschien zelfs in gescheiden ruimtes het eten geven om de rust te bewaren.

De voeding van je kat aanpassen 

Veranderingen in omstandigheden kunnen ertoe leiden dat je kat aanpassingen nodig heeft in zijn voeding. Zelfs als je van een huis met een tuin naar een appartement zonder tuin gaat, kan je kat minder calorieën nodig hebben, omdat ze minder bewegen en energie verbruiken!

 • Als je de voeding van je katten moet aanpassen, maar ze voelt zich niet lekker, vraag dan je dierenarts om advies over de beste manier en het beste moment om de verandering door te voeren.
 • Als je overschakelt van natvoer naar droge brokjes, heeft je kat de hele dag meer water nodig en kan het zijn dat hij zijn kattenvoer verspreid over de dag in meerdere keren gaat eten, in plaats van alles in één keer op te eten. 
 • Als je overstapt van droog naar nat kattenvoer, is het volkomen normaal dat je kat iets minder drinkt dan normaal en meer voeding eet in een kortere tijd dan gewoonlijk. 
 • Droge kattenbrokjes bevatten meestal meer energie dan natvoer, dus het kan zijn dat je jouw kat proportioneel meer natvoer moet geven om dezelfde hoeveelheid calorieën binnen te krijgen. 
 • Katten kunnen een gevoeligheid ontwikkelen voor bepaalde groepen voedingsmiddelen. Als dat zich voordoet kan de dierenarts een alternatieve voeding aanbevelen. 
 • Als de omstandigheden waarin jouw kat zich ontwikkelt niet erg veranderen, is er geen reden om zijn voeding te veranderen van de eerste dagen dat hij volwassen is tot aan het einde van zijn zevende levensjaar. Vanaf dan is het aanbevolen om hem speciale voeding voor senior katten te geven. 

Zorg voor een geleidelijke verandering 

Katten hebben een andere spijsvertering dan wij. Hun spijsvertering raakt gemakkelijk verstoord door een verandering van voeding, of het nu gaat om de overgang van natvoer naar droge brokjes of om een verandering van voedingsmerk. Schakel dus geleidelijk aan over op de nieuwe voeding, verspreid over 7 tot 10 dagen. 

Meng een beetje van de nieuwe voeding door het vertrouwde kattenvoer of bied ze allebei apart aan. Geef gedurende 7 tot 10 dagen telkens iets meer van de nieuwe voeding en iets minder van de andere, tot je volledig bent overgeschakeld naar nieuw.