Your Pet, Our Passion.
Kitten met een lichte vacht wordt vastgehouden door een vrouw

Een kat of kitten adopteren

Leestijd: 7 min

Er zitten zo veel voordelen aan het adopteren van een kat, namelijk dat je een huisdier een tweede kans geeft op een gelukkig gezinsleven! Als je je afvraagt hoe je een kat kunt adopteren en wat je tijdens de procedure kunt verwachten, lees dan onze gids. 

Je hebt besloten om een kat uit een asiel een nieuw thuis te geven. Fantastisch! Er zijn zoveel huisdieren in Nederland die zijn achtergelaten, mishandeld of van wie de eigenaar eenvoudigweg niet langer in staat was voor hen te zorgen. Al deze dieren kijken uit naar een tweede kans in een liefdevol thuis. 

Of je nu een kitten wilt adopteren, of een volwassen kat met een volledig gevormde, unieke persoonlijkheid, er zijn veel dingen waarover je moet nadenken voordat je je nieuwe gezinslid mee naar huis neemt. In dit artikel leggen we je alles uit over de mogelijkheden van het adopteren van een kat en waarmee je rekening moet houden, zoals ras, gezondheid en ook kosten.

Hoe adopteer ik een kat? 

Wanneer je nadenkt over hoe je een kat kunt adopteren, dan is het eerste wat je moet doen een geschikt(e) asiel of liefdadigheidsinstelling met een gevestigde reputatie zoeken. Je kunt er gemakkelijk een heleboel vinden door online te zoeken naar lokale centra. Je kunt ook kijken op de websites van de Dierenbescherming voor het dichtstbijzijnde asiel. Wanneer je er één hebt gevonden, de meesten hebben online een lijst van de katten die ze op dat moment ter adoptie aanbieden. Daarnaast kun je je bij het asiel laten adviseren door het personeel over welk type kat bij jou zal passen.

Eén ding dat je je moet realiseren, is dat de meeste asiels informatie over jouw woonsituatie, gezinssamenstelling en persoonlijke wensen zullen inwinnen voordat je officieel een kat adopteert. Ze willen er namelijk zeker van zijn dat de kat in een geschikte omgeving terechtkomt.

Als je nog andere huisdieren of gezinsleden hebt, dan kan het zijn dat ze willen dat ook zij meekomen naar de eerste kennismakingsbezoekjes, om er zeker van te zijn dat jullie het allemaal goed met elkaar kunnen vinden.

Welke kat past bij mij?

Eén van de belangrijkste zaken bij het adopteren van een kat is er zeker van te zijn dat deze de juiste persoonlijkheid heeft om in je bestaande gezin te passen. Een asiel kan je een gedetailleerd overzicht geven van de achtergrond van zijn bewoners. Ook kan het adviseren over welke van hun katten het beste bij je gezin zouden passen.

Net als beslissen of je een kat adopteert of een kitten aanschaft, is kiezen welk kattenras geschikt voor je is echt belangrijks om goed over na te denken. Hoewel persoonlijkheidskenmerken verschillen tussen individuele katten, kun je veel leren van het type ras. 

Opvangcentra hebben vaak verschillende rassen waaruit kan worden gekozen. Het kunnen echt prachtige katten zijn (kortharige of langharige katten)! Verdiep je in de verschillende keuzes die gemaakt kunnen worden en ga praten met het personeel van het lokale asiel. Zij zullen veel inzicht hebben in welk ras voor jou geschikt zou kunnen zijn. Je kunt ook meer informatie vinden over verschillende typen katten in ons overzicht met kattenrassen

Of je nu van plan bent om een kitten uit een asiel te adopteren of er één uit een nest te kiezen, het is belangrijk om na te gaan of hij in een goede gezondheid verkeert. Ten eerste mogen kittens niet van hun moeder worden gescheiden voor het moment dat ze helemaal niet meer bij haar drinken. Dit is gewoonlijk rond de leeftijd van 9 weken. 

Wanneer je de kitten recht aankijkt, dan dient hij schone, heldere ogen te hebben zonder afscheiding. Dit kan namelijk wijzen op een ademhalingsprobleem. Zijn neus dient helder, fris en enigszins vochtig te zijn, en vrij van slijm of tekenen van niezen. Zijn oren dienen schoon en roze te zijn - zwarte vlekjes en een donkerbruine, wasachtige afscheiding in de gehoorgang kunnen wijzen op oormijten. Hoewel mijten eenvoudig kunnen worden behandeld, kan het erop wijzen dat de kittens slecht verzorgd worden. 

Bekijk vervolgens de rest van zijn lichaam. Hoe ziet de buik eruit? Een opgezwollen buik zou kunnen worden veroorzaakt door slechte voeding of door wormen. Je dient ook zijn achterwerk te controleren voor aanwijzingen van diarree. Zijn vacht dient glanzend te zijn zonder tekenen van vervilting. Zijn pootjes dienen recht en goed gevormd te zijn, zodat hij makkelijk kan bewegen en springen. 

Let ook op hoe hij omgaat met de andere kittens en met zijn moeder. Een gezonde kitten dient alert en nieuwsgierig naar zijn omgeving te zijn. 

Hoe zou je willen dat je kat is? Avontuurlijk of rustig? Geef je de voorkeur aan een schootkat of aan een energiebom? Stel jezelf de vraag aan welke jij de voorkeur geeft, en bekijk of er persoonlijkheidskenmerken zijn die je op basis van het gedrag kunt onderscheiden. Als je de kat oppakt, kruipt hij dan tegen je aan of wurmt hij zich los om verder op onderzoek uit te gaan?

Een kat adopteren: overdenk alle kosten

Kost het geld om een kat te adopteren?

De kosten voor het adopteren van een kitten of kat variëren, afhankelijk van de organisatie of het asiel waar je voor kiest. De meeste dierenasiels vragen je een adoptievergoeding te betalen voordat je je huisdier mee naar huis neemt. Deze kosten variëren per organisatie. Dit bedrag is een vergoeding voor de zorg en de behandeling die je kat heeft gekregen tijdens zijn verblijf in het centrum - inclusief de eerste dierenartskosten zoals castratie/sterilisatie en vaccinaties van kittens.

Je dient echter ook rekening te houden met andere kosten. Als voorbereiding op de komst van je nieuwe huisdier zul je diervoeding en voerbakjes moeten kopen, en een kattenmand, kattenbak, kattenbakvulling en waarschijnlijk een reismandje om hem naar huis te vervoeren. Je wilt misschien ook kattenspeeltjes kopen, hoewel je ze makkelijk zelf kunt maken.

Voorbereiden op het onverwachte

De grootste kostenpost waar rekening mee moet worden gehouden, zijn waarschijnlijk de kosten van de dierenarts. Bepaalde kosten zijn vooraf bekend, zoals van vaccinaties, ontwormen en vlooienpreventie. Je wilt misschien ook dat je kitten wordt gechipt als ze naar buiten gaat. Dan kan ze worden gevonden en herkend als ze verloren raakt.

Maar het zijn de onverwachte kosten van de dierenarts die het duurst kunnen blijken te zijn. De kosten van een behandeling, of zelfs een verblijf in de kliniek na een ongeval of bij een ziekte, kunnen al snel in de honderden euro's lopen. Een dierenverzekering kan, hoewel het een maandelijkse kostenpost is, indien mogelijk je helpen je in te dekken tegen onvoorziene rekeningen van de dierenarts.

Een vaak vergeten kostenpost bij het begroten zijn de kosten om je kat ergens onder te brengen als je op vakantie gaat. Misschien heb je vrienden of familie die voor je huisdier kunnen zorgen terwijl je weg bent. Maar als dat niet het geval is, is dat een extra uitgave waar rekening mee moet worden gehouden.

Checklist voor de adoptie van een kat

De volgende checklist voor de adoptie van een kat bevat een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een kat adopteert.

Kies je voor een oudere kat of kitten?

Veel mensen die een nieuwe kat in huis nemen kiezen voor een kitten, omdat ze enorm schattig zijn. Maar overweeg ook om een oudere kat te adopteren. Kittens moeten nog alles leren en hebben veel aandacht nodig. Je bouwt samen met een kitten bij het opgroeien wel een sterke band op. Oudere katten zijn al opgevoed en zijn over het algemeen iets rustiger in huis. Daarnaast weet je bij een volwassen kat ook meer over zijn uiterlijk en zijn persoonlijkheid.

Ga je voor een poes of een kater? 

Je moet je ook afvragen of je een kater of een poes wil adopteren. Elke kat heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid, maar uit enkele onderzoeken is gebleken dat gecastreerde katers socialer en aanhankelijker lijken te zijn dan gesteriliseerde poezen, die iets gereserveerder zouden zijn.

Hoe is je woonsituatie? 

Als je buiten veel ruimte hebt die veilig is, overweeg dan om een buitenkat een nieuw thuis te geven. Als je in een flat woont, is een binnenkat een betere optie aangezien die beter gewend is om in een dergelijke binnenruimte te leven. 

Hoe druk ben je in het dagelijks leven? 

Als je vaak weg bent, dan zal een kat waarvan bekend is dat hij heel onafhankelijk is, misschien beter bij je leefstijl passen. Evenzo, als je weinig tijd hebt, kies dan een ras dat minder uiterlijke verzorging nodig heeft. 

Heb je al huisdieren? 

Sommige katten kunnen het goed vinden met andere dieren, terwijl anderen liever alleen zijn. Als je al andere huisdieren hebt, wees er dan zeker van dat je een kat kiest die goed met hen overweg kan. 

Heb je jonge kinderen? 

Sommige katten hebben misschien ervaringen gehad in hun leven die hen schuwer of teruggetrokken hebben gemaakt. Als je een gezin met jonge kinderen hebt, probeer dan een kat te vinden die zal genieten van alle aandacht die hij zal gaan krijgen! 

Denk aan de kosten 

Het is fijn om een senior kat of een kat met een gezondheidsprobleem een nieuw thuis te geven. Dierenasiels zullen je altijd op de hoogte brengen van eventuele chronische aandoeningen. Maar wees er zeker van dat je de kosten van de behandelingen van de dierenarts of van noodzakelijke zaken voor de kat kunt dragen, voordat je je ertoe verbindt om voor een kat te zorgen. 

Dit is onze gids voor de adoptie van een kat! Wil je liever een kitten kopen bij een fokker? Lees dan ons artikel over een nieuwe kitten of een kat van een fokker