
Als een verantwoordelijke katteneigenaar is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de vaccinaties van je kitten om hem te beschermen tegen verschillende ziekten. Lees hier wanneer je jouw kat of kitten moet vaccineren en wat je kunt verwachten.
Vaccinaties voor katten zijn van vitaal belang om ze te helpen beschermen tegen veelvoorkomende ziekten en om ze gezond te houden. Bovendien zijn vaccinaties voor kittens een voorwaarde voor een verblijf in de meeste kattenpensions en zijn ze absoluut noodzakelijk als je met je kat of kitten naar het buitenland wilt reizen.
Hoe werken kitten vaccinaties?
Het doel van het vaccineren van je kitten is om je kat immuun te laten worden tegen bepaalde ziekten en aandoeningen. De vaccins helpen het immuunsysteem van je kat om bepaalde virussen te herkennen en snel in actie te komen om de infectie te bestrijden, voordat de ziekte kan toeslaan.
Wat zijn de vaccinaties voor katten?
Er zijn een aantal vaccinaties die worden aanbevolen voor alle katten. Ze zijn ontwikkeld om je huisdier veilig te houden en vrij te houden van een aantal zeer ernstige aandoeningen, dus het is erg belangrijk dat je jouw kat zo snel mogelijk tegen deze aandoeningen laat inenten.
Door te vaccineren tegen deze meest voorkomende ziekten, kun je ook helpen andere katten in je omgeving te beschermen door te helpen bij het opbouwen van 'groepsimmuniteit'. Hoe meer katten in een bepaald gebied worden ingeënt, hoe moeilijker het is voor virussen om zich in een populatie te vestigen. Als te veel katten niet worden gevaccineerd, worden die virussen een groter risico voor alle katten die daar leven.
Kittenvaccinaties omvatten:
Feline Panleukopenie (kattenziekte), vaak fatale gastro-enteritis, dat verlies van eetlust, koorts, braken en diarree veroorzaakt.
Kattenziekte (Feline Panleukopenie Virus)
Dit is een zeer besmettelijk virus en kan vaak dodelijk zijn, vooral voor jonge kittens. De meest voorkomende symptomen zijn braken, diarree, koorts, uitdroging (zelfs als ze blijven drinken) en verlies van eetlust
Niesziekte (Feline Calicivirus)
Dit virus veroorzaakt niesziekte (niezen, loopneus, mondzweren en overmatig speekselvloed/kwijlen). Besmette katten kunnen verlies van eetlust en koorts hebben.
Niesziekte (Feline Herpes virus)
Dit virus veroorzaakt ook de niesziekte en wordt gekenmerkt door klachten, zoals koorts, niezen en loopneus en oogontsteking. Chronische infectie kan leiden tot neusaandoeningen.
Wanneer moet ik mijn kitten laten vaccineren?
Je kunt je kitten het beste laten vaccineren als hij nog jong is. Je dierenarts zal je helpen bij het opstellen van een vaccinatieschema. Je kitten moet worden ingeënt tegen de ernstige basisziekten zodra hij oud genoeg zijn; deze kittenvaccinaties zal hem beschermen tijdens het opgroeien en, met boosters, gedurende zijn volwassen leven.
Ze hebben twee injecties nodig, met een tussenpoos van 3-4 weken. Kittens krijgen hun eerste inenting als ze negen weken oud zijn. Daarna moeten kittens ingeënt worden als ze 12 of 13 weken oud zijn. Bij sommige kittens zal een dierenarts adviseren een extra inenting te geven als ze 16 weken oud zijn. Bespreek de exacte details van het vaccinatieschema met je dierenarts, aangezien de timing kan variëren afhankelijk van het gebruikte vaccin en het eigen risicoprofiel van je kat. Nadat je kitten alle vaccinaties heeft gehad, wordt het sterk aanbevolen om jaarlijks een afspraak te maken bij de dierenarts voor een gezondheidscheck en de vaccinatie te om een aanhoudende immuniteit te garanderen.
Naast de basisvaccinaties kan jouw kitten of kat ook aanvullende vaccinaties nodig hebben, bijvoorbeeld een rabiësvaccinatie. Deze vaccinatie is verplicht voor huisdieren die naar het buitenland reizen. Vraag je dierenarts welke vaccinaties jouw kat nodig heeft om veilig en gezond te blijven.
Hoe verloopt de vaccinatie van mijn kat?
Je dierenarts zal je kat onderzoeken om te controleren of hij gezond is en niet al een mogelijke infectie heeft. Zodra de dierenarts heeft vastgesteld dat je kat fit genoeg is voor het vaccin, zal hij je kat inenten. Sommige vaccins worden gecombineerd in één injectie, terwijl andere extra injecties vereisen. Je kat wordt meestal bij het nekvel gevaccineerd, maar andere locaties voor de injectie kan ook.
Geven kattenvaccinaties bescherming?
Hoewel vaccinaties een infectie niet volledig kunnen voorkomen als je kat langdurig en intens wordt blootstelling aan een bepaald virus of bepaalde ziekte heeft gehad. Maar dankzij de inenting zal elke infectie die ze oplopen waarschijnlijk milder zijn en zal je kat minder snel infecties verspreiden naar andere katten.
Hebben binnenkatten vaccinaties nodig?
Hoewel binnenkatten hun dagen misschien niet buiten doorbrengen met het verkennen van de buurt, is het wel waarschijnlijk dat je kat contact heeft met de buitenwereld. Andere katten of huisdieren die op bezoek komen kunnen gemakkelijk ziekten met zich meebrengen. Daarom zijn kittenvaccinaties ook nodig voor binnenkatten.
Bijwerkingen van vaccinatie
Kattenvaccinaties zijn veilig voor de meeste katten. Hoewel het mogelijk is dat er bijwerkingen optreden, zijn ze zeer zeldzaam. Vaccins worden steeds betrouwbaarder en veiliger, maar het is altijd het beste om je kat in de gaten te houden na het bezoek aan de dierenarts.
Enkele van de bijwerkingen van kattenvaccinatie die zijn gemeld, zijn:
- Lokale zwelling
- Lusteloosheid
- Lichte koorts
- Weinig eetlust
- Niezen of hoesten
Wanneer deze bijwerkingen zich voordoen, zouden deze symptomen slechts een paar dagen moeten duren. Als je merkt dat je kat zich slecht voelt na de vaccinatie, neem dan contact op met je dierenarts voor advies.
Vaccins zijn ontworpen om je kat te helpen gelukkig en gezond te blijven - dus het is het beste om je kat zo snel mogelijk te laten inenten. Zoals altijd, als je je zorgen maakt over de gezondheid van je kat, inclusief welke vaccinaties hij nodig heeft, maak dan een afspraak om met je dierenarts te overleggen.