Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Bruin katje dat uit witte kattencarrier komt

Wat je moet weten over kitten vaccinaties

Leestijd: 5 min

Als een verantwoordelijke katteneigenaar is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de vaccinaties van je kitten om hem te beschermen tegen verschillende ziekten. Lees hier wanneer je jouw kat of kitten moet vaccineren en wat je kunt verwachten. 

Vaccinaties voor katten zijn van vitaal belang om ze te helpen beschermen tegen veelvoorkomende ziekten en om ze gezond te houden. Bovendien zijn vaccinaties voor kittens een voorwaarde voor een verblijf in de meeste kattenpensions en zijn ze absoluut noodzakelijk als je met je kat of kitten naar het buitenland wilt reizen. 

Kattenvaccinaties kunnen worden onderverdeeld in twee verschillende typen: basisvaccinaties en aanvullende vaccinaties. Basisvaccinaties worden aanbevolen voor alle kittens en aanvullende vaccinaties worden gegeven afhankelijk van het risico voor een individuele kat. Bespreek met de dierenarts welke vaccins je kat nodig heeft.

Hoe werken kitten vaccinaties? 

Het doel van kittenvaccins is om je kat immuniteit op te laten bouwen tegen bepaalde ziekten en aandoeningen. De vaccins helpen het immuunsysteem van je kat om bepaalde virussen te herkennen en snel in actie te komen om de infectie te bestrijden, voordat de ziekte kan toeslaan. 

Wat zijn de basisvaccinaties voor katten? 

Er zijn een aantal vaccinaties die worden aanbevolen voor alle katten. Ze zijn ontwikkeld om je huisdier te beschermen tegen zeer ernstige aandoeningen. Het is dus erg belangrijk dat je kat zo snel mogelijk tegen deze ziekten wordtt gevaccineerd. 

Door te vaccineren tegen deze meest voorkomende ziekten, help je ook andere katten in je omgeving te beschermen doordat ze zo groepsimmuniteit opbouwen. Hoe meer katten in een bepaald gebied worden gevaccineerd, hoe moeilijker het is voor virussen om zich in een populatie te verspreiden. Als te veel katten niet worden gevaccineerd, worden die virussen een groter risico voor alle katten die daar leven. 

De volgende vaccinaties zijn beschikbaar voor kittens: 

Kattenziekte - Feline Panleukopenie Virus (Feline Infectieuze Enteritis of Feline Parvovirus)  

Dit is een zeer besmettelijk virus en kan vaak dodelijk zijn, vooral voor jonge kittens. De meest voorkomende symptomen zijn braken, diarree, koorts, uitdroging (zelfs als ze blijven drinken), minder eetlust en, minder vaak, nerveuze verschijnselen als gevolg van hersenbeschadiging.

Niesziekte (Feline Calicivirus) 

Dit virus veroorzaakt niesziekte (niezen, loopneus, aften en overmatig speekselvloed/kwijlen). Besmette katten kunnen hun eetlust verliezen en koorts hebben. 

Niesziekte (Feline Herpes virus) 

Dit virus veroorzaakt ook de niesziekte en wordt gekenmerkt door klachten, zoals koorts, niezen, een loopneus en oogontsteking. Chronische infectie kan leiden tot neusaandoeningen. 

Wat zijn de aanvullende vaccinaties voor katten?

Je kat heeft aanvullende vaccinaties nodig als deze veel risico loopt op een infectie en extra bescherming nodig heeft. Bijvoorbeeld als je kat veel buiten komt of in contact komt met katten die naar buiten gaan of als je van plan bent met je kat naar het buitenland te reizen.

De volgende aanvullende vaccinaties zijn beschikbaar voor kittens:

Feline Leukemievirus (FeLV)

Het kattenleukemievirus wordt verspreid bij nauw contact met besmette dieren en kan kanker, bloedarmoede, braken en diarree veroorzaken. Deze vaccinatie wordt ten zeerste aanbevolen als extra vaccin voor katten die buiten komen of contact hebben met katten die naar buiten gaan. Het vaccin tegen FeLV is niet 100% betrouwbaar. Ook een gevaccineerde kat kan de ziekte nog krijgen. Overleg met je dierenarts of het verstandig is om jouw kat te vaccineren.

Hondsdolheid (rabiës)

De vaccinatie tegen hondsdolheid is verplicht voor huisdieren die naar het buitenland reizen om te voldoen aan de reisregels voor huisdieren Voor de meeste landen moet deze inenting minimaal drie weken voor vertrek gegeven worden.

Wanneer moet ik mijn kitten laten vaccineren? 

Je kunt je kitten het beste laten vaccineren als hij nog jong is. De dierenarts helpt je bij het opstellen van een vaccinatieschema. Zodra kittens oud genoeg zijn, moeten ze worden ingeënt tegen de ernstige basisziekten. Deze kittenvaccinaties beschermen jouw kitten tijdens het opgroeien en, met boosters, gedurende zijn volwassen leven.

Vanaf een leeftijd van ongeveer negen weken hebben kittens twee injecties nodig, met een tussenpoos van drie tot vier weken. Bespreek de exacte details met de dierenarts, aangezien de timing kan variëren afhankelijk van het gebruikte vaccin en het risicoprofiel van je huisdier. Nadat je kitten alle vaccinaties heeft gehad, wordt het ten zeerste aanbevolen om regelmatig boosterinjecties te geven voor langdurige immuniteit. Maak hiervoor jaarlijks een afspraak voor een gezondheidscheck bij je dierenarts.

 

Hoe verloopt de vaccinatie van mijn kat? 

De dierenarts zal je kat onderzoeken om te controleren of hij niet ziek is. Zodra de dierenarts er zeker van is dat je kat fit genoeg is voor het vaccin, kan je kat worden ingeënt.  Sommige vaccins worden gecombineerd in één injectie, terwijl voor andere meerdere injecties nodig zijn. Het vaccin wordt meestal in het nekvel toegediend, maar er kunnen ook andere plekken worden gebruikt.

 

Garanderen kattenvaccinaties bescherming? 

Vaccinaties kunnen een infectie niet volledig voorkomen bij langdurige en intense blootstelling aan een bepaald virus of een bepaalde ziekte. Maar als je kat wordt besmet, zal de ziekte waarschijnlijk milder verlopen en zal je kat minder snel andere katten besmetten.

 

Bieden kattenvaccinaties onmiddellijke bescherming?

Afhankelijk van het vaccin kan het even duren voordat de volledige bescherming is bereikt. Dus als je kat naar een pension gaat of als je je kat wilt meenemen naar het buitenland, check dan ruim van tevoren welke vaccinaties er nodig zijn.

 

Hebben binnenkatten vaccinaties nodig? 

Hoewel binnenkatten misschien niet veel buitenkomen, is de kans groot dat er toch contact met de buitenwereld plaatsvindt. Er hoeft maar een deur iets te lang open te blijven staan en je kat is naar buiten geglipt. Bovendien kunnen andere katten of huisdieren die op bezoek komen, gemakkelijk ziektes met zich meebrengen. Daarom zijn kittenvaccinaties ook voor binnenkatten noodzakelijk.

 

Bijwerkingen van kattenvaccinaties 

Kattenvaccinaties zijn voor de meeste katten veilig. Hoewel het mogelijk is dat er bijwerkingen optreden, zijn deze zeer zeldzaam. Vaccins worden steeds betrouwbaarder en veiliger, maar het is altijd het beste om je kat na het bezoek aan de dierenarts goed in de gaten te houden.

Enkele van de bijwerkingen van kattenvaccinatie die zijn gemeld, zijn: 

  • Lokale zwelling 
  • Lusteloosheid 
  • Lichte koorts 
  • Weinig eetlust 
  • Niezen of hoesten 

Wanneer deze symptomen zich voordoen, zouden dat niet langer dan een paar dagen moeten duren. Als je merkt dat je kat zich na de vaccinatie niet goed voelt, neem dan contact op met je dierenarts voor advies. 

Vaccins zijn ontwikkeld om je kat tevreden en gezond te houden, dus je kunt je kat het beste zo snel mogelijk laten vaccineren. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je kat of wilt weten welke vaccinaties je kat nodig heeft, kun je altijd een afspraak maken met de dierenarts.

Lees meer over een andere veelvoorkomende reden om snel die eerste afspraak met de dierenarts te maken: het chippen van je kat of lees meer over ziekten en aandoeningen bij katten.