Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
two dogs sitting back to back

Duurzaamheid

Bij Purina zetten we ons in om hoogwaardige voeding voor huisdieren op de markt te brengen en daarbij onze planeet te beschermen voor toekomstige generaties.

De aanpak van de klimaatverandering kan niet wachten en wij ook niet.

Als onderdeel van de Nestlé-familie delen wij de ambitie om onze broeikasgasemissies tegen 2030 te halveren en tegen 2050 netto-nul te bereiken - zelfs als ons bedrijf blijft groeien. Wij hebben de grootte, schaal en bereik om een enorm verschil te maken.

Het bereiken van een netto-nul emissie zal grote veranderingen met zich meebrengen die ons bedrijf zullen transformeren. In de toekomst zal onze weg naar netto-nul zich concentreren op vier hoofdgebieden voor versnelde actie:

 • Duurzame inkoop van ingrediënten
 • Ons productportfolio transformeren
 • Evolueren van onze verpakking 
 • Efficiënte productie en logistiek 
 • Duurzame inkoop van ingrediënten

Wij verbeteren voortdurend onze processen om ervoor te zorgen dat onze ingrediënten op verantwoorde wijze worden ingekocht, waarbij leveranciers moeten voldoen aan de Nestlé Responsible Sourcing Standard. Dit helpt ons te weten waar onze ingrediënten vandaan komen en hoe ze worden geproduceerd. En zo kunnen wij ook milieu- en sociale kwesties aanpakken zoals ontbossing, mensenrechten en dierenwelzijn. Door een verantwoorde inkoop kunnen wij een positieve impact hebben op de gemeenschappen waarin wij actief zijn.

Als onderdeel van onze Purina in Society-verplichtingen, omvatten onze acties o.a.: 

 • Samenwerken met het Sustainable Fisheries Partnership om onze visbronnen te evalueren, zodat tegen het einde van 2020 76% van onze vis-, schaal- en schelpdieringrediënten uit verantwoorde bronnen afkomstig is. Ons streefcijfer voor 2021 is 90%.
 • Atlantische zalm, onze meest gebruikte vis, zal in 2021 de eerste zijn die in West-Europa 100% verantwoord wordt geproduceerd, oftewel biologisch.
 • 99% van onze soja moet traceerbaar zijn en op verantwoorde wijze worden ingekocht tegen eind 2020.
 • Samenwerking met Proforest om onze sojabronnen te evalueren, met als doel 100% ervan ontbossingsvrij te verklaren in 2020.

Wij werken ook samen met boeren, leveranciers en gemeenschappen om intensieve landbouwpraktijken om te zetten in regeneratieve landbouwmethoden die natuurlijke hulpbronnen zoals bodem, water en biodiversiteit beschermen en herstellen. Gezondere bodems zijn productiever en kunnen meer organische koolstof opslaan.

Onze acties omvatten:

 • Samenwerking met LENS (Landscape Enterprise Networks) in het Verenigd Koninkrijk. Het initiatief heeft tot doel de moderne landbouw opnieuw vorm te geven en baanbrekende regeneratieve landbouwpraktijken te ontwikkelen die harmonieus samenwerken met de natuur en schaalbaar zijn. Bedrijven uit verschillende sectoren werken samen en investeren in de verbetering van de kwaliteit en de gezondheid van de landschappen waarin zij actief zijn.
 • Samenwerking met het Living Soils Initiative in Frankrijk om opleiding en technische steun te verstrekken aan boeren die regeneratieve landbouwpraktijken willen toepassen en de impact daarvan op de bodem willen meten. Het project is erop gericht nieuwe financiële instrumenten te ontwikkelen om de boeren sneller op deze nieuwe methoden te doen overschakelen.

 

Ons doel is dat in 2025 20% van de belangrijkste ingrediënten die wij inkopen zijn geproduceerd middels regeneratieve landbouw, oplopend tot 50% in 2030.

 

Een ander belangrijk aspect van onze duurzaamheidsinspanningen is ons gebruik van dierlijke bijproducten. Deze ingrediënten, die op het etiket van onze dierenvoeding vermeld staan als "vlees en dierlijke bijproducten", zijn afkomstig van dieren die door veterinaire inspecties geschikt zijn bevonden voor menselijke consumptie, maar over zijn gebleven uit de menselijke voedingsindustrie. Zij worden meestal niet gebruikt vanwege geringe vraag van de consument en het uiterlijk, omdat het materialen zoals longen, nieren en levers bevatten. 

Er zijn echter goede redenen om deze waardevolle ingrediënten te gebruiken of te "upcyclen", aangezien zij veilige en hoogwaardige eiwitten bieden waarvan huisdieren kunnen genieten en die anders verspild zouden worden. De bijproducten die wij gebruiken zijn speciaal geselecteerd op de voedingswaarde die zij leveren. Ze zijn gemakkelijk te verteren voor honden en katten en leveren veel voedingsstoffen, zoals essentiële aminozuren, vitaminen, mineralen en gezonde vetten die huisdieren energie geven en helpen hun gezondheid en welzijn op peil te houden. 

Dierlijke bijproducten kunnen zelfs meer voedingsstoffen leveren dan het soort vlees dat populair is bij huisdiereigenaren. Zo bevatten nieren en levers bijvoorbeeld tot tien keer de hoeveelheid vitamine B2 (riboflavine) als in mager vlees.

Ons productportfolio transformeren

De mondiale voedselproductie zal in de komende 20-30 jaar ingrijpend veranderen. De verwachtingen en eisen van de consument veranderen snel en beïnvloeden de manier waarop wij onze huisdieren voeden, waarbij de belangstelling voor vegetarische en veganistische diëten toeneemt. We weten ook dat de vraag naar proteïnen op basis van vlees groter zal worden dan het aanbod. Daarom zijn we op zoek gegaan naar innovatieve nieuwe manieren om huisdieren complete en evenwichtige voeding te bieden en tegelijkertijd beter gebruik te maken van de hulpbronnen van de planeet.

 

Door gebruik te maken van onze middelen en knowhow op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, zullen wij ons portfolio omvormen met producten die goed zijn voor huisdieren en goed voor de planeet.

Onze acties omvatten:

 • Onderzoek van een reeks eiwitbronnen om een verscheidenheid aan hoogwaardige ingrediënten te vinden die een duurzame voorziening van voedsel voor onze huisdieren garanderen, nu en in de toekomst.
 • Lancering van ons Beyond Nature's Protein-assortiment in Zwitserland met alternatieve eiwitten. Het nieuwe assortiment omvat insecten, maar ook plantaardige eiwitten van tuinbonen en gierst.
 • Nederlandse pilot van een van de eerste geüpcyclede hondensnacks in Europa onder ons merk Adventuros. Door voedzaam overtollig graan van brouwerijen, dat anders zou bederven, te hergebruiken, kunnen we voedselverspilling tegengaan.

Evolueren van onze verpakking

Wij dragen ook ons steentje bij aan de oplossing van het probleem van plastic verpakkingsafval. Het is een complexe uitdaging, aangezien verpakkingen een cruciale rol spelen bij het garanderen van de versheid, veiligheid en kwaliteit van producten vanaf de fabriek tot bij de consument thuis. Wij werken op vele fronten aan betere oplossingen voor vermindering, hergebruik en recycling. Lees meer over onze acties en voortgang.

 

In 2025 is 100% van onze verpakkingen herbruikbaar of recyclebaar.

 

Efficiënte productie en logistiek

Wij verminderen de impact van onze activiteiten door een combinatie van betere milieuprestaties, hernieuwbare energieprojecten en innovatieve partnerschappen.

Onze acties omvatten:

 • Al onze fabrieken in het Verenigd Koninkrijk, Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben het certificaat "zero waste to landfill". Dit betekent dat er geen fabrieksafval wordt gestort of verbrand zonder dat er energie uit het proces wordt teruggewonnen.
 • Investeringen om nieuwe windmolenparken op te zetten die in 100% van de elektriciteitsbehoefte van onze Britse diervoederfabrieken kunnen voorzien.
 • Wij bouwen ook aan een schoner en slanker logistiek netwerk. In samenwerking met de Nestlé European Transportation Planning Hub in York zorgen wij voor verdere efficiëntieverbeteringen.

Onze acties omvatten:

 • Met behulp van de allernieuwste technologie kunnen voertuigen efficiënter worden gevuld en ritten efficiënter worden gepland. Zo worden lege kilometers vermeden door inkomend en uitgaand vervoer met elkaar te verbinden.
 • Overschakelen op routes met een lagere uitstoot, zoals spoor en scheepvaart.
 • Aansluiting via Nestlé bij de European Clean Truck Alliance, die zich inzet voor emissievrij wegvervoer in Europa.

 

Ons doel is om onze vloot van eigen of gecontracteerde voertuigen tegen 2022 om te schakelen naar opties met een lagere uitstoot.

 

Hond en kat kijken omhoog

Contact opnemen

We zijn hier om al je vragen over huisdieren te beantwoorden - groot of klein, heel serieus of een beetje luchtig. Stuur ons gerust een bericht of bel ons. Het PURINA-team staat van maandag t/m vrijdag van 08.00-20.00 en op zaterdag van 09.00-17.00 voor je klaar.

Je kunt onze voedingsdeskundigen ook benaderen via de chat. Elke maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 10-11:30 en 14:30-16:00 zitten zij klaar voor al jullie vragen.