Your Pet, Our Passion.
Puppyclub logo
labrador puppy kijkt verdrietig naar de deur

Puppy verlatingsangst

Leestijd: 7 min

Honden zijn van nature sociaal en hunkeren naar gezelschap - daarom hebben ze zo'n goede band met ons. Als ze echter niet wordt geleerd hoe ze moeten omgaan met alleen zijn, kan dit leiden tot problemen, zoals verlatingsangst. Lees verder om de veelvoorkomende symptomen van verlatingsangst bij puppy's te ontdekken en leer hoe je ze kunt helpen deze te overwinnen met onze handige tips.

 

Waarom krijgen puppy's verlatingsangst?

Vaak denken mensen dat hun hond ondeugend is of boos op hen is, omdat ze hem alleen thuis hebt gelaten, maar die theorie klopt niet. Verlatingsangst bij puppy's ontstaat wanneer ze niet de coping strategieën hebben geleerd die ze nodig hebben om alleen te kunnen zijn. Het is gewoon angst om alleen te zijn - en het kan worden vergeleken met een menselijke paniekaanval.

Het is ongelooflijk moeilijk om met een hond of puppy om te gaan die niet alleen kan worden gelaten, sterker nog, het is waarschijnlijk één van de moeilijkste gedragsproblemen om te overwinnen. Zoals veel gedrag gerelateerde problemen is voorkomen beter dan genezen.

In de meeste gevallen ligt de oorzaak helemaal aan het begin. Eigenaren kunnen zo verliefd worden op hun nieuwe puppy dat ze dolblij zijn als hun puppy hen overal willen volgen - en deze band is van vitaal belang. Maar als je ze toestaat constant bij je te zijn, elke seconde van de dag, zullen ze dit altijd van je verwachten. Wanneer je dan ineens zonder hen weggaat, ontdek je dat hun wereld instort zonder jou.

In andere gevallen kan een nieuwe eigenaar de puppy in een kamer opsluiten om zijn allereerste nacht alleen door te brengen. Dit versterkt het feit dat wanneer ze alleen worden achtergelaten, dit voor de puppy verontrustend en eng is.

 

Symptomen van verlatingsangst bij puppy's

Symptomen van verlatingsangst bij puppy's variëren van mild tot extreem en kunnen het volgende omvatten:

 • Overmatig blaffen en/of janken.
 • Kauwen en ander destructief gedrag.
 • Verlies van zindelijkheid.
 • Krabben aan deuren.
 • Rusteloosheid/pacing.
 • Overmatig hijgen en kwijlen.
 • Ontsnappingsgedrag.
 • Zelfverminking.
 • Agressief gedrag.

 

Hoe pak je dit vanaf het begin goed aan?

Vanaf het moment dat je jouw puppy mee naar huis neemt, moet hij leren dat hij erop kan vertrouwen dat je er voor hem bent, maar er zijn momenten waarop hij niet altijd bij je kan zijn - en dat is prima. Zet kinderhekjes op en maak er een gewoonte van om naar een andere kamer te gaan en jouw puppy een paar minuten alleen te laten met iets leuks om hem bezig te houden, zoals zijn hondenbrokjes of een snack.

Gewoon rustig weglopen en zonder poespas terugkeren. Maak jouw komen en gaan vanaf het begin onderdeel van het leven en geef jouw puppy het vertrouwen om daarmee om te kunnen gaan. Neem een ​​douche zonder hem bij je in de badkamer, maak een wandeling door de tuin - alles om hem vanaf het begin te leren dat niet elke minuut bij je zijn geen probleem is. En als je hem iets lekkers geeft om zich mee te vermaken, kan hij het zelfs zien als iets om naar uit te kijken.

Start langzaam met vijf minuten zonder je puppy naar te buiten gaan, dan 10 minuten, dan 30 minuten - totdat hij graag een uur alleen kan blijven, maar zorg er altijd voor dat je het heel langzaam opbouwt.

Laat jouw puppy in een volkomen veilige ruimte achter waar hij zich op z'n gemak voelt met iets om zijn gedachten af ​​te leiden van jouw afwezigheid. Gebruik bijvoorbeeld een kong gevuld met zijn favoriete brokjes of een klein beetje pindakaas om hem bezig te houden.

Gebruik technologie om je te helpen precies te weten wat er aan de hand is als je weggaat, zodat je zeker weet dat je puppy blij en niet van streek is. Stel een webcam in met een app zodat je jouw puppy op je smartphone kunt bekijken terwijl je weg bent.

De tijd die je besteedt om jouw puppy te leren dat alleen zijn veilig is en onderdeel is van het leven in jullie gezin, betaalt zich terug in een blije hond die het niet erg vindt om alleen te zijn - maar onthoud dat honden gezelschap en sociaal contact nodig hebben, en geen enkele hond is blij om regelmatig urenlang alleen gelaten te worden.

 

Help puppy's met verlatingsangst

Als je al een puppy hebt met verlatingsangst, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om het probleem op te lossen.

Sluit alle andere problemen uit

Onderzoek allereerst of het gedrag van jouw puppy niet een andere oorzaak heeft. Ze kunnen zich vervelen, ze krijgen misschien niet genoeg gezelschap of fysieke of mentale uitdaging, waardoor ze zich zo gaan gedragen.

Deze symptomen worden vaak op één hoop gegooid met verlatingsangst bij puppy's, maar eigenlijk zijn ze vrij gemakkelijk op te lossen met meer beweging of uitdaging. Probeer puppy-intelligentiespelletjes zoals interactief speelgoed en overweeg om hen mentaal te stimuleren door middel van training. Je kunt ook proberen de radio aan te laten of ze in een kamer te plaatsen waar ze zich comfortabel en gelukkig voelen, bij voorkeur één waar er geen prikkels van buitenaf zijn waardoor ze kunnen blaffen.

Als je jouw puppy op een webcam bekijkt, kun je bepalen of het gedrag uit verveling is - waarbij het gedrag redelijk kalm en vaak met tussenpozen zal worden gedaan, met zelfs wat slapen tussendoor. Als het verlatingsangst is, is de kans groter dat het gedrag constant is en dat jouw puppy duidelijke tekenen van stress vertoont. Het is belangrijk om te realiseren dat het gedrag van puppy's soms begint als verveeld zijn, maar dat het zich omzet in stress en angst.

Als je het niet zeker weet, schakel dan een professionele gedragstherapeut in die ervaring heeft met angst bij puppy's en laat deze professional jouw puppy komen beoordelen.

Voor milde gevallen:

 1. Begin helemaal bij het begin en leer jouw puppy hoe hij met tijd zonder jou moet omgaan voordat je hem weer alleen laat. Gedurende deze tijd mag je hem niet alleen laten, dus het kan zijn dat je een oppas of een vriend nodig hebt om je te helpen. 
 2. Als je hem weer alleen laat, bouw dit dan heel langzaam op - en gebruik een webcam zodat je weet dat je hond ontspannen is. 
 3. Laat hem achter met een veilig, interactief speeltje (zoals een gevulde kong) en met de radio of tv aan. 
 4. Zorg ervoor dat jouw hond moe is als je hem alleen laat – op die manier is de kans groter dat hij in slaap valt dan wanneer hij vol energie is – dus zorg ervoor dat hij eerst goed heeft gewandeld of gespeeld. 
 5. Maak geen grote ophef over weggaan of thuiskomen, dit maakt je vertrek alleen maar meer een 'gebeurtenis' voor je hond. 
 6. Probeer je routine te variëren, zodat jouw hond niet in de war raakt van jouw aankomende vertrek. 
 7. Als jouw puppy een ernstiger verlatingsprobleem heeft, kun  je het beste overleggen met jouw dierenarts of contact opnemen met een erkende gedragstherapeut om je te helpen een programma uit te werken om dit probleem te overwinnen.

Verlatingsangst bij puppy's is beter om te voorkomen dan genezen. Het is echter belangrijk om te erkennen dat honden sociale dieren zijn en als ze vaak voor langere tijd alleen worden gelaten, is het misschien geen goed idee om een ​​hond te nemen.

Kijk voor meer puppyadvies op onze website, vol nuttige informatie over het opvoeden van een gezonde en gelukkige hond.