Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Bruine pluizige hond met zwarte neus en zwarte ogen op de schoot bij de eigenaar

Verlatingsangst bij honden: symptomen en oplossingen

Leestijd: 7 min

Zorg dat je hond eraan gewend raakt om enige tijd alleen thuis te kunnen zijn zonder je meubels te vernielen, te gaan blaffen of janken zodra je het huis verlaat. Probeer deze effectieve oplossingen voor verlatingsangst voor honden. 

Je bent ongetwijfeld trots op de geweldige band tussen jou en je hond. Je bent eraan gewend dat ze enthousiast met hun staart kwispelen, gewoon omdat ze blij zijn je te zien. Je merkt dat ze je plichtsgetrouw overal volgen om ervoor te zorgen dat jij veilig bent alsof dat hun enige missie is in het leven. Maar deze hechte band moet van tijd tot tijd worden verbroken. Jij weet dat, maar jouw hond waarschijnlijk niet. Dit is de reden waarom een ​​heel alledaags avondje uit met vrienden voor jou heel gezellig is, maar voor jouw hond een paar dramatische uren kunnen worden aangezien hij niet begrijpt waar je bent en of je ooit terug zult komen. 

Verlatingsangst bij honden is een veelvoorkomend probleem dat veel hondenbezitters moeten leren oplossen. Ontdek wat de symptomen zijn en hoe je jouw hond kunt helpen kalm te blijven als je er niet bent. 

Wat is verlatingsangst bij honden? 

Honden met verlatingsangst vertonen tekenen van angst wanneer ze alleen worden gelaten. Verlatingsangst kan optreden voor bij honden van alle leeftijden en rassen. 

Wat zijn de symptomen van verlatingsangst bij honden? 

Je zult waarschijnlijk op een vervelende manier ontdekken dat je hond bang is om alleen gelaten te worden - beschadigd tapijt, kauwsporen op je favoriete bank en buren die je vertellen over het eindeloos janken en piepen van je hond tijdens je afwezigheid. 

Helaas denken sommige eigenaren dat dit slechts tekenen zijn van een ondeugende hond, terwijl hun huisdier in werkelijkheid in nood verkeert en niet weet hoe hij in een leeg huis met de situatie moet omgaan. 

Dit zijn enkele veelvoorkomende symptomen van verlatingsangst bij honden: 

 • Hijgen 
 • Onrustig zijn 
 • Ontsnappingspogingen 
 • Beschadigde meubels 
 • Onzindelijk gedrag in huis 
 • Blaffen of janken 
 • Extreme blijdschap wanneer je weer thuis bent 

Waarom hebben sommige honden verlatingsangst? 

Voordat we naar de oplossingen voor verlatingsangst bij honden gaan, is het handig om te kijken naar de oorzaken van zo'n angst. Deze kunnen variëren van het nooit goed aangeleerd zijn om alleen te kunnen zijn, traumatische ervaringen uit het verleden tot fysieke beperkingen. 

De meest voorkomende oorzaken van verlatingsangst bij honden zijn: 

 • Gebrek aan training 
 • Gebrek aan socialisatie 
 • Angst voor dingen of gebeurtenissen binnen of buiten het huis 
 • Veranderingen: nieuw huis, nieuw schema, nieuw gezinslid 

Is het echt verlatingsangst bij je hond? 

Verzeker jezelf dat het inderdaad om verlatingsangst gaat voordat je een behandelplan opstelt om de angst te overwinnen. Die intense blafsessie terwijl je weg bent, kan de reactie van je hond zijn op een vrachtwagen die langs je huis rijdt. En die afgekauwde stoelpoten kunnen een teken zijn van acute verveling, niet het fysieke bewijs van de verlatingsangst van je hond. 

Helaas is het lastig om het verschil hiertussen te herkennen omdat je er niet bent om het gedrag te zien. Dit is de reden waarom als eerste stap meestal wordt aanbevolen om je hond te filmen wanneer ze alleen zijn. Als je hond de eerste 10 minuten onophoudelijk blaft nadat je de deur achter je hebt dichtgedaan, is de kans groot dat hij inderdaad een angstaanval heeft. Als hij daarentegen af ​​en toe blaft, gaat slapen en dan nog wat blaft, is de kans groter dat hij zich gewoon verveelt en manieren zoekt om zichzelf te vermaken door een beetje luidruchtig te zijn. 

Behandeling van verlatingsangst 

Als je ervan overtuigd bent dat je hond angstig is en niet alleen maar rusteloos, is het tijd om in te grijpen. Afhankelijk van hoe ernstig zijn toestand is, zijn dit enkele van de meest voorkomende oplossingen die worden aanbevolen voor de behandeling van verlatingsangst bij honden. 

Tips om verlatingsangst bij honden te voorkomen

Je hoeft niet te wachten tot de verlatingsangst bij je hond een groot probleem wordt voordat je actie onderneemt. Hier zijn een paar dingen die je kan doen om het te voorkomen:

Jong trainen is essentieel 

Hoe eerder je begint, hoe gemakkelijker het zal zijn om je hond te laten wennen aan wat tijd voor zichzelf. Idealiter zou deze training tijdens de puppytijd moeten plaatsvinden en ons uitgebreide artikel over het omgaan met verlatingsangst bij puppy's is hiervoor een nuttig hulpmiddel. Als je echter een volwassen hond hebt die verlatingsangst heeft, kun je toch beginnen met geleidelijke training. Leer hem dat het oké is om een ​​minuutje alleen te zijn en breid dan geleidelijk de tijd uit die hij alleen moet doorbrengen, zelfs als je nog in huis bent. Zo komt het niet als een schok als je hem voor het eerst alleen laat. 

Bewegen 

Er is geen betere manier om je hond rustig te houden dan door hem moe te maken. Daarom is lichaamsbeweging een goede preventietip voor angst bij honden. Als hun energievoorraad opraakt, zullen ze eerder een dutje doen dan vechten tegen elke gesloten deur en raam in huis. Gebruik onze gids voor hondensport ter inspiratie over een breed scala aan hondenactiviteiten. 

Vermijd straffen 

Straf je hond niet, zelfs niet als je complete chaos aantreft wanneer je thuiskomt. Hoe natuurlijk het ook is om boos te worden, het kwaad is geschied en je hond kan jouw straf niet koppelen aan zijn destructieve gedrag op jouw meubels van een half uur geleden. Hij zal waarschijnlijk denken dat dit is wat hij verdient als je thuiskomt en zal juist nog nerveuzer zijn als hij je ziet vertrekken. 

Laat je hond niet te lang alleen 

Zorg er ten slotte voor dat je je hond niet te lang alleen laat. Als je langer dan 6 uur weg bent en eventuele alternatieven niet mogelijk zijn (zoals het meenemen van je hond of vrienden en familie die voor hem kunnen zorgen), kun je ook een hondenoppas en hondenopvang overwegen. 

Is medicatie nodig voor de behandeling van verlatingsangst bij honden? 

Medicatie kan een optie zijn voor de behandeling, maar alleen op advies van een dierenarts en voor extreme gevallen van angst. Natuurlijke geneesmiddelen zijn meestal een goede eerste stap, maar de dierenarts kan in ernstige gevallen sterkere medicatie adviseren. Vraag altijd advies aan je dierenarts voordat je jouw hond medicijnen geeft en geef hem nooit medicatie die bedoeld is voor mensen.