Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kleine hond die thuis blaft

Omgaan met overmatig blaffen van een hond

Leestijd: 5 min

Voor honden is vocale communicatie niet zo belangrijk als voor mensen, maar het is nog steeds een belangrijk onderdeel van de manier waarop ze zichzelf en hun emoties uiten naar andere honden toe - en naar hun menselijke familie. 

Het vocale repertoire van een hond is niet alleen het simpele 'woef' - ze janken, joelen, jammeren, dreinen, grommen en brommen. Sommige kunnen zelfs een diepe hartgrondige zucht slaken! 

Honden blaffen om talloze redenen en soms lijkt dat voor ons wat overdreven - maar blaffen in welke vorm dan ook hoort bij de aard van een hond! 

Schijnbaar buitensporig blaffen kan voorkomen als ze zich alleen voelen, als ze je willen vertellen dat er iemand aan de deur is, of als ze midden in een spel willen laten weten dat ze het naar hun zin hebben. 

Als je meer honden hebt, is er maar weinig voor nodig voor de honden om elkaar aan te steken. 

Sommige honden kunnen echter overprikkeld raken en blijven blaffen, lang nadat bijvoorbeeld de postbode is vertrokken of na het apporteren, zelfs als je zegt dat ze stil moeten zijn. Dit kan lastig zijn, vooral als je naaste buren hebt. 

Veelvoorkomende fouten die je kunt maken bij overmatig blaffen 

De reactie van veel eigenaren van blaffende honden is harder schreeuwen dat ze stil moeten zijn, maar hierdoor kan je hond zich bedreigd voelen, of ze kunnen denken dat je gewoon met ze mee blaft. 

Er zijn tal van producten op de markt die speciaal zijn ontworpen om je hond te kalmeren en te sussen, zoals anti-blafhalsbanden die een lichte elektrische schok of een vervelende spray toedienen. Deze producten raden we af omdat ze onnodig agressief en onaangenaam zijn en het natuurlijke gedrag en de behoefte aan communicatie van je hond onderdrukken. Bovendien blijven geurhalsbanden je hond straffen lang nadat hij is gestopt met blaffen, omdat de geur in zijn zeer gevoelige neus blijft hangen. 

Deze bestraffende halsbanden pakken de onderliggende oorzaak van het blaffen niet aan en je hond zal zijn frustraties op andere manieren botvieren, zoals kauwen op het meubilair, of zelfs op zichzelf. Probeer in plaats daarvan uit te vinden waarom je hond blaft. Is het om je ergens voor te waarschuwen? Blaffen ze uit frustratie of verveling, of om je aandacht te trekken? Blaffen ze omdat ze alleen gelaten zijn en proberen ze je terug te roepen? Als je de oorzaak hebt gevonden, kun je aan de slag met trainingstechnieken die het probleem op de lange termijn helpen aanpakken. 

Hoe laat je je hond stoppen met blaffen in huis 

Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt - per slot van rekening is een vermoeide hond meestal een rustige hond! Je kunt er ook voor zorgen dat ze niet of nauwelijks door ramen, hekken en glazen deuren kunnen kijken, zodat ze zich niet opwinden over alles wat ze buiten zien, ook al is het maar een voorbijrijdende auto. 

Om honden te leren niet te blaffen, vooral in huis, wordt meestal de 'spreek en stil' techniek toegepast, die, misschien verwarrend, het beste werkt door je hond eerst op commando te leren blaffen. 

Zo doe je dat: 

  • Roep de hulp in van een trainingspartner en vraag hem of haar bij de voordeur te gaan staan, terwijl jij en je hond binnen zijn.
  • Vraag je hond te 'spreken', waarop je vriend(in) moet aanbellen of op de deur kloppen.
  • Dit zou je hond moeten aanzetten tot blaffen, en als hij dat doet, geef hem dan een traktatie en prijs hem uitbundig.
  • Oefen dit een beetje en vaak op verschillende plekken. Al gauw gaat je hond blaffen als je 'spreek' zegt, of er nu iemand voor de deur staat of niet. 

Nu je je hond hebt leren praten, is het tijd om hem te leren zwijgen! 

  • Begin met je hond te vragen om te praten, en beloon hem verbaal als hij dat doet. 
  • Zeg dan 'stil' en leid hem af met een lekkere traktatie of een favoriet piepspeeltje. Je hond kan niet blaffen en tegelijkertijd de traktatie onderzoeken, dus zal hij stoppen met blaffen. Als ze dit doen, prijs je ze weer uitbundig en geef je ze de traktatie natuurlijk! 
  • Herhaal de techniek nu en dan en al snel kun je het geblaf met een eenvoudig commando afremmen. 

Hoe laat je je hond stoppen met blaffen in de auto 

Blaffen in auto's is een veelvoorkomend probleem. Honden blaffen om hun tijdelijke territorium te beschermen - vooral als de auto geparkeerd staat en er mensen voorbij lopen - of omdat ze gefrustreerd raken omdat ze niet achter alle voorbij suizende, snel bewegende dingen aan kunnen rennen. 

Of het is gewoon omdat ze weten dat een autorit een spannend uitstapje naar het park betekent, of misschien een minder spannend uitstapje naar de dierenarts!

Als je de 'spreek en stil' techniek thuis onder de knie hebt, maar je hond in de auto nog steeds luidruchtig is, kun je proberen om van de auto 'een gewone plek' te maken en niet iets waarvan je hond opgewonden raakt. Begin met je hond in de auto te laten zitten met een kauwspeeltje. Laat de motor eerst uit en doe dan hetzelfde met draaiende motor. Zodra je hond rustig in de auto kan zitten met de motor aan, maak dan een kort ritje, maar stop zodra hij begint te blaffen, en ga pas verder als hij weer rustig is.

Dit zal wat tijd en geduld vergen, maar hou vol! Uiteindelijk begrijpen ze de boodschap.

Als je hond bijzonder opgewonden raakt bij het zien van andere auto's of mensen, kun je proberen zijn bench af te dekken als hij gewend is daarin te reizen. Als er genoeg ruimte is, kun je hem ook aanmoedigen om bij de voetruimte achterin de auto te gaan liggen. Maar denk eraan, veiligheid gaat voor alles! Een opgewonden hond kan de bestuurder erg afleiden, dus zorg ervoor dat ze tijdens autoritten goed vastzitten.

Als het overmatig blaffen van je hond aanhoudt

Als je echt niet kunt achterhalen waarom je hond zo blaft, of als zijn vocale gewoonten plotseling veranderen, is het zeker de moeite waard om hem door je dierenarts te laten nakijken om er zeker van te zijn dat er geen andere onderliggende reden voor het blaffen is. Als er geen medische oorzaak is, kan je dierenarts je doorverwijzen naar een hondengedragsdeskundige die misschien kan helpen.