Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Opgewonden Jack Russell Terriër puppy speelt met zijn baasje

Aandachtvragend gedrag bij honden: oorzaken en tips

Leestijd: 5 min

Aandachtvragend gedrag komt veel voor bij honden– en is normaal bij puppy's. Puppy's willen nu eenmaal allemaal de liefde van hun moeder; ze houden van spelen met hun nestgenootjes en ze moeten nog leren wat wel en niet mag. 

Aandachtvragend gedrag bij honden komt veel voor – en is een normaal overlevingsmechanisme bij pups die helemaal afhankelijk zijn van de zorg van hun moeder, maar volwassen honden die overmatig opspringen, blaffen of op andere manieren om aandacht vragen, kunnen als lastig ervaren worden. 

Wat wordt beschouwd als aandachtvragend gedrag? 

Het is normaal dat jouw jonge puppy tegen je opspringt als je hem begroet of als je hem te eten geeft en het is ook normaal dat hij jankt als je weggaat, maar als je hond ouder wordt en aanhoudend bedelt, zijn neus tegen je aandrukt, jankt, blaft, op de bank springt of speeltjes naar je toebrengt, kun je te maken hebben met aandachtvragend gedrag. 

Het lijkt misschien allemaal onschuldig – en sommige honden en rassen vragen meer aandacht dan andere – maar overdreven aandachtvragend gedrag kan wijzen op een dieperliggend probleem. 

Hoe ontstaat aandachtvragend gedrag?

Er zijn veel redenen waarom honden de aandacht van hun baasje willen opeisen. Een van de meest voorkomende redenen is dat ze zich vervelen. Dit kan zijn omdat ze niet genoeg beweging krijgen, niet genoeg mentale uitdaging of echt niet genoeg aandacht van hun baasjes krijgen.

Soms worden honden die gedurende langere periodes alleen zijn, veel aanhankelijker wanneer hun baasje er weer is. Dit wordt vaak gezien als aandacht zoeken, maar heeft eigenlijk te maken met verlatingsangst.  

Ook honden die te weinig zelfvertrouwen hebben of angstig zijn, kunnen aandacht vragen, omdat contact met hun baasje hen een veiliger gevoel geeft. 

En natuurlijk kunnen de baasjes zelf ook dingen doen die, zonder dat dat de bedoeling is, aandachtvragend gedrag in de hand werken! 

Honden houden ervan om onze aandacht te krijgen. Ze zijn van nature aanhankelijk en sociaal. Daarom worden ze ook gehouden als gezelschapsdier! Als je hond tegen je opspringt, zijn poot op je legt, blaft zonder duidelijke reden of een speeltje in je schoot legt, ben je misschien geneigd hem te belonen met een knuffel of een speelmoment, maar daarmee bekrachtig en versterk je wel dat gedrag. Het is aan jou om te beslissen of je dat een leuke interactie vindt of toch eerder beschouwt als ongewenst. 

Sommige honden vinden het leuk om de aandacht van hun baasje op te eisen door iets in hun bek te pakken en ermee weg te lopen. Hoe sterker je daarop reageert, hoe meer aandacht je hond krijgt. Hij zal het zien als gedrag dat veel oplevert en zal het dus vaker gaan doen. Een slimme hond die dat een leuk spelletje vindt, kan er heel bedreven in worden! 

Wat kun je doen aan aandachtvragend gedrag? 

Eerst moet je je afvragen of je hond terecht dit gedrag vertoont. Krijgt hij wel genoeg lichaamsbeweging? Is de beweging die hij krijgt, afgestemd op zijn energieniveau en een goede uitlaatklep voor de aangeboren fysieke eigenschappen van zijn ras? Krijgt hij voldoende geestelijke uitdaging? Dat is met name belangrijk voor intelligente werkhonden! Brengen jullie genoeg tijd samen door? 

Als jij je hond niet geeft wat hij nodig heeft wat betreft lichaamsbeweging, mentale uitdaging en sociaal contact, kun je het hem niet kwalijk nemen dat hij er zelf naar op zoek gaat! 

Als je eenmaal zeker weet dat je hond geen reden heeft om extra aandacht te eisen, kun je beginnen aan het terugdringen van het aandachtvragend gedrag. 

Het is belangrijk je hond te belonen wanneer hij zich gedraagt zoals jij wil. Het is een triest feit voor veel honden dat ze alleen aandacht krijgen van hun baasje wanneer ze iets doen dat in de ogen van hun baasje verkeerd is. Als de hond ergens braaf zit of ligt en dus exact doet wat zijn baasje wil, wordt hij veelal genegeerd. Alleen wanneer hij iets doet wat het baasje niet wil – zoals blaffen, opspringen, iets kapotbijten, met iets aan de haal gaan… – krijgt hij volop aandacht. 

Een hond zal doen wat hij kan om de aandacht van zijn geliefde baasje te krijgen. Die aandacht op zich is al een beloning voor de hond. Als hij eenmaal uitgedokterd heeft hoe hij die aandacht te pakken krijgt, zal hij dat blijven doen - omdat het werkt! 

Onze tips om aandachtvragend gedrag te voorkomen of te stoppen: 

  • Negeer je hond niet als hij braaf is. Geef je hond aandacht als hij zich gedraagt zoals jij wil. Beloon goed gedrag, zodat heel duidelijk is wat een gepaste manier is om jouw aandacht te krijgen. Over het algemeen geldt dat als je hond aandacht vraagt op ongepaste momenten, dat komt doordat je hem niet genoeg aandacht geeft op gepaste momenten. 
  • Als je eenmaal zeker weet dat je hond onterecht meer aandacht van je verlangt, moet je hem volledig negeren als hij iets doet wat jij niet wil (op voorwaarde dat je het veilig kan negeren). Geef hem geen aandacht, zeg niets tegen hem, kijk hem zelfs niet aan tot hij stopt met het gedrag. 
  • Als je het gedrag negeert, zal het stoppen (maar het kan wel eerst erger worden), want je hond krijgt er niet mee wat hij wil, namelijk jouw aandacht. 
  • Zodra het gedrag stopt, moet je heel snel belonen. Beloon gewenst gedrag en negeer ongewenst gedrag. Dat is de regel. Kom niet in de verleiding je hond terecht te wijzen of weg te duwen – want dat is aandacht geven! 
  • Als je het gedrag niet veilig kan negeren (naar mensen happen, kinderen bespringen, oma terroriseren enz.), gebruik dan een lange lijn en babyhekjes om je hond uit de situatie te halen zonder interactie met jou. 
  • Als je iets gaat doen, waarvan je weet dat je hond normaliter jouw aandacht zal opeisen, kun je hem een kauwspeeltje geven of hem afleiden met wat lekkers, zodat hij zich bezighoudt met iets anders en de gewoonte op die manier doorbroken wordt. 

Met wat geduld, inzicht en leiderschap kun je aandachtvragend gedrag voorkomen. Maar als je moeite hebt om dat gedrag onder controle te krijgen, vraag dan advies aan een ervaren hondengedragstherapeut.