Your Pet, Our Passion.
Binnenkat met voer in bakje

Voeding en beweging voor een binnenkat

Leestijd: 4 min

Doordat binnenkatten niet dezelfde mogelijkheden tot bewegen hebben als buitenkatten, blijven ze moeilijker op het ideale lichaamsgewicht. 

Ook al leeft je kat in een gezellige, veilige huiselijke omgeving, het binnen zijn beperkt de ruimte die ze hebben om hun benen te strekken en hu energie kwijt te raken. Deze minder actieve levensstijl kan betekenen dat sommige binnenkatten moeilijker hun natuurlijke slanke lichaamsconditie behouden en meer risico lopen op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals obesitas of diabetes. 

Een zorgvuldig afgestemd voedingspatroon en lichaamsbeweging zijn de belangrijkste factoren om je kat zo gezond en gelukkig mogelijk te houden. Lees hieronder onze tips voor een binnenkat in topconditie. 

Wat geef je jouw binnenkat te eten? 

Katten eten graag de hele dag door kleine maaltijden. Ze knabbelen graag af en toe wat droge brokjes die altijd voor hen klaarstaat (natvoer wordt te snel slecht om te laten staan). Op die manier kun jij moeilijk bijhouden wat je kat al gegeten heeft. Om ervoor te zorgen dat je kat niet te veel eten krijgt, moet je elke maaltijd zorgvuldig afwegen overeenkomstig de aanbevolen voedingshoeveelheden op de verpakking. 

Je kunt je kat ook laten wennen aan meerdere, afgewogen kleine maaltijden per dag, als dat beter in jouw dagschema past. Als je het liever zo doet, kun je je kat vaak kleine hoeveelheden geven verspreid over de dag om zijn energieniveau op peil te houden en toch gewichtstoename te voorkomen.

Porties afwegen is nog belangrijker als je kat al wat te veel weegt en op een dieet staat. Denk erom dat je, voordat je het voedingspatroon van je kat gaat veranderen, zijn lichaamsconditie moet beoordelen en moet overleggen met je dierenarts. Met behulp van onze body condition score kun je nagaan of je kat overgewicht heeft en je dierenarts kan je adviseren over de aanpassing van het voedingspatroon van je kat. 

 

"Porties afwegen is nog belangrijker als je kat al wat te veel weegt en op dieet staat."

 

Er is voeding die speciaal is ontwikkeld voor binnenkatten, om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Die speciale voeding voor indoor katten heeft de volgende kenmerken waardoor ze beter geschikt is voor binnenkatten:

 • Hoog eiwitgehalte maar minder calorieën, om te helpen bij de gewichtscontrole van je huisdier; 
 • Een zorgvuldige balans van essentiële mineralen om het risico van gezondheidsproblemen, zoals urinewegaandoeningen, te helpen verminderen; 
 • Rijk aan voedingsstoffen die van essentieel belang zijn voor een gezonde huid en vacht; 
 • Een hoog gehalte aan onverteerbare vezels om te helpen haarballen te voorkomen door de haren die worden ingeslikt tijdens het schoonlikken zachtjes te transporteren door het spijsverteringsstelsel; 
 • Speciale fermenteerbare vezels die samenwerken met de bacteriën in het spijsverteringsstelsel en de geur van de ontlasting verminderen; 
 • Goed verteerbare ingrediënten die helpen kleinere en stevigere ontlasting te vormen, die je kat gemakkelijker kan uitpersen en jij gemakkelijker uit de kattenbak kan scheppen. 

Daarbij blijft het belangrijk ervoor te zorgen dat je binnenkat voldoende toegang heeft tot vers, schoon drinkwater. Als je eenmaal hebt bepaald hoe en wat je je kat gaat voeren, is het tijd om na te denken over de lichaamsbeweging.

Lichaamsbeweging voor binnenkatten

Het is belangrijk dat je binnenkat voldoende beweging krijgt. Je kan hem daarbij helpen door hem leuke activiteiten te bieden. Er zijn een aantal zaken die jij kan doen om van de lichaamsbeweging van je kat een leuk spelletje te maken – en je kan natuurlijk ook zelf meedoen! 

 • Maak elke dag tijd om te spelen met je kat. Laat je kat achter een balletje rennen of een speelhengel vangen. Zo zorg je ervoor dat je kat in beweging blijft en word je meteen ook deel van zijn fitnessprogramma.  
 • Klimbomen en krabpalen geven katten nieuwe hoogtes die ze kunnen overwinnen en waarop ze hun nieuwsgierigheid kunnen botvieren.  
 • Doe een deel van de dagelijkse voedingsportie in een voerspeeltje, zodat je kat uitgedaagd wordt om te spelen om bij zijn eten te kunnen.  
 • Leg wat eten boven aan de trap of op de klimboom. Je zult versteld staan hoe graag je kat bereid is te klimmen voor een lekker hapje.  
 • Denk na over manieren om jouw kat te laten genieten van het buitenleven. Een buitenren, een katproof omheinde tuin of een korte wandeling aan de riem kunnen allemaal helpen om je kat meer dagelijkse beweging te geven.  

Met een beetje hulp van jou kan jouw binnenkat net zo gelukkig, gezond en levenslustig zijn als een kat die naar buiten kan.