Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
rode kat die naast muis speelgoed ligt

Top 5 leuke spelletjes voor katten

Leestijd: 4 min

Spelletjes spelen en tijd doorbrengen met je kat is een belangrijk onderdeel van het kattenbezitter zijn. Met ze spelen is niet alleen een leuke vorm van beweging voor jullie allebei, maar het helpt ook om je kat gestimuleerd te houden. 

Bekijk hier onze vijf leuke spelletjes voor katten om ideeën op te doen om zowel jou als je kat urenlang bezig te houden. 

1. Bellenblaas spelletjes voor je kat  

Bellenblazen is niet alleen leuk voor kinderen; het is ook voor een geweldig spel voor katten! Bellenblaas staat ​​op nummer één op onze lijst omdat het zo leuk is voor zowel jou als je kat. Vergeet niet dat je bellenblaas moet kopen die huisdiervriendelijk zijn. Niet alle bellenblaasvloeistof is veilig voor huisdieren, dus zorg ervoor dat je producten koopt die zijn ontworpen voor katten. 

De meeste katten proberen op de luchtbellen te springen zodra ze zijn geland; dit komt omdat de onvoorspelbare bewegingen van de luchtbellen het natuurlijke jachtinstinct van een kat stimuleert. Sommige katten springen zelfs in de lucht en proberen de luchtbellen te vangen voordat ze landen! 

2. Jachtspelletjes voor katten 

Katten willen graag dingen najagen vanwege hun jachtgedrag. Dat is een van de redenen waarom een speelgoed muis zo leuk is voor je kat om mee te spelen. Er zijn veel soorten speelgoed die je kunt gebruiken, zoals het 'muis aan een touwtje'-speeltje, of je kunt je eigen speelgoed maken met alles dat bungelt. 

Om te beginnen zwaai je met de muis voor je kat. Dit moet zijn aandacht trekken en hem voorbereiden om deel te nemen aan dit spel. Zodra je zijn interesse en aandacht hebt, sleep je de muis langzaam over de vloer - je kat moet de muis gaan achtervolgen of proberen de muis te bespringen. Beweeg ten slotte door de kamer terwijl je de muis over de vloer trekt, omdat dit je kat in beweging brengt en hem aanmoedigt om zijn jachtinstinct te gebruiken. Je kunt ook proberen de lichten te dimmen tijdens het spelen; katten jagen immers van nature het liefst 's nachts. 

3. Spelen met een kartonnen doos 

Zoals veel katteneigenaren weten, verstoppen katten zich graag onder (of in) een hele reeks huishoudelijke voorwerpen, zoals kartonnen dozen. Deze kunnen je kat of kitten urenlang speelplezier bezorgen. Het enige wat je hoeft te doen is een kartonnen doos op de grond te zetten en toe te kijken terwijl je kat op onderzoek uitgaat. De meeste katten zullen proberen in de doos te kruipen. Als je kat eenmaal in de doos zit, kun je een stuk speelgoed over de vloer laten bewegen voor de opening van de doos. Dit zal je kat aanmoedigen om uit de doos te springen en het speeltje proberen te vangen. Als je dit spel gaat spelen, zorg er dan voor dat je speelgoed aan een touwtje gebruikt, zodat je kat je niet per ongeluk krabt wanneer je het speeltje probeert te grijpen.  

rode kitten speelt in een doos

4. Ping pong spelletje voor katten

Als je kat wat beweging nodig heeft, dan is dit leuke kattenspel ideaal. Alles wat je nodig hebt voor dit geweldige spel is een pingpongbal en een gladde vloer.

Om te beginnen loop je met je kat een kamer of gang in met een gladde (bijv houten) vloer en rol je de bal langzaam over de vloer. Je kat zal de bal door de kamer jagen en proberen hem tussen zijn poten te vangen. Dit leuke kattenspel is een geweldige oefening en is vooral ideaal voor huiskatten, omdat ze minder actief zijn dan buitenkatten.

5. Tablet spelletjes voor katten

Tabletspelletjes zijn erg leuk voor zowel kat als baasje. Als je een tablet hebt, kijk dan eens naar het brede aanbod aan kattenspellen en apps die je kunt downloaden in je app store of kijk op YouTube. Deze kattenspellen moedigen je kat meestal aan om interactief te zijn met het scherm.

Ze kunnen dit bijvoorbeeld doen door je kat een video te laten zien van een bewegende muis of vis. Zodra je kat de bewegende 'prooi' raakt, krijgen ze een punt en komt er een nieuwe 'prooi' in beeld die ze moeten proberen te vangen. Dit soort kattenspel is ook erg leuk om naar te kijken.

rode kat speelt met een ipad-spel

Speeltips voor katten 

Zorg er bij het spelen en bedenken van spelletjes voor je kat altijd voor dat de omgeving om hem heen veilig is. Dit betekent dat je voorwerpen van de vloer moet weghalen en alle voorwerpen moet verplaatsen waarvan je niet wilt dat je kat ze omgooit. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je het speelgoed van je kat opbergt als je klaar bent met spelen; dit voorkomt dat hij het speelgoed op den duur niet meer interessant vindt en zorgt ervoor dat hij blij is als je hem er een volgende keer weer mee laat spelen.