Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Donkerbruine kat krijgt kattenvoer in een bakje geserveerd  door de eigenaar

Mijn kat wil niet eten: tips voor kieskeurige katten

Leestijd: 3 min

Katten staan ​​bekend als trotse en bijzondere huisdieren en dat houdt niet op als het gaat om wat ze eten! Net als wij heeft elke kat zijn eigen favoriete voeding en smaken, dus kieskeurige katten kunnen hun neus ophalen voor iets dat hun smaakpapillen niet verwent. 

Kieskeurige eters 

Katten hebben de reputatie moeilijke eters te zijn. Ze hebben allemaal hun favoriete texturen en smaken, maar ze worden niet als kieskeurige eter geboren. De beste manier om eetgrillen te voorkomen is dus je kat geen slechte gewoonten aan te leren vanaf het begin. 

Leer hem geen slechte gewoonten 

Katten zijn onafhankelijk ingesteld maar ze letten wel op de manier waarop met hen wordt omgegaan. Als je vanaf het eerste signaal dat hij niet wil eten zijn routines verandert of je je zorgen maakt en hem naar zijn eetbakje probeert te lokken met restjes van jouw eigen maaltijd, dan maak je er zeker een kieskeurige eter van. 

Hij zal snel begrijpen hoe hij jou kan manipuleren om het lekkere eten van het "baasje" te krijgen in plaats van een gezond en evenwichtig kattenvoer. Verplaats je in de positie van jouw kat: wat zou je doen als je werd "beloond" met iets extra wanneer je weigert iets te eten? Dus om van je kat geen moeilijke eter te maken, moet je een routine kiezen en je er aan houden.

Is je kat echt kieskeurig? 

  • Soms kan het zijn dat deze reactie niet door het eten wordt uitgelokt maar door de manier waarop je jouw kat zijn eten geeft. Over het algemeen eten katten liever ongestoord zonder toeschouwers. Geef je kat dus wat privacy wanneer hij eet.  
  • Zorg ervoor dat zijn voerbakje schoon is. Veel katten willen niet eten uit een voerbakje waar nog oude restjes voer in liggen. Maak er een gewoonte van de voer- en waterbakjes na elk gebruik af te wassen.  
  • Als je kat normaal geniet van droge kattenbrokjes, maar het nu ineens weigert, ververs de brokjes. Droge voeding neemt vocht op (vooral bij warm weer) waardoor het niet meer vers is. 
  • Als je kat normaal blikvoeding krijgt en dit nu weigert, is de mogelijke oorzaak dat het net uit de koelkast komt. Natvoer dat te koud is, heeft niet veel aroma en katten eten niet wat ze niet kunnen ruiken. Haal natvoer tijdig uit de koelkast of je kunt het eten aantrekkelijker maken door het iets te verwarmen tot het lauw aanvoelt. Hierdoor komt het aroma vrij en dit zal de eetlust van je kat stimuleren. 
  • Als je kat een deel van de dag buiten doorbrengt, vergeet dan niet dat hij nogal wat gelegenheden heeft om buiten iets te eten. Het is dus mogelijk dat hij 's avonds geen honger meer heeft. 
  • Net als mensen reageren katten ook op het klimaat. Warme zomerdagen verminderen de eetlust. 
  • De meeste katten stoppen met eten wanneer ze geen honger meer hebben. 

Als je kat blijft weigeren te eten

Als je kat nog steeds niet wil eten, probeer dan eens een ander recept met dezelfde kwaliteit, maar hou daarbij wel rekening met zijn gewoonlijke voorkeur voor droge brokjes of natvoer. Een andere smaak of variant kan de smaakpapillen opnieuw stimuleren! 

Controleer ook de tanden van je kat. Een probleem met zijn tanden kan ervoor zorgen dat eten moeilijk en pijnlijk wordt. Als het tandvlees van je kat rood en gezwollen is of als hij een slechte adem heeft, vraag dan je dierenarts zijn tanden te onderzoeken.

Wanneer hij 24 uur of langer niet wil eten

Als je kieskeurige kat al meer dan 24 uur alle voeding weigert, of aanzienlijk minder eet dan normaal, raadpleeg dan je dierenarts. Het feit dat een kat niet eet, kan een indicatie zijn van een reeks ziekten en aandoeningen.

Gerelateerde artikelen