Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Slapende kat op de knie van de eigenaar

Veelgestelde vragen over sterilisatie van katten

Leestijd: 7 min

Heb je onlangs een nieuwe kat in huis genomen? Dat is fantastisch nieuws! Nu je kitten nog zo klein en schattig is, kan je je waarschijnlijk maar moeilijk voorstellen je kitten, binnenkort zelf al kittens kan hebben.

Als je kat echter tussen de vier en zes maanden geslachtsrijp wordt, kunnen ze mogelijk al kittens krijgen terwijl ze zelf nog kitten zijn! Daarom moet je als nieuwe eigenaar van een kat al vroeg gaan nadenken over sterilisatie van katten. Het steriliseren of castreren van katten betekent dat je ongeplande zwangerschappen van je kat vermijdt en je kat ook kan beschermen tegen bepaalde ziektes.

 

"Je kat steriliseren is een van de belangrijkste beslissingen die je als baasje moet nemen. Het Purina® team staat klaar om een antwoord te geven op je eventuele vragen."

 

Een kat steriliseren

Het steriliseren van katten betekent dat je een ongeplande zwangerschap van je kat kunt voorkomen en ze op die manier ook kan beschermen tegen bepaalde ziektes.

Het castreren of steriliseren van je kat hoeft geen ontmoedigende beslissing te zijn. Je kunt informatie opvragen via je dierenarts en ook het Purina-team kan je informatie geven over sterilisatie, zodat je een beslissing kunt nemen die het beste is voor jou en je kat.

Wat is steriliseren?

Met het ‘steriliseren’ van katten, bedoelen we hier het onvruchtbaar maken van je huisdier door middel van een chirurgische ingreep. Technisch gezien is castratie het verwijderen van vruchtbaarheidsorganen en sterilisatie het onbruikbaar maken van vruchtbaarheidsorganen. Hoewel zowel poezen als katers technisch gezien doorgaans ‘gecastreerd’ worden, wordt in de volksmond gesproken over ‘castratie’ als het gaat om een mannelijk dier en over ‘sterilisatie’ als het gaat over een vrouwelijk dier. Als wij het hebben over ‘sterilisatie’ bedoelen we de ingreep bij beide geslachten, tenzij uit de context iets anders blijkt. 

Poezen

Bij vrouwelijke katten omvat de sterilisatie het verwijderen van de eierstokken en de baarmoeder, hoewel soms ook alleen de eierstokken verwijderd worden. Doorgaans wordt hiervoor een kleine snede gemaakt aan de linkerzijde of ook onderaan, op haar buik. 

Katers

Bij katers worden de teelballen verwijderd. De ingreep is bij katers veel minder ingrijpend dan bij poezen. Er zijn zelfs geen hechtingen nodig. 

Is sterilisatie pijnlijk voor de kat? 

De sterilisatie of castratie is een heel eenvoudige ingreep. Je kat wordt onder narcose gebracht, zodat hij geen pijn voelt tijdens de operatie en na de operatie krijgt hij spuitjes tegen de pijn om te helpen met eventuele postoperatieve ongemakken. Je dierenarts zal je ook ontstekingsremmers en pijnstillers meegeven om je kat thuis te behandelen. 

Aangezien de operatie voor katers veel minder invasief is, hebben ze nog maar één dag medicatie nodig. Poezen moeten nog ongeveer drie dagen met medicatie ondersteund worden, om zo snel en pijnloos mogelijk te herstellen van de operatie. 

Waarom moet ik mijn kat laten steriliseren? 

Het steriliseren van een kat heeft meerdere voordelen voor je huisdier. Je kat zal bijvoorbeeld minder snel bepaalde ziekten oplopen en niet ongewenst zwanger raken. Andere voordelen van sterilisatie of castratie van een kat zijn:

 • Sterilisatie maakt een einde aan ongewenst gedrag dat bij de geslachtsrijpheid hoort, zoals urine sproeien om het territorium af te bakenen.
 • Gesteriliseerde katers zijn minder geneigd om eropuit te trekken, wat de kans verminderd dat ze aangereden worden of vechten met andere katten.
 • Je kat kan aanhankelijker worden. Vrouwelijke katten worden vaak zachter van aard.
 • Het risico op bepaalde ziektes, waaronder kattenleukemie en kattenaids, neemt af.
 • Gesteriliseerde vrouwelijke katten lopen minder kans op baarmoederontsteking.
 • Bij poezen die op jonge leeftijd gesteriliseerd worden, wordt de kans verkleind op de ontwikkeling van melkklierkanker op latere leeftijd.

Wanneer moet ik mijn kat steriliseren? 

Wij raden aan kittens te steriliseren voordat ze geslachtsrijp zijn en zelf kittens kunnen krijgen. Dit is normaal gesproken rond de leeftijd van vier tot zes maanden. Je weet wanneer je kat de puberteit nadert, aangezien vrouwelijke katten luid zullen gaan janken en katers waarschijnlijk urine beginnen te sproeien om hun territorium af te bakenen. 

Sommige asiels en dierenartsen raden vroegsterilisatie aan, dat wil zeggen vanaf de leeftijd van 12 weken en soms zelfs al vroeger. 

Als je kat geslachtsrijp is, maar nog niet gesteriliseerd is, houd je huisdier dan zeker binnen tot na de sterilisatie om te voorkomen dat je kat een ongewenst nestje op de wereld zet of veroorzaakt. 

Misvatting 

Je hebt misschien ook al horen zeggen dat het beter is je je kat eerst een nestje moet te laten hebben voor je haar steriliseert. Onze experts kunnen met zekerheid bevestigen dat dat een fabeltje is. 

Voor de sterilisatie van je kat zal je een afspraak moeten maken bij je dierenarts. Misschien vraagt de dierenarts je om vooraf al eens langs te komen met je kat voor een preoperatief onderzoek.

Je dierenarts zal je vragen je kat geen eten te geven op de avond voor de operatie. Water mag beschikbaar blijven zoals normaal, maar neem het op de dag van de operatie ‘s ochtends weg, zodat je kat niet meer kan drinken voor de narcose.

Normaal gezien moet je je kat ‘s morgens naar de dierenarts brengen en kun je hem later op de dag weer gaan ophalen.

Het is normaal dat je kat een beetje suf is na de operatie, maar ze zouden snel weer normaal en levendig moeten gedragen. Het herstelproces verschilt ook naargelang het geslacht, aangezien de ingreep anders is voor de twee geslachten. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het herstel na de operatie te bevorderen. 

Problemen met de urinewegen 

Na de sterilisatie heeft je huisdier mogelijk meer kans op het ontwikkelen van problemen met de urinewegen. Als je veranderingen opmerkt in de plasgewoonten van je kat, zoals vaker urineren, de plashouding aannemen zonder werkelijk te plassen of bloed plassen, neem dan contact op met je dierenarts. 

Gewichtstoename 

Er wordt wel eens gezegd dat sterilisatie leidt tot gewichtstoename. Hoewel de ingreep zelf niet rechtstreeks gewichtstoename veroorzaakt, heeft het wel tot gevolg dat de kat niet meer op zoek gaat naar een paringspartner. Doordat de kat minder actief wordt, kan hij wel wat aankomen. 

Als je merkt dat je kat wat zwaarder wordt, kan je ervoor zorgen dat hij wat meer beweegt door met hem te spelen. Je kan je kat ook een tuigje aandoen en ermee gaan wandelen. Gebruik onze speeltips als inspiratie. 

Purina® heeft speciale voeding voor gesteriliseerde katten ontwikkeld. Deze voeding heeft aangepaste eiwit- en vetwaarden om de stofwisseling van de gesteriliseerde kat gezond te houden, te helpen bij de opbouw van spiermassa en het handhaven van een gezond lichaamsgewicht. De uitgebalanceerde mineralen helpen bovendien de urinewegen gezond te houden. 

Als je toch merkt dat je kat kampt met gewichtstoename, kan je ook overwegen over te schakelen op een van onze light voedingen. 

 • Je kat wordt ongeveer om de drie weken krols als ze eenmaal geslachtsrijp is. Tijdens de krolsheid kan ze klagelijk miauwen en heel rusteloos zijn. Dat kan het samenleven moeilijker maken.
 • Als je kat krols is, moet je goed opletten want ze zal katers uit de buurt aantrekken om te paren en ze kan dus zwanger raken!
 • Je kat kan zo wel drie nesten per jaar met tot zes kittens per worp hebben. Dat kan veel geld en tijd kosten.
 • Een ongecastreerde kater is meer geneigd de wijdere omgeving te verkennen. Daardoor neemt de kans toe dat hij aangereden wordt.
 • Omdat ongecastreerde katers doorgaans agressiever zijn, raken ze ook gemakkelijker verwikkeld in een gevecht met andere katten. Daarbij kunnen ze letsel of besmettelijke ziektes oplopen.
 • Ongesteriliseerde katten hebben een hoger risico op melkkliertumoren op de leeftijd van 6 tot 7 jaar. Controleer je kat regelmatig op gezwellen in het tepelgebied en neem contact op met je dierenarts als je iets vindt dat je zorgen baart.

Meestal merk je aan je kat geen lichamelijke veranderingen tot ze in de tweede of derde week van de dracht zijn. Als je denkt dat je kat drachtig zou kunnen zijn, laat haar dan zo snel mogelijk nakijken door je dierenarts.

Mogelijk kan je kat nog gesteriliseerd worden ook al is ze drachtig. Dan wordt haar zwangerschap onderbroken en zal ze in de toekomst nooit meer zwanger kunnen worden. Je dierenarts kan je meer informatie geven over het steriliseren van een drachtige kat en kan je helpen een beslissing te nemen. De sterilisatie van katten en kittens hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Overweeg voor je een beslissing neemt wat het beste is voor jou en je kat.