Your Pet, Our Passion.
8 grote kattenrassen
Vrouw kust kat op wang

De meest aanhankelijke en vriendelijke kattenrassen

Leestijd: 6 min

We zijn vaak opgelucht als we de vriendelijke kant van onze katachtige maatjes zien, maar wist je dat sommige rassen die warme kant vaker laten zien dan andere? Hier vind je enkele van de vriendelijkste kattenrassen die je je maar kunt wensen. 

"Houdt mijn kat van mij?" Veel katteneigenaars vragen zich dat af en zijn tegelijk een beetje bang om een eerlijk antwoord te krijgen. Maar hoewel de ware gevoelens van een kat waarschijnlijk altijd een mysterie zullen blijven, weten we dat ze wel degelijk een vriendelijke, aanhankelijke kant hebben. Katachtigen zullen misschien niet snel de titel van 'beste vriend van de mens' van de hond overnemen, maar sommige kattenrassen komen aardig in de buurt. 

Of je nu op zoek bent naar het vriendelijkste kattenras of al een lieve kat in huis hebt en benieuwd bent hoe het ras zich verhoudt tot andere rassen, we zetten hier enkele van de meest aanhankelijke kattenrassen voor je op een rijtje. 

Abessijn - de 'je leeft maar één keer' kat

De Abessijn is de kattenvriend die je ook graag in een menselijke gedaante zou willen zien.

Hun voorliefde om elke minuut volop te leven betekent dat je je energieniveau op moet krikken om hun altijd aanwezige persoonlijkheid te evenaren - maar wat is het heerlijk om zo'n intelligent en vriendelijk kattenras aan je zijde te hebben, en wel letterlijk. 

De Abessijn blijft altijd binnen aai-afstand van zijn eigenaar, wat er ook gebeurt. Ze houden je gezelschap tijdens het koken, zitten op je schouder als je thuis werkt en kruipen naast je als je een film kijkt. Deze kittens twijfelen er geen moment aan dat jullie voor altijd de beste maatjes zijn en dat maakt de Abessijn tot een van de liefste kattenrassen die er zijn. 

Ragdoll - de relaxte kat 

Wanneer zo'n snoezige naam wordt gekozen voor een heel kattenras, weet je dat je veel knuffels kunt verwachten als je een Ragdoll kat in je huis verwelkomt. Als een van de vriendelijkste kattenrassen doen Ragdolls niets liever dan tijd doorbrengen met hun baasje, zelfs als dat betekent dat ze je achterna moeten lopen als je het even te druk hebt voor knuffels. 

Na een paar dagen in hun gezelschap begin je je af te vragen of je een puppy hebt in plaats van een kitten. Sommige eigenaars nemen hun puppy-achtige volgzame aard serieus en leren hen apporteren of zelfs komen als ze worden geroepen. Je twijfelt er geen moment meer aan dat dit het aanhankelijkste kattenras is als dit bolletje wol weer in je armen springt. Wat een schatje!

Pers - de ultieme schootkat 

Donzig staat gelijk aan knuffelbaar in de kattenwereld en als het op donzige kittens aankomt, is de Pers een van de populairste katten. Vaak wachten ze geduldig tot je gaat zitten, zodat ze een comfortabel plekje op je schoot kunnen zoeken. Het is niet altijd duidelijk of ze hun baasje na de aai-sessie nog wel interessant vinden, maar het is zo'n ontspannen en vriendelijk kattenras, dat ze je hart stelen door gewoon stil te zitten en mooi te zijn - wat ze, volgens hun baasjes, eindeloos doen. 

Burmees - de nieuwsgierige soort 

Je merkt al snel dat de vensterbank de favoriete plek van een Burmees is. Met hun nieuwsgierige geest bestuderen ze graag de buitenwereld. Maar denk niet dat ze hun eigenaars volledig negeren. Alle aandacht die je een kat dagelijks kunt geven, eist de Burmees op. Ze willen weten wat er in je kasten zit, op je schouder zitten terwijl je op het internet surft en ze steken hun kopje regelmatig tussen jou en de tv. Je hebt misschien wat minder privacy met een Burmees in huis, maar dat maken ze goed met knuffels. Het is een van de aanhankelijkste kattenrassen ooit, altijd in voor een knuffel en dol op kinderen die de hele tijd om hen heen spelen. 

Chartreux - de beleefde kat 

Nooit te luidruchtig of veeleisend en blij om geduldig te wachten tot hun eigenaar thuiskomt zonder de boel af te breken - dat zijn Chartreux katten op hun best. Maar denk niet dat ze een hekel hebben aan gezelschap - integendeel.

Deze katten zijn vriendelijke metgezellen en zijn onmiddellijk toegewijd aan hun menselijke familie. Ook gasten en hun huisdieren krijgen volop aandacht van een Chartreux kat. Want je weet maar nooit of er een vriend voor het leven tussen zit! Hun rustige aard betekent ook dat ze niet gauw iets laten merken als er iets misgaat, dus controleer je kitten regelmatig om er zeker van te zijn dat ze net zoveel van het leven genieten als jij van hun gezelschap. 

Exotic Shorthair - de liefhebbende kat 

De Exotic is nauw verwant aan de Pers en heeft ook veel van hun rustige en lieve aard. Ze houden wel meer van spelen dan Perzen en hebben een veel kortere vacht, wat de verzorging gemakkelijker maakt. Als je op zoek bent naar een trouwe metgezel, is de Exotic een van de aanhankelijkste kattenrassen die je je kunt wensen. 

Maine Coon - de zachtaardige reus 

De Maine Coon slaagt erin de juiste balans te vinden tussen de trouwe metgezel die je verwacht van een vriendelijk kattenras en hun onafhankelijke karakter. Ondanks hun grote formaat doen ze niets liever dan lekker knuffelen op schoot. Hun tweede hobby is muizen laten rennen voor hun leven, want ze laten graag zien hoe goed ze kunnen jagen, vooral als er knaagdieren in de buurt zijn. 

De Maine Coon is een bijzonder intelligente kat, dus zorg ervoor dat er voldoende puzzelspeeltjes in de speelgoedkist liggen. Je doet deze kittens een groot plezier met een flinke mentale uitdaging. 

Schotse vouwoorkat - de liefste katachtige 

De Schotse vouwoorkat is het gelukkigst naast zijn baasje. Ze willen zo graag aan alles meedoen dat je al gauw het idee krijgt dat ze niet weten dat ze eigenlijk een kat zijn en geen mens. Hun sterke band met de menselijke familie wordt alleen op de proef gesteld als hun routine wordt verstoord, wat betekent dat je misschien niet te vaak de inrichting van de huiskamer moet veranderen. 

Deze katten hebben nogal wat unieke eigenaardigheden waar je onvermijdelijk verliefd op wordt: van hun gevouwen oren tot hun vermogen om op hun achterpoten te gaan zitten. Voeg daarbij hun aanhankelijke aard die ze graag aan iedereen in het gezin laten zien en je hebt misschien wel het vriendelijkste kattenras ooit gevonden. 

Siamees - het middelpunt van het feest 

Als je op zoek bent naar een sociale kat die van een goed gesprek houdt, ben je bij een Siamees aan het juiste adres. Deze kittens laten met hun onstuimige persoonlijkheid graag weten dat ze er zijn. 

Deze mooie en intelligente katten zijn ook erg gesteld op mensen. Maar ze vinden het niet fijn om alleen thuis te zijn - om gelukkige kittens te zijn, moet iemand van het gezin of op zijn minst een andere Siamees in de buurt zijn.

Sphynx - de sociale vlinder 

Met een uiterlijk als geen ander vindt de Sphynx het helemaal niet erg om in de schijnwerpers te staan. Ze vragen alle aandacht die ze kunnen krijgen en belonen je met vrolijk spinnen en hartelijke knuffels. Ze zijn spraakzaam en speels en als dat niet de definitie is van een beste vriend, dan weten we het niet meer. Zorg er wel voor dat je de Sphynx uit de buurt van de weerselementen houdt. Hun opvallende haarloze uiterlijk betekent dat ze op een winterse dag de kou danig voelen en 's zomers zelfs kunnen verbranden. Voor de rest kunnen gelukkige Sphynx-eigenaars er trots op zijn dat ze een van de meest veeleisende en vriendelijkste kattenrassen hebben die er bestaan. 

Blijf de spannende wereld van kattenrassen verkennen en bekijk het artikel over grote kattenrassen