Your Pet, Our Passion.

Sphynx

Het belangrijkste kenmerk van een Sphynx is dat ze geen vacht hebben! Maar deze katten zijn niet volledig kaal: ze zijn bedekt met fijn, donzig haar dat ook wel een perzikhuid wordt genoemd. Deze kat heeft geen snorharen of wimpers. De kop lijkt op die van een Devon Rex. De ogen zijn diep geplaatst en hebben de vorm van een citroen. Het lichaam is fijn gebouwd maar gespierd en heeft een tonvormige borst. De poten zijn lang en slank en lijken licht gebogen door de vorm van de borst. De staart is lang en taps toelopend en voelt hard aan. Ze zijn warm en zacht en worden ook wel eens 'suède warmwater kruik' genoemd. De huid is gerimpeld op delen van het hoofd, lichaam en benen, maar moet op alle andere plekken strak zijn. De pigmentatie is duidelijk zichtbaar op de huid van de Sphynx. Alle huidpatronen en kleuren zijn aanvaardbaar.

Wat je moet weten over dit ras
  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, aanhankelijke kat
  • Zeer spraakzame kat
  • Slanke, elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Binnenkat
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen

Persoonlijkheid

De Sphynx kat is extravert, ondeugend, mensgericht en houdt van aandacht. Deze katten begroeten hun baasjes en zijn erg spraakzaam. Ze zijn zeer intelligent, speels en knuffelig. Sphynx zijn kampioenen in het spinnen. Ze slapen graag bij hun baasjes, onder de dekens. Hun lichaamstemperatuur ligt een graad of twee boven het gemiddelde bij katten en ze hebben een enorme eetlust om dat warmteverlies te compenseren. Ze hebben maar weinig bescherming tegen het weer. Deze katten mogen dus niet in de kou gelaten worden. Ze zitten ook niet graag op koude oppervlakken, maar ze houden wel van centrale verwarming! Als ze toch naar buiten gaan in de zon, kunnen ze zonbescherming nodig hebben op hun bleke huid.

Oorsprong

Land van herkomst: Canada

Andere namen: Canadese haarloze kat

Haarloze katten zijn al generaties lang bekend: de Azteken zouden zelfs haarloze katten hebben gehouden. De Sphynx kat is het eerste haarloze kattenras dat speciaal voor die eigenschap is gefokt. Het fokprogramma begon in 1966 in Ontario, Canada, toen een huiskat van een haarloze, mannelijke kitten beviel. De meeste Sphynx katten die vandaag geboren worden, zijn afkomstig uit drie haarloze kittens die in 1978 in Toronto gevonden werden.

Gezondheid

Voeding

Verzorging

Omgang met kinderen

Op zoek naar een kat

Twee katten die op de bank zitten
Op zoek naar een kat
Is dit het juiste kattenras voor jou?
Alle katten hebben hun eigen unieke persoonlijkheid! Beantwoord de vragen en ontdek welke kattenrassen beter passen bij jouw voorkeuren en levensstijl.
Twee katten die op de bank liggen
Op zoek naar een kat
Denk je erover om een ​​kat te nemen?
Welk ras zou je willen? Kun je de uitdagingen van een speelse kitten aan, of zou een rustigere oudere kat beter bij je levensstijl passen?
Kat kijkt naar de eigenaar
Adoptie
Het kan heel goed voelen om een kat uit een dierenasiel te adopteren. Zo geef je een dier een tweede kans in het leven! Er zijn veel katten die wachten op een liefdevolle thuis. En wat zouden ze graag deel van jouw leven worden, maar wat kun je van het adoptieproces verwachten?