Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
chocolade labrador eten uit kom

Je zwangere hond voeden

Leestijd: 5 min

Een nest puppy's is prachtig maar ook knap vermoeiend, voor jou en voor je huisdier. Hoewel het heerlijk is om die schattige pluizige pups in huis te verwelkomen, betekent het hard werken voor de nieuwe moeder om een ondeugend nestje te laten groeien, te werpen en te verzorgen! 

Daarom is het belangrijker dan ooit dat je ervoor zorgt dat ze alles krijgt wat ze nodig heeft in haar voeding. De juiste voeding zorgt ervoor dat de moeder en haar pups blij en gezond zijn. Hoewel voeding voor volwassen honden prima is voor dagelijks gebruik, moet ze tijdens de zwangerschap een extra boost aan voedingsstoffen krijgen, vooral als ze een groot nest verwacht. 

Puppyvoer van hoge kwaliteit bevat de grotere hoeveelheid energie en eiwitten die ze nodig heeft. Je zwangere hond voeden met een puppyvoeding ondersteunt haar tijdens en na de zwangerschap. 

De lichaamsconditie van je hond (en eventuele andere medische indicatie) kan van invloed zijn op de voedingsstoffen die ze als zwangere hond nodig heeft. Voor meer informatie over de lichamelijke conditie van je hond kun je onze lichaamsconditietool gebruiken. 

 

"Toen Molly, mijn Labrador, puppy's kreeg, hielp Purina me ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen kreeg die ze nodig had om haar nest te zogen. Nu hebben we een gelukkige, gezonde moeder en een huis vol energieke pups!" 

 

Waarom moet ik een drachtige hond puppyvoer geven? 

Puppyvoeding is rijker aan essentiële voedingsstoffen en geeft meer energie dan voeding voor volwassen honden. Bovendien is het gemakkelijk verteerbaar. Dit zijn belangrijke dingen waaraan je moet denken bij het voeden van je drachtige hond. 

Geef je hond vanaf week 6 van de zwangerschap puppyvoer. Dit helpt haar sterk te blijven en voldoende voedingsstoffen via haar melk aan haar pups te geven. 

Laat je hond stap voor stap wennen aan haar nieuwe voeding, zodat haar spijsverteringsstelsel zich kan aanpassen. Meng het puppyvoer beetje bij beetje door haar gebruikelijke hondenbrokken, in de loop van ongeveer een week, tot je volledig bent overschakeld op de puppyvoeding. 

 

Bedenk bij de keuze van de puppyvoeding welke grootte brokjes en smaak je hond lekker vindt. 

Per portie bevat droogvoer een hoger aantal calorieën dan natvoer. Dus als je hond alleen natvoer eet, geef je meer maaltijden of grotere porties om te garanderen dat ze de extra energie krijgt die ze nodig heeft. Dit is vooral belangrijk bij grotere rassen. Je kunt ook proberen het natvoer te mengen met een beetje droge brokken, zodat ze het beste van twee werelden krijgt.

Zorg altijd voor voldoende vers, schoon drinkwater, zodat ze voldoende vocht binnenkrijgt, vooral als ze tijdens de zwangerschap droogvoer eet.

Hoeveel voeding geef ik een zwangere hond? 

Geef drachtige honden tijdens de eerste weken van de zwangerschap hun normale portie. Tijdens deze vroege fase wil je hond misschien niet eten of is ze een beetje misselijk en moet ze braken, vergelijkbaar met onze 'ochtendmisselijkheid'. Dat klinkt misschien zorgelijk, maar maak je geen zorgen, het is heel normaal. Maar als je je zorgen maakt om haar gebrek aan eetlust of als ze ziek blijft, neem dan contact op met je dierenarts. 

Geef haar vanaf ongeveer de vijfde week van haar drachtperiode steeds wat meer eten. Vergroot de portie stap voor stap elke week, zodat ze tegen de negende week ongeveer een derde meer eet dan normaal. Tegen die tijd moet haar gewicht met ongeveer 25% zijn gestegen - of meer als zij een groot nest verwacht. 

 

Geef gecontroleerde, afgemeten porties om te voorkomen dat ze te veel eet en overgewicht krijgt, want dat kan leiden tot problemen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Neem contact op met de dierenarts als je vragen hebt over het gewicht van je hond tijdens de zwangerschap.

Het is het beste om een drachtige hond vaak kleine porties te voeren, vooral in de latere fasen van de zwangerschap. Met een buik vol puppy's blijft er niet veel ruimte over voor eten.

Hoeveel voeding geef ik een zogende hond?

Een pasgeboren nest zogen is zwaar werk voor de moeder, omdat haar puppy's veel van haar voedzame melk vergen om groot en sterk te worden. Wist je dat honden meer melk produceren voor hun pups dan mensen voor baby's?

Om haar aan de extra energie te helpen voor het zogen, blijf je haar de puppyvoeding geven die ze at tijdens de drachtperiode. De hogere gehalte calorieën en de toegevoegde voedingsstoffen geven haar kracht en helpen haar voedzame melk te produceren voor haar pups.

In de eerste 1 - 3 weken zogen geef je je hond drie dagelijkse maaltijden in plaats van twee. Tegen week vier, wanneer haar melkproductie op het hoogtepunt is, geef je haar tot vier maaltijden per dag. De grootte van de porties moet tijdens het zogen als volgt toenemen.

Hoeveel en hoe vaak je je hond moet voeden tijdens het zogen hangt af van het ras en de grootte van haar nest. Als ze meer dan vier pups zoogt, heeft zij veel energie nodig en heeft wellicht constante toegang tot voedsel nodig.

Nieuwe moeders zogen hun nest ongeveer 6 tot 8 weken, maar de puppy's kunnen langzaam overstappen op vast voedsel als ze ongeveer 3 tot 4 weken oud zijn. Als haar pups minder melk drinken, verminder je haar voer geleidelijk tot het niveau van voor haar zwangerschap.

Vraag advies aan je dierenarts als je niet zeker weet hoeveel je je hond moet voeren gedurende alle fasen van de dracht en het zogen.

Purina merken voor drachtige en zogende honden

Er zijn diverse merken Purina puppyvoer met veel energie die voldoen aan de behoeften van je hond tijdens de dracht en het zogen.