Your Pet, Our Passion.
Je zwangere hond voeden
bruine hond zit en kijkt naar kat op schoot bij iemand

Hoe weet je of je hond drachtig is?

Leestijd: 4 min

De blijde verwachting van trippelende puppypootjes in je huis, is een opwindende periode, voor jou en je hond. Hier kom je te weten hoe je kan zien of je hond drachtig is en hoe lang de dracht duurt. 

Of je nu je teefje wilt laten dekken of denkt dat ze misschien al drachtig is, het PETCARE EXPERT TEAM van Purina helpt je graag door deze periode heen. Je voorbereiding zal je helpen de dracht van je hond zo vlot en stressvrij mogelijk te doen verlopen, zowel voor haar als voor jou. 

Wanneer kan je hond zwanger worden? 

Honden kunnen zwanger worden tijdens hun vruchtbare dagen, die vallen in een periode die men de ‘loopsheid’ noemt. Die periode doet zich ongeveer om de acht maanden voor en kan tot drie weken duren. Tijdens de loopsheid kan de hond zich anders gaan gedragen. 

Je hond kan tijdens deze periode niet zwanger raken, maar ze kan ook strubbelingen met reuen krijgen als ze nog niet helemaal klaar voelt om te paren. Door je hond aan de lijn te houden tijdens de loopsheid voorkom je dat ze verwikkeld raakt in gevechten en, als je dat niet wilt, dat ze gedekt wordt door een reu. 

Aangezien een dracht bij een hond veel kosten met zich brengt en emotioneel veel verlangt van jou en je hond, kan het fokken het beste aan de experts (fokkers) worden overgelaten. De veiligste manier om te voorkomen dat je hond zwanger wordt, is over te gaan tot sterilisatie. Bekijk ons artikel over de sterilisatie van honden voor meer informatie. 

Hoe lang is een hond zwanger? 

De dracht bij de hond duurt meestal 61 tot 65 dagen, maar je hond kan al een hele tijd drachtig zijn voor je iets van fysieke veranderingen merkt. Er is geen zwangerschapstest voor honden die je zelf thuis kan doen, dus je zal alert moeten zijn op de gangbare tekenen dat je hond drachtig is. 

 

"De dracht is een heuglijke periode, maar is ook belastend voor je hond. Het PETCARE EXPERT TEAM van Purina zorgt ervoor dat je alle informatie hebt die je nodig hebt om je drachtige teefje gezond te houden in deze periode."

 

Hoe weet je of je hond drachtig is? 

Als je hond drachtig is, kun je de volgende symptomen herkennen: 

  • Rond één maand na dekking kan je teefje wat vaginale afscheiding hebben. 
  • Haar tepels zullen opzwellen en veranderen van kleur rond 25 tot 30 dagen na de dekking. Ze kunnen ook een semi-transparante vloeistof afscheiden. 
  • Net zoals zwangere vrouwen last kunnen hebben van ochtendmisselijkheid, kan ook je drachtige hond in de vroege fasen van de dracht soms een beetje moeten braken. Als dat aanhoudt of als je je zorgen maakt, bespreek het dan met je dierenarts. 
  • Je hond zal rond de 35e dag van de dracht toenemen in gewicht. Haar lichaamsgewicht zal geleidelijk aan toenemen tot maximaal 50 % boven haar normale gewicht. 
  • Vanaf de 40e dag zal ook haar buikomvang toenemen. Als dit de eerste dracht van je teefje is of als het een kleine worp is, kan het zijn dat je er niet veel van ziet. 
  • Het teefje is mogelijk wat rustiger dan normaal. Mogelijk heeft ze wat minder eetlust. Deze verschijnselen kunnen ook op een probleem wijzen, dus neem contact op met je dierenarts als je je zorgen maakt. 
  • De eetlust van je drachtige hond zal juist toenemen in de tweede helft van de dracht. Je.

Drachtdiagnose 

Je dierenarts kan de dracht bevestigen ofwel vanaf dag 21-25 met een zwangerschapstest voor honden die de hormoonniveaus meet, ofwel vanaf dag 20-22 met behulp van een echo. Vanaf circa dag 30 kan je dierenarts een lichamelijk onderzoek doen om het aantal puppy's te tellen. Dit is niet altijd even accuraat, aangezien het soms lastig is te voelen. Maar het geeft in ieder geval een goede indicatie, zodat je ongeveer weet hoeveel puppy's je kunt verwachten. 

Wat moet je doen als de bevalling begint? 

Hoewel je hond de dracht en de bevalling normaal gezien alleen moet aankunnen, kan het geen kwaad dat jij paraat staat om haar gerust te stellen met troostende woordjes en zo nodig in te grijpen. Je drachtige hond zal op vele manieren laten merken dat ze klaar is om te bevallen en dat haar puppy's eraan komen.  

Tegen het einde van de dracht kun je misschien merken dat je teefje een rustige plaats zoekt om te gaan bevallen. Je kunt haar helpen door haar een 'nest' te bieden op een rustige, warme plaats, bijvoorbeeld een werpkist. Lees onze tips voor een gezonde dracht voor meer advies betreffende de verzorging van je drachtige hond. 

In de meeste gevallen verloopt de bevalling bij honden vlot en zal het niet nodig zijn in te grijpen. Sommige tekenen, zoals gekleurde afscheiding of persen zonder dat er pups komen, kunnen wijzen op complicaties. Als je dat merkt, of als je je zorgen maakt over iets anders, neem dan contact op met je dierenarts. Lees ons artikel over de bevalling en de geboorte bij honden

Als je meer informatie wilt over de tekenen die wijzen op dracht of als je andere vragen hebt, neem dan contact op met ons PETCARE EXPERT TEAM.