Your Pet, Our Passion.
Persoon kijkt naar de halsband van een hond

Voordelen van het hebben van een hond

Leestijd: 6 min

Er zijn zoveel voordelen aan het hebben van een hond, natuurlijk zijn er de voor de hand liggende voordelen zoals extra beweging en een beste vriend voor het leven, maar ze kunnen ook je fysieke en mentale gezondheid verbeteren! 

Het is algemeen bekend dat een hond de beste vriend van de mens is. Hun schattige gezichten en blije instelling vullen ons leven met zoveel vreugde, maar wist je dat er eigenlijk ook talloze voordelen zijn aan het hebben van een hond? Van het helpen om fit te worden tot het ontmoeten van nieuwe mensen, jouw hond kan daadwerkelijk helpen om je gezondheid en sociale leven te verbeteren. Meer weten? Blijf lezen om de voordelen van honden te ontdekken! 

Het leven is beter met honden 

Er gaat niets boven een lange wandeling met je trouwe viervoeter op een frisse lentemorgen. Of de vreugde op hun gezichten zien als je een bal oppakt en ze weten dat het speeltijd is in het plaatselijke park! Zelfs thuis ontspannen voelt beter in elkaars gezelschap. 

Er is een oud gezegde, dat zeker waar is, dat honden de liefde die je ze geeft tienvoudig terugbetalen. Voordat je naar buiten rent en een hond adopteert, is het belangrijk om er goed over na te denken. De zorg voor een hond kan hard werken zijn en het is een levenslange verbintenis, aangezien je hond nog vele jaren op je zal vertrouwen. Als je eenmaal zeker weet dat je de tijd en levensstijl hebt om een ​​hond in je leven op te nemen, en je je onderzoek hebt gedaan naar verschillende hondenrassen, is het tijd om alle voordelen van het hebben van een hond te bekijken. 

Het hebben van een hond kan je helpen actief te blijven 

Een van de belangrijkste voordelen van het hebben van een hond is dat ze de hoeveelheid beweging die je regelmatig doet aanzienlijk verhogen - en je merkt het misschien niet eens! Het kan soms moeilijk zijn om jezelf te motiveren om alleen te gaan wandelen, maar vaak denk je niet twee keer na als je weet dat je hond beweging nodig heeft. Al die wandelingen door het park en avonturen in het bos tellen op. 

Zelfs spelletjes spelen met je hond telt als beweging. Je hebt vast wel eens gemerkt hoe moe je je voelt na een lang spelletje 'ophalen', ook al is je hond degene die rondrent. Een van de grootste voordelen van honden is de manier waarop ze je aanmoedigen om actiever te zijn, wat zowel jouw gezondheid als die van hen ondersteunt. 

Het hebben van een hond is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten 

Een van de onverwachte voordelen van honden is de manier waarop ze bijdragen aan je sociale leven. Naar gehoorzaamheidslessen gaan, 'hallo' zeggen tegen andere hondenbezitters als je met je hond naar het park gaat - er zijn tientallen manieren waarop je hond je socialer maakt. 

Je nieuwe puppy zal je op weg helpen, dingen uitproberen waar je nog nooit eerder aan hebt gedacht en je kennis laten maken met nieuwe ervaringen. Of je nu naar een nieuwe dierenwinkel gaat of een nieuw gebied verkent om de dagelijkse wandeling van je hond interessanter te maken, je zult ongetwijfeld altijd nieuwe mensen zien. 

Het is onwaarschijnlijk dat je stopt voor een praatje met een vreemde als je alleen loopt, maar we weten allemaal hoe gemakkelijk het is om te praten als onze honden vrienden willen worden. En hoe verschillend we ook zijn, we hebben iets gemeen: onze zeer sociale, vriendelijke honden! 

Honden zijn goed voor je bloeddruk 

Een van de meest fascinerende voordelen van honden is hun verbazingwekkende vermogen om ons kalm te laten voelen - en dat heeft een geweldig effect op onze gezondheid. Volgens de universiteit van Harvard hebben onderzoeken aangetoond dat hondenbezitters een lagere bloeddruk hebben, wat zowel toe te schrijven is aan de toename van de lichaamsbeweging als dat de bloeddruk daalt wanneer je alleen al je hond aait. Het zal je misschien verbazen om te horen dat onze bloeddruk ook een groot effect heeft op ons welzijn, dus geef je hond de volgende keer dat je gestrest bent, of gewoon wat tijd nodig hebt om te ontspannen, wat liefde en aandacht- jullie zullen allebei de voordelen voelen! 

Honden zijn geweldige maatjes

Een van de meest opvallende voordelen van het hebben van een hond is dat het bijna onmogelijk is om je eenzaam te voelen als je hond aan je zijde is, en terecht. De meeste honden zijn zeer sociaal en houden van gezelschap, of het nu honden of mensen zijn.

Als je hond je enthousiast begroet na een dag werken, of ernaar uitkijkt om mee te gaan op zijn favoriete wandeling, weet je dat je altijd een vriend aan je zijde hebt. 

Ze leren ons waardevolle vaardigheden 

Hondenbezitters weten dat training tijd, inspanning en geduld vereist - allemaal dingen die nuttig zijn in andere aspecten van ons leven. Maar dat is niet het enige dat het hebben van een hond ons leert. Van genieten van het buitenleven tot het waarderen van de kleinere dingen in het leven, onze honden weten echt het goede voorbeeld te geven als het gaat om geluk. Honden en kinderen passen ook uitstekend bij elkaar, omdat ze hen veel kunnen leren over verantwoordelijkheid. Probeer je kind verantwoordelijk te maken voor een bepaald aspect van de dag van jouw hond - zoals hem 's avonds eten geven of hem 's middags borstelen (houd wel alles zelf in de gaten!) - en je zult waardevolle vaardigheden aanmoedigen die niet ergens anders kunnen worden geleerd. 

Andere voordelen van het hebben van een hond 

  • Hondenbezitters hebben over het algemeen een sterker immuunsysteem, waardoor ze gezond blijven en minder vaak ziek zijn. Hondenbezitters gaan zelfs minder vaak naar de dokter dan niet-hondenbezitters en gebruiken minder vaak medicijnen. 
  • Mensen herstellen sneller van ziektes en hebben zelfs een hogere overlevingskans na een hartaanval als ze een hond hebben. 
  • Kinderen die een hond hebben zijn minder vaak afwezig op school wegens ziekte. 
  • Kinderen met chronische ziekten kunnen de behandeling vaak beter aan als ze een hond hebben. 
  • Honden geven ons een gevoel van emotioneel welzijn dankzij de onvoorwaardelijke liefde die ze geven, daarom zijn ze ook geweldig gezelschap en troost voor mensen die alleen wonen. 
  • Het bezitten van een hond kan mensen helpen om te herstellen van een persoonlijk trauma, zoals een sterfgeval. 
  • Hondenbezit kan mensen met psychische problemen helpen om te herstellen en zich beter te voelen. 

Naast al deze serieuze voordelen van honden, zijn ze ook nog eens fantastisch leuk. Ze maken je altijd aan het lachen, ze zijn er aan het einde van een zware dag, en ze zullen bijna altijd bij de hand zijn voor een geruststellende knuffel wanneer je die nodig hebt! Interesse in een nieuwe hond of puppy? Bekijk onze artikelen voor handige tips en informatie.