Your Pet, Our Passion.
kitten op de kattenbak

Kattenbaktraining voor kittens en katten

Leestijd: 6 min

Als je een binnenkat hebt of je kat niet altijd naar buiten kan, kun je niet zonder een kattenbak. Kittens en katten zijn relatief gemakkelijk zindelijk te maken. Met deze handige adviezen kun je er binnen de kortste keren op vertrouwen dat jouw lieve viervoeter op de kattenbak gaat! 

Hun natuurlijke instinct zet katten er meestal toe aan hun behoeften buiten te doen, maar veel katten hebben ook graag binnen een kattenbak. Het is het beste als je jouw kat al op jonge leeftijd leert zijn behoefte te doen op de kattenbak, maar het kan ook aangeleerd worden aan oudere katten. Doordat hun gewrichten stijver zijn en ze niet meer zoveel energie hebben om naar buiten te gaan, kunnen oudere katten een kattenbak zelfs een heel fijn alternatief vinden. 

Wie nog nooit een kat of kitten zindelijk heeft gemaakt, weet misschien niet goed waar je moet beginnen. Daarom vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten om je kat op de kattenbak zijn behoefte te laten doen. 

De perfecte kattenbak kiezen 

Als je nog maar pas begint met de kattenbaktraining van je kitten, neem dan een lage bak zonder deksel, waar je kitten gemakkelijk in kan stappen. Als je kitten al wat groter wordt, kun je overstappen naar een grotere en diepere bak, waarin hij voldoende ruimte heeft om te draaien. De hogere randen voorkomen dat de kattenbakvulling in het rond vliegt als je kat erin graaft. 

Om geen last te hebben van geurtjes en de vulling zo veel mogelijk in de bak te houden, kun je beter een gesloten bak gebruiken. De meeste volwassen katten houden wel van wat extra privacy als ze hun behoefte doen, maar er zijn ook katten die het eng vinden dat ze in een gesloten ruimte zitten met slechts één uitgang als vluchtmogelijkheid indien er dreiging is.

Gebruik geen gesloten bak als de kattenbaktraining nog niet is afgerond. Het luikje en de gesloten ruimte kunnen een te groot obstakel vormen voor je kitten om de bak te gaan gebruiken. 

Voor een oudere kat is een bak met een lagere instap gemakkelijker te gebruiken. 

Het juiste type kattenbakvulling kiezen 

Iedere kat is anders. Veel katten hebben een voorkeur voor een bepaalde kattenbakvulling. De juiste vulling is belangrijk bij de kattenbaktraining. Als je kat de kattenbakvulling maar niets vindt, zal hij de kattenbak niet gebruiken! Hieronder vind je verschillende opties kattenbakvulling: 

Het voordeel van dit type kattenbakvulling is dat het klonten vormt wanneer de vulling in contact komt met vloeistof. Die klonten zijn gemakkelijk uit de bak te scheppen. Je bespaart dus geld doordat je alleen de vervuilde vulling hoeft te verwijderen en niet telkens de hele kattenbak moet verschonen.

Als je kat een gesloten kattenbak heeft, overweeg dan stofvrije kattenbakvulling. Dan krijgt je kat geen stof in het gezicht als hij zijn uitwerpselen begraaft. 

Kattenbakvullingen van zand of klei absorberen vloeistoffen extreem snel en zijn doorgaans relatief goedkoop, maar ze elimineren geen geurtjes.

Kattenbakvulling op basis van hout is populair omdat hout goed absorbeert en ook wat helpt tegen slechte geurtjes, maar deze optie is wel duurder dan de andere opties. 

Kattenbakvullingen op basis van silica zijn goed omdat ze snel vloeistoffen en geuren absorberen, maar ze behoren ook tot de duurdere opties voor kattenbakvulling. 

Het is vaak beter om dit type kattenbakvulling te vermijden aangezien je kat een gevoelige neus heeft en de geur als onaangenaam kan ervaren, met als mogelijk gevolg dat hij de kattenbak gaat ontwijken. 

Als je van type kattenbakvulling wilt veranderen, doe het dan geleidelijk, zodat het geen verrassing is voor je kat en de kattenbak hem niet zal gaan tegenstaan. Volg de aanwijzingen op de verpakking wat betreft de aanbevolen diepte van de kattenbakvulling. Zorg hierbij dat je kat voldoende vulling heeft om te graven. Om de kattenbakvulling die naast de bak belandt, op te vangen, kun je een krant onder de bak plaatsen. 

De plaats van de kattenbak 

De algemene regel is dat je één kattenbak per kat plus één extra kattenbak moet hebben. Zet de kattenbak op een rustige plaats, waar je kat op zijn gemak zijn behoefte kan doen. Een drukke gang is niet geschikt en vermijd ook plaatsen van geluidsbronnen, zoals de wasmachine. Zet de kattenbak ook niet naast de plaats waar je kat eet en drinkt. 

Zolang je nog bezig bent met de kattenbaktraining, moet de bak altijd gemakkelijk toegankelijk zijn, zeker als je kat altijd binnen is. Katten zijn heel schone dieren en zullen hun behoeften zo lang mogelijk ophouden als ze nergens kunnen gaan. Dat kan ongemak veroorzaken en ook leiden tot gezondheidsproblemen. 

 

Kattenbaktraining in 3 stappen - voor kittens en katten 

Om een kitten of oudere kat te leren zijn behoefte op de kattenbak te doen, kun je de volgende drie eenvoudige stappen volgen: 

1. Leer de tekenen herkennen dat je kat moet gaan 

Het eerste wat jij moet doen tijdens de zindelijkheidstraining, is je kat in de gaten houden. Let op de tekenen dat hij zijn behoefte moet doen. Hij zal waarschijnlijk snuffelen, krabben of hurkend gaan zitten op de grond. 

2. Zet je kat op de kattenbak 

Als je de tekenen ziet, pak je je kat op en zet je hem zachtjes op de kattenbak. Kittens hebben een zeer kleine blaas. Zet je kitten daarom ook op de bak direct na het eten en zodra hij wakker is. Je kitten zal zijn behoefte doen al snel beginnen te associëren met de kattenbak en zelf naar de bak gaan als het tijd is. 

3. Beloon hem 

Als je kat de kattenbak gebruikt heeft, moet je hem uitgebreid belonen, zowel verbaal als met lekkers. De kattenbak zal al snel iets positiefs worden voor hem. Binnen de kortste keren zal hij er zonder probleem op gaan. 

Verwacht af en toe een ongelukje 

Verwacht ongelukjes bij de kattenbaktraining van je kitten of kat! Het kan even duren voor hij helemaal vertrouwd is met de kattenbak, maar als je geduld hebt en volhoudt, zal dat moment snel komen. Straf je kat nooit als hij zijn behoefte doet op een andere plaats in het huis. Maak het gewoon snel schoon en zet de kattenbaktraining voort. 

Als je kat al een tijd zindelijk is en dan ineens in huis plast, is het verstandig om je dierenarts te raadplegen, want dat kan wijzen op een aandoening van de lagere urinewegen (FLUTD, Feline Lowe Urinary Tract Disease). Dat is een pijnlijke en potentieel gevaarlijke aandoening die zo snel mogelijk door een dierenarts behandeld moet worden. 

Het belang van een schone kattenbak 

Om ongelukjes in huis te voorkomen en een succes te maken van de zindelijkheidstraining van je kat, moet je de kattenbak zeker regelmatig schoonmaken. Katten zijn van nature schone dieren en willen geen vuile kattenbak gebruiken. Sommige katten vinden de kattenbak pas vies als hij al veel gebruikt is, voor andere is al het genoeg als hij maar één keer is gebruikt. 

Verwijder de vuile kattenbakvulling minstens één keer per dag. Afhankelijk van hoeveel katten je hebt en hoe vaak ze de bak gebruiken zul je het vaker moeten doen. Maak de kattenbak ook minstens één keer per week volledig leeg en reinig hem met warm water. Vermijd het gebruik van desinfectiemiddelen, want die kunnen toxisch zijn voor katten. 

Als je zwanger bent, mag je niet in aanraking komen met vuile kattenbakvulling aangezien je toxoplasmose – een infectie die je kunt doorgeven aan je ongeboren kind – kan oplopen van kattenuitwerpselen.