Your Pet, Our Passion.
Puppyclub logo
Bruine Spaniel speelt liggend met speelgoed

Een hond of puppy adopteren

Leestijd: 8 min

Wie een puppy of al wat oudere hond adopteert, kan daar ongelofelijk veel voor terug krijgen. Maar hoe gaat het allemaal in zijn werk?

Er zijn zoveel honden in dierenasielen over de hele wereld die wachten op een nieuw thuis, zowel puppy's als ook oudere honden. Lieve honden worden soms afgestaan, omdat ze een slechte start hebben gehad in het leven of omdat hun baasje niet meer voor ze kan zorgen. Eén ding is zeker: asielhonden hebben iemand nodig die hen veel liefde en begrip kan geven. Als jij denkt dat je een hond of puppy uit een asiel een liefdevol, fijn thuis zou kunnen bieden, lees dan zeker verder. Wij beantwoorden al je vragen over hoe je een hond adopteert en waar je een asiel vindt.

Jonge of oudere hond?

Een hond adopteren uit een asiel kan een ongelooflijk lonende ervaring zijn. Niet alleen steun je het werk van een goed doel dat je aan het hart ligt, maar je geeft ook een tweede kans aan een hond die niet meer gewenst was. Als je overweegt een hond te adopteren, moet je eerst beslissen of je een jonge hond wilt die barst van de energie of toch liever een oudere hond die al wat rustiger is. Puppy's vragen veel toewijding van jou, zoals training, alle rommel die ze maken opruimen en ze natuurlijk opvoeden. Daarom is het geen goed idee een jonge hond in huis te nemen als je lange dagen werkt of als er overdag niemand is om voor hem te zorgen. Als je een oudere hond adopteert, zal deze al een vaste routine hebben, een zekere mate van training hebben gehad en over het algemeen gewoon meer verantwoordelijk zijn.

Een vriend voor het leven

Als je zelf niet goed weet welk type hond het best past bij jouw levensstijl, woonsituatie en gezinssamenstelling, kan het plaatselijke asiel je op de goede weg helpen. Wanneer je aangeeft dat je geïnteresseerd ben in het adopteren van een asielhond, zal het asiel je meestal een vragenlijst laten invullen, om jouw situatie en wensen in kaart te brengen. Op basis daarvan zal worden nagegaan welke hond het beste bij jou past. De asielmedewerkers weten goed welke huisdieren bij welke mensen passen. Je kan er dus op vertrouwen dat ze je een vriend voor het leven bezorgen. Bovendien kunnen asiels en rescue-organisaties u ook nog ondersteuning bieden bij de gewenningsperiode. Dus als je problemen heeft met jouw nieuwe hond, zullen de meeste opvangcentra bereid zijn om te helpen.

Aandachtspunten bij het adopteren van een hond

De beslissing een nieuwe hond in huis te nemen is altijd spannend, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moeten.

 • Het komt helaas voor dat honden in het asiel belanden uit een situatie van verwaarlozing of mishandeling. Sommige honden hebben een rugzakje, maar de asielmedewerkers zullen altijd eerlijk zijn over de behoeften van de hond. Als je een hond met een moeilijk verleden wilt adopteren, moet je er wel zeker van zijn dat je de uitdaging aankunt.
 • Als je al honden hebt, moet de kennismaking met nieuwe hond voorzichtig opgebouwd worden. Hoe je dat het best aanpakt, lees je hier.
 • Een afgedankte fok- of showhond heeft mogelijk bepaald gedrag aangeleerd, die de hond met jouw hulp moet afleren.
 • Het kan tijd en moeite kosten voor een asielhond zich thuis voelt in jouw huis en een band met je aangaat. Heb dus geduld.
 • Honden hebben veel ruimte nodig, zowel binnen als buiten. Zorg er dus voor dat je die ruimte kunt bieden voor je overgaat tot adoptie.
 • Je hebt niet alleen fysieke ruimte nodig, maar ook ruimte in je agenda. Honden hebben dagelijks behoefte aan aandacht en beweging. Heb jij voldoende tijd om te voorzien in hun sociale, en fysieke behoeften?
 • Er hangt ook een kostenplaatje aan de adoptie van een hond. Dit betreft niet alleen het te betalen adoptietarief, die kan verschillen van asiel tot asiel, maar ook op de lange termijn zijn er kosten verbonden aan een hond. Denk hierbij aan kosten voor bijvoorbeeld de dierenarts, verzekering, voeding, trimsalon, accessoires, speeltjes en vakantieopvang.

Hondenrassen

In een asiel is vaak een enorme verscheidenheid aan hondenrassen beschikbaar. Er kan zowel een Westie als een Husky zitten te wachten op een nieuw baasje. Daarnaast heeft een asiel doorgaans ook veel kruisingen en rasloze honden. Het feit dat een hond geen zuivere bloedlijn heeft, maakt hem niet minder een trouwe vriend voor het leven!

Hoe adopteer je een hond? 

Als je een hond wilt adopteren, moet je contact opnemen met een asiel. Er zijn vele asielen in Nederland, maar je kunt het beste een asiel in de buurt kiezen aangezien je waarschijnlijk meerdere keren het asiel zult moeten bezoeken. Het asiel wil er namelijk zeker van zijn dat de door jou gekozen hond goed bij jou past. 

Als je je oog hebt laten vallen op een hond, zul je een aanvraagformulier moeten invullen met informatie over jou, je gezin en je leefomstandigheden. Dat zal helpen bij de beoordeling of de hond bij jou past. Daarna kan je een telefoontje of e-mail verwachten waarin het asiel je uitnodigt een afspraak te maken om kennis te komen maken met je potentiële viervoeter. In het asiel kun je de gekozen hond ontmoeten en zien hoe hij op jou en jouw gezin reageert. Meestal kun je ook verschillende andere asieldieren zien en ontmoeten, om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze hebt gemaakt. 

Je moet weten dat sommige asielen voor een officiële adoptie altijd ook een huisbezoek afleggen, om er zeker van te zijn dat de hond goed terechtkomt. Als je al andere huisdieren hebt, wordt er ook nagegaan of het klikt met de nieuwe hond. 

Als je een hond uit het asiel wil adopteren, kun je voor meer informatie over de dieren en asielen bij jou in de buurt al eens kijken op de website van Stichting Dierenasiels of Dierenbescherming.

De eerste ontmoeting 

Iedereen luistert wel eens meer naar zijn hart dan naar zijn hoofd. Het kan gebeuren dat je een schattige pluizenbol ziet in je plaatselijke asiel en direct overstag gaat. Eenmaal thuis stel je dan misschien vast dat jullie persoonlijkheden niet bij elkaar passen. Daarom zou je bij je eerste bezoek aan je potentiële adoptiehond een vragenlijst moeten meenemen om voor te leggen aan de asielmedewerkers. De volgende vragen zijn een goed startpunt: 

 • Is de hond goed gesocialiseerd als pup
 • Hoe oud is hij? 
 • Heeft hij bijzondere behoeften waarvan ik op de hoogte moet zijn? 
 • Hoe lang zit de hond al in het asiel? 
 • Wat is er bekend over het leven van de hond voordat hij in het asiel is geplaatst. 
 • Welke commando's kent de hond?

Deze vragen zijn slechts een eerste aanzet. Voor je bezoek moet je even de tijd nemen om een lijst op te stellen van alle dingen die je wilt weten. Denk ook na over welke eigenschappen je zoekt in een hond en welke niet. Dan kies je meteen de juiste hond en is er minder kans dat je de hond later toch niet wilt houden.

Moet je betalen om een hond te adopteren? 

De meeste organisaties vragen een adoptievergoeding. Hoeveel die bedraagt kan verschillen per asiel. Meestal dient die vergoeding om dierenartskosten, voeding en de kosten van het verblijf in het asiel te dekken. Door deze vergoeding kunnen asielen ook in de toekomst andere dieren blijven helpen en opvangen. Soms dekt de adoptievergoeding ook de kosten voor inentingen van de hond, de castratie of sterilisatie (als de hond oud genoeg is) en een algemene controle door de dierenarts.  

Hoe lang duurt het adoptieproces? 

Dat proces varieert van geval tot geval. Als je een angstige of nerveuze hond met een moeilijk verleden wilt adopteren, zul je hem eerst een aantal keren moeten bezoeken in het asiel, om hem langzaamaan je te laten wennen. Als het asiel geen honden plaatst zonder voorafgaand huisbezoek, zul je bovendien moeten wachten tot dat huisbezoek heeft plaatsgevonden. 

Tot zover onze adviezen voor het adopteren van een hond! Als je klaar bent om een nieuwe hond in huis te nemen, lees dan ook eens onze tips hier over.