Your Pet, Our Passion.
Puppyclub logo
Jack Russell Terriër met rode halsband kijkt uit raam.

Jouw puppy's eerste dag thuis

Leestijd: 4 min

Een nieuwe puppy in huis is ongelofelijk spannend voor het hele gezin, maar voor de puppy kan het ook beangstigend zijn. Ontdek met Purina hoe je de eerste dag dat je puppy thuis is, het best aanpakt.

Heel het gezin kijkt uit naar de dag dat je puppy eindelijk mee naar huis mag! Dat is het begin van jullie nieuwe leven samen met een viervoeter die erom bekend staat de beste vriend van de mens te zijn. Iets waarvan je altijd al gedroomd hebt! Alles staat klaar om de nieuwe puppy te verwelkomen en te helpen zich onmiddellijk thuis te voelen.

Maar er is iets waar veel nieuwe hondenbaasjes niet bij stil staan. Terwijl iedereen in huis heel opgewonden is en niet kan wachten om te spelen met het nieuwe gezinslid, ziet die eerste dag bij jou thuis er door de ogen van de puppy helemaal anders uit. Plots is hij helemaal alleen op een vreemde plaats bij mensen die hij niet kent. Dat kan overweldigend zijn voor hem. Mogelijk voelt hij zich gestresseerd of angstig. Lees hier hoe je de overgang naar het gezinsleven gemakkelijk maakt voor je puppy.

Heel het gezin kijkt uit naar de dag dat je puppy eindelijk mee naar huis mag! Dat is het begin van jullie nieuwe leven samen met een viervoeter, jullie nieuwe beste vriend waarvan je altijd al gedroomd hebt! Alles staat klaar om de nieuwe puppy te verwelkomen en te helpen zich onmiddellijk thuis te voelen.

Maar er is iets waar veel nieuwe hondenbaasjes niet bij stil staan. Terwijl iedereen in huis heel opgewonden is en niet kan wachten om te spelen met het nieuwe gezinslid, ervaart een pup de eerste dag bij jou thuis heel anders. Plots is hij helemaal alleen op een vreemde plaats bij mensen die hij niet kent. Dat kan overweldigend voor hem zijn en zelfs stressvol of beangstigend voor hem zijn. Lees hier hoe je de overgang naar het gezinsleven gemakkelijk maakt voor je puppy.

Kalm aan op de eerste dag thuis

Hoe blij dat iedereen ook is met de nieuwe puppy in huis, zorg voor een rustige sfeer in huis bij thuiskomst. Het is zo verleidelijk om de puppy te overladen met aandacht en vooral voor de jongste gezinsleden in huis. Hou toezicht op de kinderen terwijl de puppy aan zijn nieuwe omgeving went en laat hem tot rust komen van alle opwinding en indrukken.

Laat de puppy in het begin maar in één kamer en laat hem die kamer op zijn eigen ritme verkennen: geuren, geluiden, indrukken… het is allemaal nieuw voor hem. Geef hem de tijd om beetje bij beetje zijn draai te vinden. Dat is veel beter dan hem meteen enthousiast te begroeten met spelletjes, knuffels en speelgoed.

Maak dingen vertrouwd voor de nieuwe puppy

Je nieuwe puppy is nog een kleine baby. Tot nu toe heeft hij zijn hele leven op één plek doorgebracht, in een knusse omgeving, dicht bij zijn moeder en zijn nestgenootjes.

Alle vertrouwde aanblikken, geluiden en geuren zijn nu verdwenen. Daarom is het belangrijk dat je probeert de nieuwe omgeving vertrouwd te doen aanvoelen voor je puppy op de eerste dag dat hij bij je thuis is. Breng een dekentje of knuffel met de nestgeur mee van de fokker en leg het bij je puppy. De geur zal hem troosten en een geruststellend gevoel geven.

Laat de puppy het tempo bepalen

Sommige puppy's zijn vriendelijk en enthousiast en zullen je niet met rust kunnen laten, terwijl anderen eerder terughoudend zullen zijn en het misschien liever eerst wat kalmer aan doen. Tijdens de eerste dag kun je je puppy aanraken en aaien, maar laat hem zelf beslissen hoeveel contact hij wil. Zit je puppy niet achterna en pak of houd hem absoluut niet vast als hij losgelaten wil worden. Je wilt dat je hond zijn leven met jou begint op een goede basis – hij moet jou, jouw handen en iedereen binnen het gezin kunnen vertrouwen. Ga op de grond zitten bij je puppy en laat hem bepalen hoeveel interactie er is.

Maak een lijst met regels voor de eerste dag van uw puppy thuis

Voordat je je puppy mee naar huis neemt, is het nuttig samen met je gezin te bepalen welke regels er zullen gelden in huis. Het is belangrijk dat alle gezinsleden dezelfde regels hanteren bij de opvoeding van de puppy. Als de puppy van het ene gezinslid wel op de bank mag liggen en van het andere niet, raakt hij helemaal in de war.

En als je niet oppast, kan je nieuwe puppy heel snel brutale gewoontes aanleren. Als bedelen aan tafel één keer succes heeft, zal je niet meer rustig kunnen eten. Ook iedereen in het gezin zal moeten wennen aan nieuwe regels. Als je weet dat je puppy graag kauwt, vraag je om problemen als je je favoriete sneakers laat staan waar hij erbij kan.

Beetje op zijn hoede? Geen reden tot zorgen!

Verwacht niet dat je puppy speels en zelfverzekerd is van zodra hij bij jou thuiskomt. Misschien is dat wel het geval, maar de kans is groter dat hij voorzichtig, op zijn hoede en onzeker is. Hij moet nog ontdekken wat deze nieuwe levensfase voor hem betekent. Op de eerste dag dat je puppy bij jou thuis is, verandert alles voor hem. Zijn nieuwe leven is voor hem vreemd, anders en mogelijk zelfs beangstigend. Jij weet dat je puppy in zijn ‘nieuwe thuis’ is, dat je van hem houdt en alles zal doen om hem gelukkig en gezond te houden, maar op dit moment weet je puppy dat nog niet. Wees geduldig en hij zal zich veel sneller thuis voelen.

Houd een oogje in het zeil tijdens de eerste interacties tussen kinderen en de puppy

Voor je je puppy gaat halen, moeten je kinderen al weten hoe ze hem met zorg en respect moeten behandelen.

De komst van de puppy is natuurlijk een opwindende gebeurtenis voor de kinderen, maar als ze hem niet met rust laten of te wild met hem spelen, zal hij misschien onrustig of zelfs angstig worden. Ook als de puppy opgroeit, moet het hele gezin zorgzaam en respectvol met hem blijven omgaan. Je wilt toch dat je hond graag bij je is en geniet van je aanrakingen. Stel daarom vanaf het begin duidelijke regels op voor iedereen. Lees ons artikel over omgang tussen puppy's en kinderen voor meer tips.

Breng zoveel mogelijk tijd samen door op de eerste dag

Zorg ervoor dat je genoeg tijd kunt besteden aan je nieuwe puppy, zodat je hem kan helpen te wennen aan zijn nieuwe omgeving en een dagelijkse routine te ontwikkelen. Door thuis te werken of enkele dagen vrij te nemen kun je belangrijke quality time doorbrengen met je nieuwe huisdier. In de eerste weken van zijn leven leert de puppy hoe de wereld in elkaar zit, hoe mensen zijn en wie hij kan vertrouwen. Zorg ervoor dat je er voor hem bent om te helpen bij zijn ontdekkingstocht.

Maar je wilt ook niet dat je puppy niet weet wat er gebeurt als je weer naar je werk gaat. Stel je voor dat je bij thuiskomst kapotgebeten meubels aantreft, omdat je puppy in paniek of angstig was. Laat de puppy daarom gedurende de eerste week ook al even alleen thuis. Begin altijd met een korte periode alleen en bouw het langzaam op naar een langere tijd. En als de puppy jouw afwezigheid moeilijk lijkt te vinden, lees dan meer over hoe je omgaat met verlatingsangst bij puppy's.

Er is niet veel nodig om een puppy een veilig gevoel te geven en gelukkig te maken in zijn nieuwe leven. Gewoon door even afstand te nemen van de opwinding van het mee naar huis nemen van een nieuwe puppy en je te realiseren dat hij in een volledig nieuwe wereld is terechtgekomen waar hij niets kent en waar alles anders is, kun je van zijn thuiskomst de leuke en prachtige gebeurtenis maken waarop jij zat te wachten.

Daarna kan dan de leuke tijd beginnen waarin jullie elkaar beter leren kennen en samen spelen, trainen, werken aan de socialisatie en je pup zien opgroeien tot je beste vriend!