Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Puppyclub logo
jongen met puppy

Puppy's en kinderen laten kennismaken

Leestijd: 6 min

Puppy's en kinderen kunnen een liefdevolle band hebben als de kennismaking goed verloopt. Ontdek hoe je hun relatie een vliegende start kunt geven.

Net als kinderen maken honden ook deel uit van het gezin. Het is niet meer dan normaal dat we willen dat ze met elkaar kunnen opschieten en vrienden voor het leven worden, maar het kan lastig zijn om ze in dat stadium te krijgen. Als je onlangs een nieuwe puppy hebt gekregen of een nieuwe baby hebt gekregen, vraag je je misschien af hoe je honden en kinderen aan elkaar laat wennen. Bij Purina hebben we deze handige tips samengesteld die je vertelt hoe je een hond aan een baby of kind kunt voorstellen en de eerste stappen die je moet nemen om de bouwstenen te creëren voor een liefdevolle, begripvolle vriendschap.

 

Kennismaking tussen hond en kind

Als je een nieuwe puppy verwacht en jonge kinderen hebt, moet je de kinderen leren hoe ze honden met zorg moeten benaderen en hun grenzen moeten respecteren. Verplaats jezelf in de schoenen van je hond - kinderen zijn klein, maken plotselinge bewegingen en staan ​​bekend om het maken van hoge geluiden, allemaal dingen die een hond angstig kunnen maken.

Bovendien, omdat puppy's er schattig en knuffelig uitzien, zullen kinderen ze vaak associëren met speelgoed of pluche dieren en ze waarschijnlijk als zodanig behandelen. Dus als je de kinderen niet vanaf het begin leert om zachtaardig te zijn met de puppy, zullen ze waarschijnlijk onbedoeld kunnen knijpen en achter hem aan rennen.

Daarbij komt ook dat kinderen, wanneer ze erg jong zijn, nog niet de sociale vaardigheden hebben om te herkennen wanneer een puppy bang is of zich ongemakkelijk voelt. Ze zullen ook moeite hebben om de lichaamstaal van de hond te herkennen en zullen dan ook niet begrijpen wanneer ze agressief zijn of aangeven er genoeg van te hebben. Je moet jouw kind uitleggen dat je een puppy nooit moet porren of knijpen en niet aan oren of staart moet trekken. En daarbij alleen zachte stemmen moet gebruiken als je in de buurt bent. Het is ook een goed idee om ze te vertellen dat ze een slapende pup nooit wakker mogen maken, omdat ze hierdoor kunnen bijten. Als je meer informatie wilt over hondenbezit en verantwoorde omgang door kinderen, neem dan een kijkje op Purina Pet School, een interactief platform met tips voor de hondenbezitters van morgen.

 

Voorbereiding

Door als gezin enkele basisregels op te stellen voordat de nieuwe puppy of hond thuiskomt, help je jouw kinderen te begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Net zoals jij met de puppy of hond zult doen, leer je jouw kinderen wat je ZOU willen dat ze doen.

  • In plaats van 'geen geschreeuw in de buurt van de hond' zou de regel kunnen zijn 'rustig praten in bijzijn van de hond'!
  • In plaats van 'nooit de hond knijpen of aan hem trekken' zou de regel kunnen zijn 'de hond zachtjes aaien, alleen als hij/zij naar je toe komt', zodat het kind de grenzen van de hond leert respecteren. Als kinderen wordt geleerd om de hond alleen te aaien als de hond naar hen toe komt en dat ze stoppen wanneer de hond wegloopt, zal de hond snel leren om hen te vertrouwen.
  • Een veilige plek hebben waar jouw hond zich kan terugtrekken is van vitaal belang en het is ook heel belangrijk om de kinderen te leren dat deze plek een no-go-area is wanneer de hond slaapt. Maar als je je kinderen vertelt dat het een 'no-go area' is, wordt het nog aantrekkelijker, dus geef ze een leuk alternatief. Dus in plaats van 'nooit een slapende puppy wakker maken' zou de regel kunnen zijn: 'wanneer de hond slaapt, is het tijd voor ons om ... te doen' en vervolgens een paar van de favoriete activiteiten van jouw kind op te noemen.

Je kunt al deze regels oefenen voordat de nieuwe puppy of hond arriveert, zodat jullie als gezin voorbereid zijn. Je nieuwe vriend zal je er dankbaar voor zijn.

 

Stappenplan voor de kennismaking

Of je nu een puppy of een oudere hond mee naar huis neemt, je hebt de kans gehad om ze te ontmoeten en alvast wat tijd met ze door te brengen, of dat nu bij de fokker is of via het asiel.

Deze kennismaking zal de hond helpen om te leren dat je aardig bent en hij je kan vertrouwen; de basis voor elke succesvolle relatie. Onthoud dat het doel is om op een ​​rustige manier kennis te maken en om de hond of puppy daarbij te helpen, kun je ervoor zorgen dat jouw kind zijn favoriete speeltje thuislaat of niets eet tijdens deze kennismaking. Zorg dat er indien mogelijk twee volwassenen aanwezig zijn, zodat de één zich op de hond kan concentreren en de ander op het kind. Als je meerdere kinderen hebt, kan het voor iedereen minder overweldigend zijn, vooral de hond, als de introducties gefaseerd worden met één of twee kinderen tegelijk.

De beste manier om puppy's en kinderen te laten kennis maken:

  1. Laat jouw kind de rustig vanaf opzij naderen en laat de hond het verdere initiatief nemen. Hierdoor kan de hond op zijn eigen tempo kennis maken.
  2. Als de hond of puppy eenmaal dichtbij zijn, kan jouw kind een gesloten vuist aanbieden om aan te snuffelen - dit voorkomt de mogelijkheid van bijten in vingers.
  3. Als de hond zich op zijn gemak voelt, vraag je kind dan zachtjes over zijn kop en nek te aaien, waarbij de meer gevoelige gebieden zoals oren, staart en buik worden vermeden.

Soms is het een goed idee om honden en kinderen buiten te laten kennismaken, zodat de pup zich niet opgesloten voelt. Als je de kennismaking thuis doet, kun je ook een grote kamer kiezen waar de hond voldoende ruimte heeft om weg te lopen als hij dat wil. Geef ook geen snacks of speelgoed tijdens de eerste ontmoeting. Hierdoor bestaat de kans dat jouw hond iets te enthousiast en onvoorspelbaar reageert, wat jouw kind bang kan maken en de relatie een valse start kan geven.

 

Voordelen van het zorgen voor een hond

Er zijn zoveel voordelen aan hondenbezit en het zorgen voor een hond kan jouw kind veel waardevolle lessen leren. Een paar belangrijkste voordelen zijn:

  • Door voor een puppy te zorgen, leren kinderen verantwoordelijkheid.
  • De zorg voor honden verhoogt de empathie en helpt jouw ​​kind de levenscyclus te begrijpen.
  • Een puppy in huis biedt ook volop mogelijkheden voor beweging en plezier.

 

De Gouden Regel

Laat een puppy of hond en een kind nooit alleen samen; ongeacht hoe tolerant jouw hond is en hoe goed jouw kind zich aan de afgesproken basisregels houdt. Je weet misschien niet of jouw hond pijn heeft en daarom een ​​lagere tolerantie heeft voor de geluiden waar hij normaal aan gewend is. Jouw kind kan per ongeluk op de hond vallen en hem bang maken. Voor de veiligheid van jouw kind en hond moet hun relatie zich onder toezicht van een volwassene ontwikkelen.

Dat zijn onze tips voor de kennismaking van honden of puppy's en kinderen. Is er een nieuwe baby op komst en vraag je je af hoe je jouw hond of nieuwe puppy kunt laten kennismaken met het nieuwste gezinslid? Bekijk ons artikel over het introduceren van honden en baby's.