Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
spaniël kijkt naar hondenvoerbak

Nat of droog hondenvoer?

Leestijd: 4 min

De meeste honden vinden niets leuker dan etenstijd! Zodra je de verpakking van hun lievelingseten openmaakt, rennen ze kwispelend naar je toe, of ze nu droge brokjes of natvoer eten.

Zowel nat als droogvoer is qua voedingswaarde compleet en uitgebalanceerd, en bieden je hond alles wat hij nodig heeft voor een gezond en gelukkig leven. Maar misschien vraag je je af wat de voordelen zijn en welke voeding je hond het lekkerste vindt.

  • Wat is het verschil tussen natte en droge hondenvoeding?
  • Welke voeding is 'beter'?
  • Hoe kun je tussen die twee kiezen?

De volgende informatie helpt je beslissen of je hond de voorkeur geeft aan nat of droog hondenvoer.

Natvoer bevat meer water

Nat hondenvoer bevat uiteraard meer water dan droge hondenbrokken. Elke maaltijd lijkt daardoor iets groter, wat betekent dat er 'meer' eten is voor je hond en dat het langer duurt voordat zijn bak leeg is. Dit water is ook een kleine bron van hydratatie, wat nuttig is als je hond niet zo veel drinkt als hij zou moeten. Maar ook als je hond natvoer krijgt, moet er altijd een bak schoon, vers water klaar staan! Veel soorten natvoer zijn ook verkrijgbaar in portieverpakkingen, zoals individuele blikjes of zakjes. Dat maakt het erg gemakkelijk om je hond eten te geven.

Voorkeur van oudere honden voor natvoer

Natvoer kan ook beter zijn voor oudere honden. Natvoer heeft vaak een sterker aroma, wat honden, waarbij de reuk- en smaakzin niet meer zo goed is als vroeger, kan verleiden.

Het moedigt hen aan om zoveel mogelijk van de maaltijden te blijven genieten en hun bak leeg te eten, ook al is hun eetlust niet meer wat het geweest is.

Natvoer kan voor oudere honden ook gemakkelijker zijn om te kauwen en door te slikken. Als hun gebit niet meer zo gezond is als vroeger of als ze moeite hebben met slikken, kan natvoer beter zijn.

Andere weetjes over nat hondenvoer

Als je hond de neiging heeft al zijn eten in één keer op te eten - zoals de meeste honden! - is natvoer helemaal prima. Maar natvoer mag niet te lang blijven staan, dus als je hond nu en dan een paar happen neemt of niet direct naar de zijn bak komt, is droogvoer misschien beter.

Als het natvoer van je hond niet in één portie wordt geleverd, moet je de geopende verpakking met voeding in de koelkast bewaren - maar vergeet niet dat het op kamertemperatuur moet zijn voordat je het je hond geeft. Als je hond een slordige eter is, kan natvoer ook wat meer rommel geven tijdens de maaltijd - maar als hij natvoer echt lekkerder vindt, maak je daar natuurlijk geen probleem van!

Droogvoer kan langer blijven staan

Als je hond niet meteen naar zijn etensbak renttijdens etenstijd of niet alles in één keer opeet, is droogvoer waarschijnlijk geschikter, omdat het langer kan blijven staan. 

Bovendien hoeft ongebruikte, geopende voeding niet in de koelkast - sluit de zak of doos gewoon en bewaar de voeding op een koele, droge plaats. Droge hondenbrokken zitten meestal ook in grotere verpakkingen dan natvoer, zodat het gemakkelijker is om een voorraad aan te houden. 

Porties droog hondenvoer kun je gemakkelijk aanpassen

Droog hondenvoer wordt meestal niet in porties geleverd, zodat je de portiegrootte gemakkelijk kan aanpassen aan de behoeften van je hond. Als je bijvoorbeeld een hond van een groot ras hebt, kun je hem gemakkelijk een grotere portie geven dan een kleine hond - natuurlijk volgens de richtlijnen op de verpakking.

Droog hondenvoer is ook handig omdat je losse brokjes kunt gebruiken als traktatie, bij de training of om je hond enthousiast te maken voor een spelletje (zoals 'zoek de brokjes'). Je moet dit wel meerekenen bij hun dagelijkse hoeveelheid voeding, zodat je ze niet te veel eten geeft, maar dit is een stuk gemakkelijker met droogvoer dan met natvoer.

Droogvoer kan beter zijn voor een gezond gebit

Er zijn aanwijzingen dat droogvoer beter is voor de gezondheid van het gebit van je hond. Het is minder 'rommelig', wat ideaal is als je hond de neiging heeft om al te enthousiast op zijn eten aan te vallen. En natuurlijk vinden sommige honden knapperige of zachte brokjes gewoon lekkerder dan natvoer!

Het Bonzo® assortiment droogvoer voor honden omvat specifieke voeding voor puppy's, volwassen honden en senioren, evenals voeding voor grote en kleine rassen.

Andere weetjes over droog hondenvoer

Als je een oudere hond hebt, zijn droge brokken misschien niet zo aantrekkelijk omdat ze niet zo sterk ruiken. Droge brokken kunnen ook moeilijker te kauwen en door te slikken zijn als je hond een gebitsprobleem heeft.

Als je nog steeds niet zeker weet wat je je hond het beste kunt voeren, is het altijd een goed idee om je dierenarts om advies te vragen.