Your Pet, Our Passion.
Dentalife logo
kleine witte hond waarvan de tanden worden gepoetst

Hoe verzorg je het gebit van jouw hond?

Leestijd: 9 min
Dentalife logo
Aangeboden door Dentalife

Wist je dat gebitsproblemen de meest gediagnosticeerde aandoening is bij alle honden ouder dan drie jaar? De tanden en het tandvlees van je hond zijn even kwetsbaar voor infecties als de jouwe. Besteed dus dezelfde zorg en aandacht aan het gebit van je hond als aan je eigen gebit. 

 

Gebitsproblemen bij honden 

Wanneer je trouwe viervoeter een gezond gebit en gezond tandvlees heeft, kan hij het beste uit zijn voeding halen. Hij kauwt zijn overheerlijke brokjes met gemak klein. Maar als hij tandpijn heeft, dan zal hij al snel niet meer eten en zal zijn stofwisseling daaronder lijden. 

Een slechte verzorging van het gebit heeft niet alleen invloed op de mond; de bacteriën die ontstaan door een tandziekte, kunnen op den duur in de bloedsomloop van je hond terechtkomen en eventueel zijn hart, lever of nieren aantasten. Waar moet je als liefhebbende hondenbezitter dus op letten om het gebit van je huisdier te beschermen? 

Tandplak 

Er worden continu bacteriën gevormd in de mond van je hond. Wanneer deze zich vermengen met speeksel en voedselresten, ontstaat er een kleverige en kleurloze laag (tandplak) op de buitenkant van zijn tanden, vooral op de premolaren (voorkiezen) en molaren (ware kiezen) in de bovenkaak. Het is belangrijk om deze tandplak van de tanden te verwijderen, want als het erop blijft zitten en verder toeneemt, dan kan het hard worden en tandsteen vormen. 

Paradontale aandoeningen 

Wanneer tandplak drie tot vijf dagen op de tanden blijft zitten, vormt het andere verbindingen, ditmaal met de mineralen in het speeksel van je hond. Hierdoor wordt de tandplak harder en verandert hij in tandsteen, ook wel calculus genoemd. Tandsteen kan het tandvlees van je hond irriteren, waardoor gingivitis ontstaat, gezwollen en rood tandvlees. Dit kan leiden tot een Hoe reinig je het gebit van je hond? 

Het is belangrijk om het gebit van je hond te reinigen, aangezien het de toename van tandplak en tandsteen kan voorkomen. Wanneer tandplak drie tot vijf dagen op de tanden blijft zitten, bindt het mineralen in het speeksel van je hond waardoor de tandplak harder wordt en verandert in tandsteen. Tandsteen kan het tandvlees van je hond irriteren en zorgt voor een ruw oppervlak waar zich nog meer bacteriën op kunnen vestigen. Dit veroorzaakt gingivitis (opgezwollen en rood tandvlees) en kan leiden tot een slechte adem - wat je waarschijnlijk wel zult opmerken! Schoonhouden van het gebit van je hond kan bijdragen aan het verwijderen van tandplak. 

Idealiter moet je er naar streven om het gebit van je hond iedere dag te poetsen, net als je eigen gebit. Maar als dat niet mogelijk is, probeer dan tenminste drie à vier keer per week aandacht te besteden aan het gebit en het tandvlees van je hond.slechte adem - iets dat je waarschijnlijk vrij snel zult opmerken! Droog hondenvoer kan helpen om tandplak en tandsteen te verwijderen, maar je zal dit nog altijd moeten aanvullen met gebitsverzorging voor je hond.  

 

Wat zijn de meest voorkomende gebitsproblemen bij honden? 

Tandvleesontsteking

Je dient de mond van je hond regelmatig te inspecteren op tekenen van gebitsproblemen, zoals een ontsteking van het tandvlees. De eerste aanwijzing is waarschijnlijk zijn slechte adem (die kun je moeilijk negeren), maar let ook op rood, bloedend of gezwollen tandvlees, een afzetting van geelbruin tandsteen op de tanden en kwijlen. 

Als het tandvlees van je hond ernstig ontstoken raakt, dan kan het ook zijn dat je merkt dat hij tijdens het eten voedsel uit zijn mond laat vallen, hij met één kant van zijn mond eet, of dat hij helemaal niet eet. Dit kan allemaal leiden tot gewichtsverlies. Let bij het inspecteren van de mond van je hond op afgebroken, verkleurde of ontbrekende tanden, en bultjes en oneffenheden op de rand van het tandvlees. Controleer ook of de kaak zelf niet opgezwollen of misvormd is.

Verwonding aan de tanden

Uiteraard worden niet alle gebitsproblemen veroorzaakt door een ziekte - de tanden van je hond kunnen ook afbreken door te krachtig te kauwen op heel harde voorwerpen of eenvoudigweg door een ongelukje tijdens het spelen. Controleer op afgebroken of afgesleten tanden wanneer je de mond van je hond inspecteert, en moedig je huisdier aan om te kauwen op kauwproducten en -speeltjes voor honden, in plaats van op stenen of stokken.

Hoe reinig je het gebit van je hond?

Het is belangrijk om het gebit van je hond te reinigen, aangezien het de opbouw van tandplak en tandsteen kan voorkomen. Wanneer tandplak drie tot vijf dagen op de tanden blijft zitten, bindt het mineralen in het speeksel van je hond waardoor de tandplak harder wordt en verandert in tandsteen. Tandsteen kan het tandvlees van je hond irriteren en zorgt voor een ruw oppervlak waar zich nog meer bacteriën op kunnen vestigen. Dit veroorzaakt gingivitis (opgezwollen en rood tandvlees) en kan leiden tot een slechte adem - wat je waarschijnlijk wel zult opmerken! Schoonhouden van het gebit van je hond kan bijdragen aan het verwijderen van tandplak.

Idealiter moet je ernaar streven om het gebit van je hond iedere dag te poetsen, net als je eigen gebit. Maar als dat niet mogelijk is, probeer dan tenminste drie à vier keer per week aandacht te besteden aan het gebit en het tandvlees van je hond.

Als je niet zeker weet hoe je het gebit van je hond moet reinigen, is het beste advies vroeg beginnen. Met de gebitsverzorging dient te worden begonnen als je puppy zijn melktandjes nog heeft (hij verliest deze als hij vier à zes maanden oud is). Als het je lukt om je puppy er op jonge leeftijd aan te laten wennen dat je in zijn mond kijkt en zijn tanden poetst, dan maakt dat het op latere leeftijd zoveel makkelijker. 

Begin langzaam en systematisch, op een moment dat je puppy kalm en rustig is. Begin door eenvoudigweg zijn lippen aan beide zijden van de mond iets op te tillen. Wrijf vervolgens voorzichtig over zijn tanden met een vinger die is gewikkeld in een gaasje of een zacht doekje. Je wilt dat het een prettige ervaring is. Hou het dus kort en to the point. Concentreer je op de buitenkant van de tanden, waar de tandplak zich waarschijnlijk zal ophopen. Prijs je pup tijdens de sessie. Geef hem na afloop van iedere sessie een beloning zodat hij leert dat zich goed gedragen tijdens het tandenpoetsen beloond wordt. 

Wanneer je hond het zachte wrijven over zijn tanden heeft geaccepteerd, is het tijd om over te stappen op een zachte hondentandenborstel (verkrijgbaar bij je dierenarts). Maak je in het begin nog niet druk over tandpasta. Het is belangrijker dat hij gewend raakt aan het gevoel van het borsteltje. Dompel de tandenborstel in warm water en plaats hem zo op de tanden dat het borstelkopje zich onder een hoek van 45 graden bevindt. Op deze manier kun je het gebied onder de tandvleesrand bereiken, daar waar tanden en tandvlees bij elkaar komen. Poets zachtjes op en neer, met gelijkmatige bewegingen, en oefen slecht een klein beetje druk uit.  

Pas wanneer je hond zich helemaal op zijn gemak voelt bij zijn speciale hondentandenborstel, kun je enzymentandpasta voor honden gaan introduceren. Deze tandpasta's zijn speciaal samengesteld voor honden met smaken zoals vlees, munt en mout - heerlijk! Net zo goed als dat jij geen tandpasta voor honden wilt gebruiken, mag je hond nooit tandpasta voor mensen gebruiken. 

Uiteraard zullen sommige honden het gewoonweg niet accepteren dat je in hun mond rommelt, vooral wanneer je pas op latere leeftijd met de gebitsverzorging bent begonnen. Maar geef niet op. Met het nodige geduld en wat tijd zou je in staat moeten zijn hem over te halen om zijn tanden te laten poetsen. Ondertussen zijn er een paar andere dingen die je kunt proberen, zoals mondhygiëne gels (verkrijgbaar bij je dierenarts). Deze gels bevatten enzymen die de bacteriën die tandplak veroorzaken, remmen. Ook mogelijk zijn kauwspeeltjes en speciaal samengestelde kauwproducten, ontworpen ter vermindering van tandsteen en om het tandvlees te masseren. Als je oudere hond zijn tanden helemaal niet graag laat poetsen, dan kan je dierenarts waarschijnlijk wat nuttige tips geven.  

Dentalife kauwsnacks voor honden

Als aanvulling op de gebitsroutine van je hond kun je overwegen om hem Dentalife, kauwsticks voor honden, te geven. Hiervan is wetenschappelijk bewezen dat ze bij dagelijks gebruik de toename van tandsteen helpen verminderen. Zo zorgen ze ervoor dat de tanden en het tandvlees in topconditie blijven.

Ontdek meer over Dentalife

Gebitscontrole bij de dierenarts

Bij een regelmatige gebitscontrole zal de dierenarts naar verschillende aspecten kijken om er zeker van te zijn dat de mond van je hond zo gezond is als maar kan zijn. Dit omvat het onderzoeken van de kop waarbij hij let op asymmetrieën, zwellingen of afscheidingen.

Vervolgens kijkt hij in de mond en controleert hij de binnenkant van de lippen, het oppervlak van de tanden en het tandvlees, het moeilijk te bereiken binnenste oppervlak van tanden en tandvlees, en ook de tong, het gehemelte, de amandelen en het gebied onder de tong.

Indien bij je hond tandsteen is gevormd, dan kan de dierenarts adviseren om dit onder narcose te laten verwijderen en zijn tanden te laten polijsten. Deze professionele procedure voor de reiniging van het gebit (profylaxe genaamd) kan omvatten:

  • Spoelen van de mond met een antibacteriële oplossing. 
  • Reinigen van de tanden met handmatige en ultrasone scalers (tandsteenhaakjes) om tandsteen boven en onder de tandvleesrand te verwijderen. 
  • Met behulp van een plakverklikkeroplossing wordt eventueel resterend tandsteen zichtbaar gemaakt, en daarna verwijderd. 
  • Polijsten van de tanden om microscopisch kleine krasjes te verwijderen. 
  • Inspecteren van iedere tand en het tandvlees eromheen op tekenen die wijzen op een ziekte. 
  • Trekken van tanden die niet meer kunnen worden hersteld. 
  • Wanneer het gebit van je hond weer helemaal in orde is, dan zal de dierenarts adviezen geven over hoe je het zo kunt houden. Door het gebit van je hond thuis te reinigen, kun je de verantwoordelijkheid voor een regelmatige gebitsverzorging op je nemen, hoef je minder vaak met hem naar de dierenarts en zorg je ervoor dat de tanden en adem van je hond perfect schoon blijven! 

Eén kauwsnack per dag 

Dentalife kauwproducten voor honden kunnen een heel goede aanvulling zijn op de gebitsverzorgingsroutine van je hond. De kauwbare poreuze structuur en het geribbelde ontwerp zijn speciaal ontwikkeld om een grondige reiniging te garanderen, zelfs van de achterste kiezen. Deze zijn het meest kwetsbaar voor wat betreft de vorming van tandsteen en tandplak. Er is wetenschappelijk bewezen dat deze kauwproducten voor honden bij dagelijks gebruik de toename van tandsteen helpen verminderen, en er zo voor zorgen dat de tanden en het tandvlees in topconditie blijven. Bovendien hebben ze een lekkere kippensmaak. Je hond zal ze dus vast en zeker overheerlijk vinden. 

Begin de dagelijkse mondverzorgingsroutine van je hond met Dentalife gebitsverzorgende hondensnacks - waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze de toename van tandsteen verminderen, voor gezondere tanden en tandvlees. 

Gerelateerde artikelen

Dentalife
Leestijd: 4 min

Gebitsproblemen - de signalen

Leestijd: 4 min

Slechte adem bij honden