Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Dentalife logo
hond uitademen in koude lucht

Slechte adem bij honden

Leestijd: 4 min
Dentalife logo
Aangeboden door Dentalife

Veel mensen denken dat slechte adem een normaal kenmerk is van een hond, net als een kwispelende staart en modderige poten. Slechte adem kan echter een vroeg symptoom zijn van gebitsgezondheidsproblemen.

Net als mensen, kunnen honden gebitsproblemen hebben. Maar omdat ze niet voor controle naar de tandarts kunnen gaan, is het belangrijk om hier zelf wat extra aandacht aan te besteden naast de controles bij de dierenarts.

 

Gezondheidsproblemen die verband houden met slechte adem

Omdat honden het niet zelf kunnen vertellen, is het lastig te bepalen of ze problemen hebben met hun gebitsgezondheid. Daarom is het belangrijk dat je weet op welke signalen u moet letten. Slechte adem is één van de eerste tekenen dat er iets mis zou kunnen zijn. Er zijn twee veel voorkomende tandheelkundige gezondheidsproblemen die verband houden met slechte adem: tandvleesontsteking en parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking).

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking is een gezondheidsprobleem waar zowel honden als mensen last van kunnen hebben. Tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees als gevolg van tandplak. Vaak kan dit de oorzaak zijn van slechte adem. Andere mogelijke gevolgen van tandvleesontsteking zijn roodheid, zwelling en bloeden van het tandvlees.

Tandvleesontsteking komt vrij vaak voor bij honden - meer dan 80% van de huisdieren ouder dan drie jaar krijgt te maken met dit probleem. Kleine hondenrassen (zoals Chihuahua's) kunnen er eerder last van krijgen.

Tandvleesontsteking kan meestal worden verholpen met een goede gebitshygiëne, maar kan zich ontwikkelen tot parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking) als het niet wordt behandeld. Herken je een of meerdere van de genoemde kenmerken van gebitsproblemen?

Dan is het raadzaam een bezoek te brengen aan jouw dierenarts voor een gebitscontrole en indien nodig een behandeling. Daarnaast is het raadzaam om het gebit van jouw hond extra te verzorgen, bijvoorbeeld door hem dagelijks Dentalife te geven. Bekijk hier meer informatie over de effectieve reinigende werking van Dentalife.

Gerelateerde artikelen door Dentalife

Dentalife