Your Pet, Our Passion.
Dentalife logo
Bruine hond is aan het kauwen op een Dentalife kauwstaaf

Gebitsproblemen - de signalen

Leestijd: 4 min
Dentalife logo
Aangeboden door Dentalife

Soms is het moeilijk te weten wanneer een bezoekje aan de dierenarts nodig is, zeker als het gaat om het gebit van je hond. Enerzijds willen de meeste mensen niet met ieder probleem direct naar een  dierenarts, anderzijds kan het vermijden van de dierenarts tot gevolg hebben dat gebitsproblemen onopgemerkt blijven.

Hier kom je te weten welke tekenen kunnen wijzen op potentiële problemen met het gebit van je hond.

Bloedend tandvlees

Als je merkt dat het tandvlees van je hond bloedt, raden we je aan zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Als een groot deel van het tandvlees lichtjes bloedt, kan het gaan om een tandvleesaandoening zoalals tandvleesontsteking (gingivitis) of, erger, parodontitis.

Tandvleesontsteking is een gezondheidsprobleem waar zowel honden als mensen last van kunnen hebben. Het is een ontsteking van het tandvlees als gevolg van tandplak. Vaak kan dit de oorzaak zijn van slechte adem. Andere mogelijke gevolgen van tandvleesontsteking zijn roodheid, zwelling en bloeden van het tandvlees.

Tandvleesontsteking komt vrij vaak voor bij honden - meer dan 80% van de huisdieren ouder dan drie jaar krijgt te maken met dit probleem. Kleine hondenrassen (zoals Chihuahua's) kunnen er eerder last van krijgen.

Tandvleesontsteking kan meestal worden verholpen met een goede gebitshygiëne, maar kan zich ontwikkelen tot parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking) als het niet wordt behandeld.

Zowel ontstoken tandvlees als andere aandoeningen in de mond kunnen ongemak veroorzaken bij je hond en leiden tot problemen als gewichtsverlies.

Als het tandvlees van je hond hevig bloedt op één plaats, heeft hij zijn tandvlees waarschijnlijk verwond en is er geen sprake van een ontsteking. Honden kunnen hun tandvlees op verschillende manieren beschadigen, zeker tijdens een wandeling. Zaken waarvoor je moet oppassen tijdens een wandeling, zijn:

  • scherpe of splinterende stokken; 
  • glasscherven of -splinters; 
  • zwerfafval; 
  • stenen en rotsen; 
  • stevige plastic verpakkingen; 
  • enz. 

Als je merkt dat het tandvlees van je hond hevig bloedt, raden we je aan zo snel mogelijk naar een dierenarts gaan. Je dierenarts kan het bloeden stelpen en je hond helpen te herstellen van de snijwond. 

 

Tandverlies

Oudere honden verliezen wel eens vaker een tand. Dat komt doordat tandsteen met de jaren toeneemt en uiteindelijk leidt tot het uitvallen van de tand. Als je een jonge hond hebt en je merkt dat zijn tanden uitvallen, is waarschijnlijk niet tandsteen maar iets anders daarvan de oorzaak.

Als er een tand is afgebroken, dus niet in zijn geheel uitgevallen, heeft hij mogelijk op iets hards gebeten, zoals een steen. Als er een deel van de tand is achtergebleven in de bek, kan dat leiden tot ernstigere problemen wanneer de tand bijvoorbeeld dieper wegzakt in het tandvlees. Ook kunnen de scherpe delen van de afgebroken tand snijwonden veroorzaken in de bek.

Er kan ook een abces ontstaan op de wortel van de afgebroken tand. Een tandwortelabces ontstaat wanneer bacteriën bij het wortelkanaal van een tand kunnen, meestal omdat een deel van de tand is afgebroken.

Wat er ook precies aan de hand is, zorg dat je met jouw hond een dierenarts bezoekt om dit te laten nakijken.

Bruine hond zit met een Dentalife stick in zijn mond

Slechte adem

Een slechte adem is een van de eerste tekenen van een slechte mondhygiëne, wat kan leiden tot ernstigere problemen als tandvleesontsteking en parodontitis.

 

Bleek tandvlees

Het tandvlees van een hond moet roze van kleur zijn. Als het tandvlees niet roze is, zou dat erop kunnen wijzen dat de hond een probleem heeft. Bleek tandvlees doet zich meestal voor wanneer je hond bloed verliest of een probleem heeft met de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Je hond zou bijvoorbeeld bloed kunnen verliezen als gevolg van een ernstige parasitaire infectie. Daarbij kan het zowel gaan om inwendige als om uitwendige parasieten. Parasieten als teken en vlooien overleven door zich te voeden met het bloed van hun gastheer. Als je huisdier veel vlooien heeft, kan dat leiden tot bleek tandvlees door bloedarmoede.

Ook een nierziekte kan bleek tandvlees veroorzaken, doordat de ziekte de ontwikkeling van een hormoon dat helpt bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes tegenhoudt. Als er minder rode bloedlichaampjes aangemaakt worden, zal het tandvlees van je hond bleker worden.

Andere mogelijke oorzaken van bleek tandvlees zijn in- en uitwendige bloedingen. Een zware uitwendige bloeding zal je natuurlijk gemakkelijk opmerken, maar een interne bloeding valt niet direct op. Oppervlakkige ademhaling en een snelle hartslag zijn allemaal tekenen dat je hond mogelijk een interne bloeding heeft.

Wij raden aan om direct contact op te nemen met je dierenarts als het tandvlees van je hond bleek begint te worden, zeker als er andere tekenen zijn die wijzen op een inwendige bloeding, zoals een snelle hartslag of een oppervlakkige ademhaling.

Als je op zoek bent naar meer advies over tandheelkundige gezondheid, bezoek dan onze tandheelkundige adviespagina. Onthoud dat één Dentalife-stick per dag een geweldige manier is om gebitsproblemen te helpen voorkomen en het gebit van je hond schoon te houden. Het is wetenschappelijk bewezen dat Purina® Dentalife® zelfs de moeilijkst te bereiken tanden achter in het gebit helpt te reinigen. Deze tanden zijn het gevoeligst voor tandplak- en tandsteenvorming.

Gerelateerde artikelen door Dentalife

Dentalife
Leestijd: 4 min

Slechte adem bij honden

Leestijd: 4 min

Gebitsproblemen - de signalen