Your Pet, Our Passion.
Klein katje dat wordt geaaid.

Hoe oud is jouw kat in mensenjaren? Bereken het hier!

Leestijd: 4 min

Volgens de populaire legende staat één mensenjaar gelijk aan zeven ‘kattenjaren’, maar in werkelijkheid is een kat van één jaar veel volwassener dan een kind van zeven. Leer alles over de levensduur van je kat en hoe oud ze zijn in mensenjaren in deze gids.

Hoe oud is mijn kat in mensenjaren?

Hoewel er geen betrouwbare wetenschappelijke manier is om de relatie tussen mensen- en kattenjaren te berekenen, is men het er algemeen over eens dat de eerste twee levensjaren van een kat ongeveer gelijk zijn aan de eerste 25 van die van een mens. Daarna is elk bijkomend jaar ongeveer vier ‘kattenjaren’. Dit betekent dat als je kat zes jaar oud is, hun equivalente kattenleeftijd in mensenjaren rond de 41 zal zijn.

Ontdek hoe oud je kat is met behulp van de kattenleeftijdscalculator onderaan de pagina.

Maak je geen zorgen, we hebben al het rekenwerk voor je gedaan! Bekijk onze calculator onderaan de pagina en ontdek in één oogopslag de leeftijd van jouw kat in mensenjaren.

Wat is de gemiddelde levensverwachting van mijn kat?

Het echte antwoord is dat het ervan afhangt, maar binnenkatten leven meestal langer dan buitenkatten. Gemiddeld leven binnenkatten 16 tot 18 jaar en sommigen bereiken zelfs de eerbiedwaardige leeftijd van 20.

De levensverwachting bij katten varieert ook afhankelijk van het ras, aangezien sommige kattenrassen van nature langer zullen leven dan andere. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat Siamezen en Manx-rassen het langst leven, en dus in mensenjaren een rijpe leeftijd kunnen bereiken!

Wist je dat volgens sommige bronnen de oudste kat ter wereld 34 werd? Dat is 153 in kattenjaren!

De levensverwachting van katten is de afgelopen decennia enorm toegenomen. Hoewel het nooit genoeg is, brengen we steeds meer tijd samen met onze katten door en dat kan alleen maar goed zijn.

Hoe kan ik de leeftijd van mijn kat zien?

Om erachter te komen hoe oud je kat is, kun je hem het beste door een dierenarts laten onderzoeken. Maar je kunt zelf kijken naar bepaalde indicatoren die iets zeggen over de leeftijd en gezondheid van een kat.

Tanden

Tanden kunnen de exacte datum voor het verjaardagsfeestje van je kat niet bepalen, maar ze zijn nog steeds een goede indicator voor de leeftijd van een kat. De mijlpalen zijn:

  • De eerste tandjes van een kitten verschijnen tussen twee en vier weken.
  • Hun volwassen gebit komt door rond de vier maanden.
  • Gele vlekken (tandsteen) op een paar tanden zou kunnen betekenen dat je kat tussen de één of twee jaar oud is.
  • Als de vlekken op alle tanden verschijnen, is de kat waarschijnlijk minstens drie tot vijf jaar oud.
  • Ontbrekende tanden zijn meestal een teken dat je kat een respectabele senior is, tussen de 10 en 15 jaar oud.

Maar houd er rekening mee dat sommige katten gewoon een slechter gebit kunnen hebben dan andere, ongeacht hun leeftijd.

Ogen

Als het gebit van je kat niet de betrouwbare indicator is waarop je had gehoopt, kunnen ogen je ook een nuttige aanwijzing geven over de leeftijd van je kat. Jonge katten hebben vaak een gladde iris en bij oudere katten verandert de structuur van de iris.

Na 12 jaar begint de ooglens meestal troebel te worden, ook wel staar genoemd. En als je tranen en oogafscheiding opmerkt, heb je waarschijnlijk een oudere kat in huis.

Spieren en botten

Leeftijd kan achter uiterlijkheden schuilgaan, dus let op kenmerken die het leeftijdsbeeld van je kat kunnen aanvullen. Net als bij mensen geeft een hoger activiteitsniveau je kat spierdefinitie. Spelen, springen en rennen is een spel voor jonge katten. Dus als je merkt dat je kat de neiging heeft om spiermassa te verliezen of niet graag meer te veel beweegt, kan dit een teken van veroudering zijn. Oudere katten kunnen ook lossere (hangende) vel of uitstekende schouderbladen hebben. Lees onze gids voor de lichaamsconditie van katten voor meer tips.

Vacht

De vacht van een kat verandert met zijn leeftijd. Een fijne, zachte vacht is meestal alleen voorbehouden aan jonge katten. Oudere katten hebben meestal een dikkere, grovere vacht met grijze vlekken.

Ontdek hoe oud je kat in mensenjaren is met behulp van de onderstaande leeftijdscalculator:

Mijn kat is

jonger dan

1

jaar

jaar oud

versleep de schuifbalk