Your Pet, Our Passion.
Katten die uit voerbakjes eten

Welke voeding geef ik aan mijn oudere kat?

Leestijd: 7 min

Vanaf ongeveer zeven jaar zul je merken dat je oudere kat het wat rustiger aan gaat doen - en wie kan het hem kwalijk nemen! 

Een oudere kat kan minder actief worden, meer tijd binnenshuis doorbrengen en een langzamer metabolisme hebben. Dit kan er allemaal toe leiden dat ze zwaarder worden. Daarnaast kunnen vanwege hun leeftijd ziekte en verminderde smaak- en reukzin ervoor zorgen dat hun eetlust afneemt. Dit heeft impact op hun lichaamsconditie. 

Naarmate katten ouder worden, beginnen hun voedingsbehoeften te veranderen. En aangezien je kat ongeveer 40% van zijn of haar leven als senior zal doorbrengen, is het belangrijk dat je hem de juiste voeding geeft om in goede conditie te blijven. In hun senior jaren moet je kat meer dan ooit een hoogwaardige, smakelijke voeding eten met licht verteerbare eiwitten en een zorgvuldige balans van belangrijke voedingsstoffen. 

Een goede voeding voor oudere katten biedt geconcentreerde eiwitten van hoge kwaliteit, gecontroleerde vetgehaltes en gemakkelijk verteerbare koolhydraten voor energie. Belangrijke mineralen ondersteunen verouderende gewrichten en vitamines, samen met eiwitten, helpen het ouder wordende immuunsysteem te ondersteunen. 

Voeding voor senior katten 

Het is aanbevolen om oudere katten een aangepaste voeding voor senioren te geven in plaats van normaal kattenvoer voor volwassen katten, zolang ze geen onderliggende medische aandoeningen hebben of je dierenarts je anders heeft geadviseerd.

Voeding voor senior katten bevat hoogwaardige eiwitten en veel senior voedingen bevatten ook toegevoegde vitamine E om de natuurlijke weerstand te versterken. Het is ook belangrijkrijk dat deze voeding ook minder calorieën bevat. Dit helpt het optimale gewicht te behouden wanneer hun activiteit afneemt. Zo kan je kat blijven genieten van zijn maaltijden zonder het essentiële te moeten missen.

Naarmate katten ouder worden, kunnen hun reuk- en smaakzin een beetje vervagen, evenals hun vermogen om goed te kauwen. Kleinere, zachtere stukjes helpen je oudere kat beter te eten, vooral als hun mond gevoelig is of als ze enkele tanden hebben verloren.

Katten verliezen met ouder worden wat van hun reuk- en smaakzin, en ook hun vermogen om goed te kauwen vermindert. Kleinere en zachtere stukjes helpen oudere katten beter te eten, vooral als hun mond gevoelig is en ze mogelijk ook een paar tanden hebben verloren. Een hoger vleesgehalte kan ook de geur en de smaak van hun voedsel verbeteren wat hun eetlust zal verhogen.

Zoals bij elke verandering van voeding, moet je dit rustig opbouwen. Begin met het tegelijk aanbieden van de nieuwe en oude voeding. Begin met een klein beetje van de nieuwe voeding gemengd door de huidige voeding. Verhoog langzaam aan de verhouding gedurende een week tot tien dagen totdat je kat alleen nog maar voeding voor senior katten eet.

Als je kat de nieuwe voeding weigert te eten, raadpleeg dan je dierenarts, want hier kan een medische reden voor zijn. Maak je geen zorgen, want je dierenarts kan je indien nodig adviseren over alternatieve voedingen.

 

"Naarmate katten ouder worden, kunnen hun reuk- en smaakzin een beetje vervagen, evenals hun kauwvermogen."

 

Hoe voed je oudere katten?

Een oudere kat moet vaak kleine hoeveelheden eten, omdat ze zich overweldigd kunnen voelen door een grote hoeveelheid voedsel. Zolang ze geen medische aandoening hebben waardoor het mogelijk is, kun je ook af en toe een traktatie geven.

Serveer het kattenvoer op kamertemperatuur zodat je kat het goed kan proeven en ruiken. Als je natvoer geeft, moet je geopende blikken of zakjes ongeveer twee uur voor het voeren uit de koelkast halen. Het is prima om een ​​magnetron te gebruiken om natvoer te verwarmen, maar alleen voor een zeer korte tijd en zorg ervoor dat de voeding alleen op kamertemperatuur komt en nooit heet is. Als je natvoer bewaart, bewaar het dan gekoeld en houd het nooit langer dan 24 uur geopend.

Senior droge kattenbrokjes

Als je je kat droge kattenbrokjes geeft, bewaar het dan op een droge en schone plaats. Een hersluitbare verpakking of een luchtdichte verpakking houdt het kattenvoer knapperig en lekker door het aroma in te sluiten.

Hoe geef ik mijn kat te eten? 

Het is belangrijk om het voer in een schone, lage kom of schotel te serveren (sommige oudere katten houden er niet van dat hun snorharen de zijkant van de kom raken) en laat natvoer niet te lang staan in de kom, omdat katten erg kieskeurig kunnen zijn over versheid van hun voedsel. 

Katten zijn gewoontedieren, dus het is het beste om ze iedere dag te voeden op dezelfde plaats en op hetzelfde moment. Kies een rustige omgeving, weg van de drukte van het dagelijks leven en weg van waar jij gewoonlijk eet. Plaats de voerbakjes ver van de kattenbak en bij voorkeur ook niet in de buurt van hun waterbakje. Als je twee of meer katten hebt, is het aanbevolen hun voerbakjes op een goede afstand van elkaar te zetten om confrontaties en vechten te vermijden. Het kan zijn dat je je oudere kat in een aparte ruimte eten moet geven om te voorkomen dat snel etende, jongere katten zijn eten stelen! 

Hoeveel voeding geef ik mijn senior kat 

Als het gaat om voeding voor oudere katten, volg dan de voedingsrichtlijnen op de achterkant van de verpakking. Maar vergeet niet dat dit voedingsadvies een richtlijn is. Elke kat is anders, dus het belangrijkste is om je kat voldoende voeding te geve om een ​​slanke, gezonde lichaamsconditie te behouden.

Geef hem veel vers water in een grote metalen of keramieken bak. Sommige katten drinken liever buiten, dus wellicht is een waterbak in de tuin ook een goed idee. Het drinken van water bevordert een goede werking van zijn oude nieren en vermindert het risico op aandoeningen aan de lage urinewegen.

Oudere katten komen van nature gemakkelijk aan omdat ze minder actief worden. Omdat katten met overgewicht en obesitas meer kans hebben op het ontwikkelen van diabetes en urinewegproblemen en het risico lopen op artritis, is het belangrijk om het serieus te nemen.

Weeg je kat regelmatig en beoordeel zijn lichaamsconditiescore om te controleren of hij een gezond gewicht heeft. Als je merkt dat je oudere kat te zwaar is, neem dan contact op met je dierenarts. Dit is vooral belangrijk als je hebt gemerkt dat je kat soms terughoudend is om te eten, omdat dit een teken kan zijn van een onderliggende ziekte.

Voeding voor senior katten met minder calorieën kan de gewichtstoename onder controle houden. Probeer een van de speciaal samengestelde 'light'-voedingen om je kat te helpen een gezonde lichaamsconditie te behouden.

Oudere katten kunnen ook vaak slanker worden omdat veroudering hun gezondheid en zintuigen kan aantasten. Met zwakkere smaak- en reukzintuigen kan hun eetlust afnemen. 

Veranderingen in hun metabolisme en spijsvertering kunnen invloed hebben op hoe je kat zijn voedsel verteert en opneemt, wat ook kan leiden tot gewichtsverlies. Als je een verandering in zijn eetgewoonten opmerkt, neem dan contact op met je dierenarts, aangezien een verminderde eetlust kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. 

Als je dierenarts er zeker van is dat er geen medische reden is voor zijn verminderde eetlust, kun je zelf een paar eenvoudige technieken proberen om je kat aan te moedigen om te eten. Probeer bijvoorbeeld zijn voeding op kamertemperatuur te brengen, of voeg een kleine hoeveelheid van een sterk ruikend/smakend lekkernij toe, zoals een lepel tonijn aan elke maaltijd. Het kan ook helpen om de smaak en textuur van het voedsel te variëren. Zorg ervoor dat het voer gemakkelijk toegankelijk is, vooral als je oudere kat moeite heeft om zich te verplaatsen. 

Overleg met je dierenarts voordat je de voeding van je oudere kat verandert. Hij of zij kan je adviseren hoe je zijn voeding zo gemakkelijk mogelijk kunt aanpassen.