Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kat met donkere vacht in reismandje

Regelmatig met je kat naar de dierenarts

Leestijd: 5 min

Zelfs als je de gezondheid van je kat zorgvuldig in de gaten houdt, is het een goed idee om je kat jaarlijks door je dierenarts te laten controleren.

Voor katten zorgen is leuk, maar het brengt ook heel wat verantwoordelijkheden met zich mee, zoals een bezoekje aan de dierenarts. Soms is er een professioneel oog nodig om subtiele veranderingen in de gezondheid van je huisdier op te sporen, vooral omdat katten heel goed hun ziekten kunnen verbergen.

Algemene gezondheid

Je gaat al met je kat naar de dierenarts als hij ziek of gewond is, maar die afspraken richten zich meestal op één bepaald probleem. Bij controlebezoeken gaat het daarentegen om 'voorkomen is beter dan genezen'. Ze zijn belangrijk om je kat gezond te houden en bepaalde ziekten of gezondheidsproblemen te voorkomen. 

Je dierenarts wil je kat ten minste eenmaal per jaar grondig onderzoeken en vaker naarmate hij ouder wordt of speciale medische behoeften heeft. Bij deze afspraak wordt je kat grondig onderzocht, vanaf de snorharen tot aan het puntje van zijn staart. Een ander voordeel van deze jaarlijkse controle is dat je kat gewend raakt aan een bezoek aan de dierenarts wanneer hij zich goed voelt en dit kan hem helpen een band op te bouwen met je dierenarts. Als je kat alleen komt wanneer hij gewond of ziek is, kan hij nerveus worden en zijn trip naar de dierenarts associëren met slechte tijden of stressvolle ervaringen. Het is een goed idee om af en toe naar de dierenartsenpraktijk te gaan, al is het maar voor een vlooiencontrole. De receptionisten en assistenten van de dierenarts geven altijd wel een aai als je langskomt- dat zorgt voor een positieve herinnering zonder porren en prikken! 

Vaccinaties 

Jaarlijkse vaccinaties zijn belangrijk om te voorkomen dat je kat bepaalde ziekten oploopt, zoals kattengriep (feline herpes virus, calici virus), feline enteritis (feline parvovirus), feline leukemie virus en feline chlamydophila (een bacterie die ontsteking van slijmvliezen veroorzaakt).

Ze hebben ook een rabiësvaccinatie nodig als je van plan bent je kat mee te nemen naar het buitenland.  

Vlooien, teken en wormen 

Een andere situatie waarin voorkomen beter is dan genezen, is de bestrijding van vlooien, teken en wormen. Vergeet niet dat vlooien, of ten minste hun larven, het hele jaar door in je huis en tuin kunnen leven en dat teken nare ziekten en veel kattenziekten kunnen overbrengen. Vraag je dierenarts om advies over het voorkomen van parasieten en van lint- en spoelwormen. Je kunt ook meer gedetailleerde informatie vinden op onze pagina over de behandeling van vlooien en teken bij je kat

Sterilisatie of castratie 

Als je niet van plan bent om met je kat te fokken, is het belangrijk om ze te laten steriliseren of castreren voordat je met ongewenste kittens wordt geconfronteerd. Sterilisatie helpt ook gezondheidsproblemen bij katten te voorkomen, waaronder sommige vormen van kanker en enkele besmettelijke ziekten. 

Je dierenarts kan je adviseren over het beste tijdstip voor de sterilisatie of de castratie van je kitten. Als je een kat hebt geadopteerd die nog niet gesteriliseerd/gecastreerd is, laat hem dan zo snel mogelijk steriliseren of castreren. Je dierenarts kan voor na de ingreep een speciale voeding voor gesteriliseerde katten adviseren om te voorkomen dat je pas gecastreerde kat te zwaar wordt. 

Gedrag 

Wanneer je je kat voor controle meeneemt, maak dan ook melding van veranderingen in zijn gedrag of problemen zoals ongepast urineren. 

Een en ander kan verband houden met een onderliggende ziekte of een gedragsprobleem dat met de hulp van een professionele gedragsdeskundige kan worden verholpen. Je dierenarts kan je doorverwijzen naar een gekwalificeerde professional.

Tandverzorging 

Je dierenarts kijkt ook goed naar het gebit van je kat om te zien of er tekenen zijn van gebitsproblemen. Katten tonen hun baasjes niet graag hun pijntjes en problemen, dus het is een goed idee om de controle te gebruiken om een professionele mening te krijgen. Gebitsaandoeningen komen vaak voor bij katten, vooral als ze ouder worden, dus zelfs als je kat niet klaagt over een pijnlijk gebit, kan een gebitsbehandeling nodig zijn. Je kunt je dierenarts ook vragen hoe je thuis het gebit van je kat kunt verzorgen en schoonhouden. Lees ook de adviezen op onze pagina over de verzorging van het gebit van je kat

Gewicht en lichaamsconditie 

Helaas komt zwaarlijvigheid veel voor bij katten, dus maak bij de volgende controle ook van de gelegenheid gebruik om je kat te wegen en zijn lichaamsconditie te bespreken. Als je kat overgewicht heeft, kun je veel doen om te helpen. Praat bijvoorbeeld met je dierenarts over een dieetplan en manieren om de activiteit van je kat te verhogen. Kijk ook of de dierenartspraktijk een afvalprogramma heeft. Natuurlijk wil je ook niet dat je kat te weinig weegt, dus als hij is afgevallen sinds de laatste weegbeurt, bespreek dit dan met je dierenarts. Het kan een teken zijn van een gezondheidsprobleem. 

Oudere katten 

Als je kat ouder wordt, wil je dierenarts hem beter in de gaten houden, zodat eventuele opkomende gezondheidsproblemen in de kiem worden gesmoord. Tijdens deze controles kan je dierenarts de bloeddruk van je kat meten en eventueel een bloed- of urinetest voorstellen om na te gaan of er onderliggende aandoeningen zijn. Soms vraagt de dierenarts of je een urinemonster mee wilt nemen, om vast te stellen of je kat problemen heeft zoals suikerziekte of een verminderde nierfunctie. 

Gebruik je afspraak om eventuele problemen, hoe klein ook, met je dierenarts te bespreken. Dit kan gaan over hun voedsel- en waterinname, het niveau van hun activiteiten en eventuele andere zorgen die je hebt. Net als mensen kunnen oudere katten ook last krijgen van diverse orgaanaandoeningen, artrose, verlies van gezichtsvermogen of gehoor, en zelfs geheugenverlies of dementie. 

Zoals je weet, zijn katten erg goed in het verbergen van ziektesymptomen, dus je dierenarts kan je vertellen waar je op moet letten. Gelukkig kunnen veel gezondheidsproblemen van katten met succes worden behandeld met medicijnen of eenvoudige veranderingen in hun levensstijl, die je dierenarts allemaal kan helpen regelen tijdens een controle.