Your Pet, Our Passion.
rode kat wacht op eten

Tool om het ideale gewicht van je kat te bepalen

Leestijd: 7 min

Een gezond lichaamsgewicht is belangrijk voor het welzijn van je kat, maar soms is het moeilijk te weten wat dat ideale gewicht is. Purina® biedt je hier een gemakkelijke tool om stap voor stap de huidige en de ideale lichaamsconditie van je kat te bepalen.

Katten zijn er in alle vormen en maten. Dat maakt het soms moeilijk te weten of jouw kat goed op gewicht is of niet. Per slot van rekening hou jij van hem zoals hij is, ook als hij wat extra gewicht meedraagt. Maar voor zijn gezondheid speelt het wel een rol of je kat dik of mager is, want overtollig gewicht kan tot gezondheidsproblemen leiden. Wat is een gezond gewicht voor een kat?

Wat is het gemiddelde gewicht van een kat?

Het ideale gewicht voor een kat verschilt van ras tot ras. Volgens WebMD is het gemiddelde gewicht van een kat circa 5 kilo. Kleinere kattenrassen kunnen gezond en gelukkig zijn bij een gewicht van 2,5 kilo, terwijl grotere rassen, zoals de Maine Coon kiplekker in hun vel kunnen zitten bij 10 kilo.

Daarom zijn tabellen met het lichaamsgewicht van katten en tools om de body condition score te bepalen, handig om te controleren of je kat een gezond gewicht heeft.

Waarom is het belangrijk je kat op een gezond gewicht te houden?

Een gezonde kat is een gelukkige kat. Een kat die goed op gewicht is, is veel minder vatbaar voor ziekten en gezondheidsproblemen. Een kat die overgewicht heeft, leeft mogelijk niet zo lang als een gezonde kat. Gewrichtsproblemen kunnen roet in het eten gooien tijdens het spel en activiteiten. Enkele voorbeelden van specifieke problemen die het gevolg kunnen zijn van overgewicht:

  • Artritis, Beschadigde en pijnlijke gewrichten.
  • Diabetes type 2.
  • Hartziekte.
  • Verminderd uithoudings - en weerstandsvermogen.
  • Verhoogd risico bij narcose en operatie.
  • Verminderde leverfunctie door leververvetting.

Wat is de body condition score voor katten?

We willen niet te veel de nadruk leggen op het gewicht, want of je kat gezond is of niet, hangt niet alleen af van zijn gewicht.

Onze tool is ontwikkeld door experts op het gebied van huisdierverzorging om jou te helpen om te bepalen of jouw kat globaal genomen een gezonde conditie heeft. Voor de body condition score moet je je kat echt betasten, om te voelen hoeveel vet hij heeft onder zijn vacht!

Hoe gebruik je de tool om de lichaamsconditie van je kat te controleren?

Je moet je kat bekijken vanuit elke hoek en betasten om het totaalplaatje te zien. Dat is belangrijk om te kunnen bepalen of je kat een gezond gewicht heeft. Neem je tijd en doe het met zachte hand. Je kat is het misschien niet gewend om op deze manier aangeraakt te worden, maar hij zal er snel aan wennen.

Selecteer op de onderstaande schaal het beeld dat het best overeenkomt met jouw kat en wij zullen je vertellen of hij onder, boven of net op zijn ideale gewicht is.

Afbeeldingen voor het bepalen van de body condition score

Denk erom dat het gewicht alleen niet volstaat als indicator voor een goede lichaamsconditie. Om te ontdekken hoe het gesteld is met de conditie van je kat, zal je de handen uit de mouwen moeten steken!

Niet zeker of je het juist beoordeelt? De ideale lichaamsconditie van een kat is mogelijk slanker dan je denkt. Veel mensen onderschatten het gewicht van hun kat. De juiste voeding, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de vereiste lichaamsbeweging verschillen van kat tot kat. Van twee katten met exact hetzelfde gewicht kan de ene ondergewicht hebben en de andere overgewicht. Dat wordt mede bepaald door hun lichaamsvorm, grootte en ras.

Hierna zie je afbeeldingen van katten met hun bijbehorende body condition score. Er zijn veel verschillen. Je zult zien dat het niet alleen gaat over het gewicht, maar ook over de grootte en de lichaamslijnen.

Wat kan je doen als je kat overgewicht heeft?

Katten met overgewicht kunnen worden aangemoedigd om gewicht te verliezen door een evenwichtig voedingspatroon en je kan je kat actief houden door met hem te spelen. In sommige gevallen kan het al volstaan je kat minder traktaties buiten de maaltijden te geven om hem weer op een gemiddeld gewicht te krijgen.

Purina heeft ook light voeding, zoals Purina ONE Adult Indoor, in haar assortiment. Bespreek dit eerst met je dierenarts voor je drastische veranderingen aanbrengt in het voedingspatroon van je kat. De dierenarts kan je ook een gewichtscontroleplan geven, dat zal helpen om je kat op een gezond gewicht te houden.

Wat kan je doen als je kat ondergewicht heeft?

Als uit de body condition score blijkt dat je kat te dun is, bespreek dat dan met je dierenarts. Hij kan nagaan er geen onderliggende aandoeningen zijn die belemmeren dat je kat een gezond gewicht bereikt. Jij komt misschien in de verleiding om je kat extra veel snoepjes te geven, om hem te helpen aan te komen, maar vergeet niet dat het ook belangrijk is dat je kat het juiste evenwicht aan voedingsstoffen tot zich neemt. Je dierenarts kan je vertellen wat je het best kan doen om op een gezonde en bevorderlijke manier extra calorieën toe te voegen aan zijn dagelijkse voeding.

Je moet ook niet minder gaan spelen met je kat omdat hij aan de magere kant is. Spelen blijft belangrijk, ook voor katten onder het gemiddelde gewicht. Het kan bovendien helpen bij hun spieropbouw en zelfs hun eetlust aanwakkeren.