Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Katten die uit voerbakjes eten

8 grote kattenrassen

Leestijd: 4 min

Grote kattenrassen betekent gewoon dat er nog meer kat is om van te houden! Ontdek meer over de grootste kattenrassen met Purina. 

Veel van ons dromen vaak van een eigen tijger of luipaard om lekker tegenaan te kruipen, want hun warme poten en grote gestalte betekenen gewoon dat er nog meer kat is om van te houden! Hoewel je deze grote katten niet als huisdier kunt hebben, zijn er toch heel wat grote huiskattenrassen die graag bij je komen wonen. 

Je vraagt je misschien af welke katten groter zijn dan de gemiddelde kat, en daarom hebben wij dit voor je uitgezocht en onze top 8 van grote kattenrassen samengesteld.

1. Maine Coon 

Als je op zoek bent naar een groot kattenras, vind je alles wat je wenst bij een Maine Coon. Met een gewicht tot 9 kilo en een grote, donzige vacht, is het een heleboel kat om van te houden. Het Guinness World Record voor langste kat staat op naam van een Maine Coon genaamd Barivel, die van kop tot staartpunt maar liefst 119,5 cm lang was. 

Deze zachtaardige reuzen werden oorspronkelijk als boerderijkatten gehouden omdat ze uitstekend kunnen jagen, maar door hun opvallende uiterlijk en slimme, speelse karakter zijn ze nu in huizen overal ter wereld te vinden.

Leuk weetje: Maine Coons miauwen niet zoals gewone katten, ze tjirpen en trillen - een soort mix van miauwen en spinnen!

2. Perzen 

Hoewel de Pers groot is in vergelijking met de meeste katten, zijn ze bij lange na niet het grootste kattenras op deze lijst. Ze wegen ongeveer 5,5 kilo, maar lijken door hun extreem pluchen vacht veel groter. Deze grote huiskat is heel rustig en bijzonder intelligent. Sommige eigenaars hebben zelfs gemeld dat ze erin geslaagd zijn om hen kunstjes te leren! Een Pers heeft extra vachtverzorging nodig, maar wanneer je dit elke dag doet, is de vacht gemakkelijk bij te houden. 

3. Savannah kat 

Deze grote huiskat is de afgelopen jaren onder vuur komen te liggen over de vraag of het nu wel of niet een huiskat is. Savannah katten zijn het resultaat van het kruisen van huiskatten (meestal een Siamees) met een Serval - een Afrikaanse wilde kat. De grootte varieert en hangt af van hoe nauw de kat verwant is met de Serval. De grootste geregistreerde Savannah kat was Arcturus Aldebaran Powers: maar liefst 48,39 cm van grond tot schoft! 

4. Noorse boskat 

De Noorse boskat is een sterke, gespierd uitziende kat met grote poten en een dikke vacht, waardoor ze nog groter lijken. Deze grote huiskat weegt tot 10 kilo en is eigenlijk gefokt op grond van een Noorse legende. Volgens de legende leefde er een kat in het bos die als bij toverslag verscheen en verdween, en soms zag men alleen een dikke harige staart. Noorse kattenfokkers wilden een kat fokken die de verpersoonlijking was van deze legende, en zo is de Noorse Boskat ontstaan! 

Dit is echt een unieke kat, dus reken er maar op dat zijn zeldzame aanwezigheid fascinerend is. 

Deze aanbiddelijke grote kattenrassen zijn nogal kieskeurig als het om gezelschap gaat en hebben de neiging om zich aan één persoon te hechten. Daarom zijn ze meestal niet geschikt voor grotere gezinnen - ze kunnen zomaar jaloers worden!

6. Ragdoll 

Met een gewicht tot 9 kilo zijn mannelijke Ragdolls in het algemeen aanzienlijk groter dan hun vrouwelijke tegenhangers. De Ragdoll is een van de populairste kattenrassen, wat grotendeels te danken is aan hun grote blauwe ogen, charmante aard en satijnzachte vacht. Het zijn ook ideale gezinskatten, omdat ze van mensen houden en bijzonder relaxed en knuffelig van aard zijn. 

Leuk weetje: Alle Ragdolls stammen af van een langharige witte poes genaamd Josephine, die de moeder was van de allereerste Ragdoll kittens in de jaren '60! 

7. Ragamuffin 

Deze grote huiskat mag dan een ongebruikelijke naam hebben, zijn konijnachtige vacht en zijn snoezige uiterlijk veroveren je hart onmiddellijk. De Ragamuffin weegt meestal rond de 9 kilo en stamt af van de Ragdoll - vandaar dat ze vergelijkbare kenmerken hebben. Het ras is ontstaan uit onenigheid tussen de oorspronkelijke fokkers van de Ragdoll over de richting die zij met het ras wilden inslaan. Zo ontstonden twee aparte rassen en dat is ook de reden waarom er bij de Ragamuffins zoveel verschillende vachtkleuren zijn. 

8. Chausie 

Vergelijkbaar met het ontstaan van de Savannah kat, is de Chausie het resultaat van het kruisen van een wilde junglekat met een huiskat. Deze grote, aantrekkelijke katten kunnen tot ruim 11 kilo wegen en hebben lange poten en een beweeglijk lichaam. Ze zijn geliefd zijn om hun wilde uiterlijk en buitengewoon sociaal, dus het meest geschikt voor gezinnen die het grootste deel van hun tijd thuis doorbrengen. Bovendien houden ze van een vaste routine en hebben ze een hekel aan veranderingen, dus zorg ervoor dat je altijd op tijd het eten klaar hebt voor deze grote huiskat! 

Leuk weetje: Chausie katten hebben een diepe borstkas, wat betekent dat ze heel diep kunnen ademhalen - schrik dus niet als het lijkt alsof hun energie nooit opraakt! 

Dit was onze top 8 van grote kattenrassen! Meer informatie over gedrag en training van katten vind je in onze gidsen.