Your Pet, Our Passion.
Kat zit en kijkt omhoog

Je kitten of kat opvoeden en trainen

Leestijd: 8 min

Hoewel training traditioneel geassocieerd wordt met honden, kun je je kat ook een paar trucjes leren! Je kat kan leren zijn naam te herkennen en naar je toe komen als je hem roept. Om je huisdier te helpen deze vaardigheden te leren, is het belangrijk om je kitten van jongs af aan en zo snel mogelijk te trainen. 

Je kitten socialiseren 

Het opvoeden van kittens begint met hun sociale vaardigheden. Hoe meer ze leren en ervaren op jonge leeftijd, hoe minder ze zullen schrikken of opkijken als ze ouder worden. Zodra een kitten kan rondwandelen zonder de hulp van zijn moeder, zal hij zich in nieuwe situaties begeven met het zelfvertrouwen en de nieuwsgierigheid waar katten om bekend staan! Kittens zijn het minst angstig op de leeftijd van 3 tot 7 weken. Dan staan ze het meest open voor nieuwe ervaringen en veranderingen in hun omgeving. Na die leeftijd worden kittens voorzichtiger. Het is dus belangrijk dat de fokker of het asiel je kitten aan zoveel mogelijk zaken blootstelt voor jij hem gaat halen op de leeftijd van 7 tot 13 weken (afhankelijk van het ras en de fokker/asiel). 

  Uiteraard stopt de emotionele ontwikkeling van je kitten niet als hij 12 weken oud is. Je kan je kitten dus verder socialiseren als hij eenmaal bij jou thuis is. Probeer enkele van de volgende tips om de ontwikkeling van je kitten te bevorderen:

  • Nodig verschillende vrienden uit bij jou thuis, om je kitten te laten wennen aan verschillende soorten mensen – verschillende leeftijden, geslacht, grootte, haarkleur enz.  
  • Als je zelf geen kinderen hebt, vraag dan of vrienden ook kinderen meenemen, maar zorg er op voorhand voor dat de kinderen weten hoe ze zich moeten gedragen rond de kitten, zeker als het gaat om hun eerste kennismaking.  
  • Je kent misschien wel iemand met een katvriendelijke hond? Zo ja, vraag dan of die persoon niet eens met zijn hond wil langskomen, om kennis te maken met je kitten. De hond moet goed gehoorzamen. Zelfs als hij opgewonden is om een nieuw vriendje te ontmoeten, moet hij het commando "blijven" in acht kunnen nemen! 
  • Maak korte autoritjes met je kitten, om hem al op jonge leeftijd aan de auto te laten wennen. Geef hem iets lekkers als jullie weer thuis zijn, zodat hij de autorit associeert met een positieve beloning. 

  Hoe start je met kittentraining? 

  Als je kat eenmaal de elementaire sociale vaardigheden onder de knie heeft, kun je beginnen andere vaardigheden aan te leren. Voor je met de training begint, laat je je kitten het beste volledig onderzoeken door de dierenarts, om er zeker van te zijn dat je huisdier geen aandoeningen heeft die voor problemen kunnen zorgen tijdens de training, zoals gewrichts- of gehoorproblemen.  

  Hopelijk is je kat perfect gezond en kun je beginnen met het aanleren van enkele nuttige vaardigheden. Deze algemene tips kunnen je helpen het maximale te halen uit jullie trainingssessies: 

  • Benadruk het gesproken commando dat je wil gebruiken om je kat iets te laten doen (bijvoorbeeld “zit”) door het duidelijk en zelfverzekerd uit te spreken en het te versterken met een positieve verbale beloning – bijvoorbeeld “zit, goed, zit”.
  • Gebruik een beloningssnoepje als bekrachtiger tijdens de training. Ten slotte ben je zelf toch ook eerder bereid hard te werken als je weet dat er een mooie beloning aan vasthangt.
  • Gebruik een clicker of een zacht klinkend belletje wanneer je een snoepje geeft aan je kat, zodat hij dat geluid associeert met een beloning. Dan kun je in de toekomst alleen dat geluid gebruiken om je kat dingen aan te leren.
  • Train je kitten of kat voor zijn maaltijd. Een beloningssnoepje is minder aanlokkelijk op een volle maag. Maar je moet je kat ook niet ‘uithongeren’ zodat hij beter zou kunnen leren. Een hongerige kat kan al snel zijn geduld verliezen!
  • Probeer geen achtergrondgeluid te hebben, bijvoorbeeld van een televisie of radio, zodat je kat zich beter kan concentreren.
  • Houd de sessies kort. Stop er zelf mee voor je kat verveeld of moe is. Probeer de sessies onder de 15 minuten te houden, zodat je 'leerling' aandachtig blijft.
  • Houd de trainingssessies consistent, met altijd dezelfde trainer (jijzelf of eventueel een professionele trainer), dezelfde commando’s, tekens en beloningen.
  • Wacht tot je kat één oefening volledig onder de knie heeft, voor je hem iets nieuws probeert aan te leren. Anders kan het hem snel te veel worden.
  • Probeer iedere dag een trainingssessie van 10 minuten te houden. Als je af en toe eens traint, krijg je mogelijk niet het gewenste resultaat en breng je je kat misschien in de war.
  • Wees geduldig! Trainen kost tijd. Moedig je kat tijdens iedere sessie aan met veel verbale beloning en beloningssnoepjes als hij het goed doet. Als je kat iets verkeerd doet, zeg dan kordaat ‘nee’ en richt zijn aandacht op iets anders. Als je kat bijvoorbeeld voorwerpen van tafel duwt, zeg je ‘nee’ en bungel je een speeltje voor zijn ogen en speel je er even mee. 

  Nu je de basis kent van het trainen van je kitten of kat, kun je hem specifieke vaardigheden of kunstjes aan te leren. Het wordt zeker leuk om hier samen mee bezig te zijn!