Your Pet, Our Passion.
rode kat gewiegd door eigenaar

Kinderen leren voor een hond of kat te zorgen

Leestijd: 3 min

Onze huisdieren horen echt bij het gezin. Daarom willen we dat onze kinderen ook een goede band met ze krijgen. In dit artikel lees je hoe je kinderen kunt leren voor een hond of kat te zorgen.

Huisdieren maken deel uit van onze families en de band die we met hen delen is er een die we ook bij onze kinderen willen koesteren. 

Gebruik deze tips om de band tussen je kinderen en huisdier te versterken en je kinderen verantwoordelijkheden te leren door ze te betrekken bij de zorg voor een dier. 

Laat kinderen meedoen met het trainen van en spelen met een huisdier 

Als je hele gezin thuis is, is dit het perfecte moment om oudere kinderen te betrekken bij het trainen van een huisdier. 

Dr. Annie Valuska, gedragsspecialist bij Purina, zegt: “Dit kan een trucje zijn, zoals een high-five geven of omrollen, of iets wat je je huisdier altijd al wilde aanleren, zoals gewendraken aan nagels knippen, een bench, dat nieuwe tuigje, de stofzuiger of het leren lopen zonder aan de riem te trekken.” 

Net als bij menselijke vriendjes versterkt samen spelen de onderlinge band. Speel dus spelletjes met je huisdier en verstop bijvoorbeeld wat brokjes onder een omgekeerde beker en laat je hond of kat kiezen welke beker van de drie de brokjes bevat. 

Door kinderen te betrekken bij deze spelletjes stimuleer je hun ontwikkeling. Wanneer zowel je huisdier als je kind het ‘eureka-moment’ vinden, zal er flink worden gekwispeld, gesprongen en gejoeld! 

Stimuleer verantwoorde beloningen 

Wat betreft training en spel moet elk huisdier op een andere manier worden gestimuleerd. Omdat alle huisdieren wel van snoepjes houden (en elk kind graag snoepjes geeft), moet je kinderen leren dat het geven van te veel snoepjes ongezond is voor je huisdier. 

Als alternatief voor het geven van snoepjes vraag je je kind andere dingen te verzinnen die motiverend werken voor je huisdier, bijvoorbeeld een bepaald speeltje of sociale interactie, zoals aaien of verbaal belonen. 

Laat kinderen een rol spelen bij het uitlaten 

Als gezin is samen actief zijn geweldig en beweging is essentieel voor de mentale en fysieke gezondheid van mens en dier. Dit is een goed moment om het uitlaten van de hond ten dele over te laten aan oudere kinderen. 

Laat ze bijvoorbeeld de route van de wandeling bepalen of de tijd waarop er wordt gewandeld. Als je naar een park wilt, moet je eerst nagaan of het wel open is. 

Dark furred kitten hiding under a shelf, playing with young boy

Leer kinderen rekening te houden met rusttijd voor huisdieren 

Hoewel voldoende bewegen belangrijk is voor mens en dier, is slapen en ontspannen ook essentieel voor onze gezondheid. Onze huisdieren zijn graag bij ons in de buurt, maar de voortdurende aanwezigheid van meerdere gezinsleden kan ze ook stress opleveren. 

Dit is een goed moment om je kinderen het belang van rusttijden te leren en om ze te betrekken bij het ontwikkelen van een routine waarin rekening wordt gehouden met voldoende rust. Als je een kat hebt, kun je je kinderen vragen om een veilige verstopplek te maken voor de kat. 

Een andere manier om de band tussen kinderen en huisdieren op een rustige manier te verbeteren, is je kinderen iets laten voorlezen aan je hond of kat. Het is bewezen dat huisdieren kinderen op bepaalde vlakken kunnen helpen met leren. 

Leer je kinderen van jongs af aan over verantwoord huisdierbezit 

Door kinderen meer verantwoordelijkheden te geven bij het verzorgen van huisdieren, kan het leven van je hond of kat verder worden verrijkt en kan je kind een beter baasje worden 

Wil je jouw kinderen spelenderwijs meer leren over het verantwoord huisdierbezit? Kijk eens op Purina Pet School, een leuke en interactieve manier voor jouw kinderen om over huisdieren en hun verzorging te leren!