Your Pet, Our Passion.
oude retriever hond zit op een bank

5 spelletjes met je hond

Leestijd: 3 min

Een van de leukste dingen wanneer je een hond hebt, is het verzinnen van spelletjes die je met je hond kunt spelen. 

Tijdens deze spelletjes krijgt hij niet alleen fysieke beweging maar wordt hij ook mentaal gestimuleerd. Hieronder vind je vijf spelletjes met je hond om hem actief en bezig te houden.  

1. Vang de prooi 

Laat je hond zijn natuurlijke jachtinstinct gebruiken zonder dat hij iets kapot maakt. Tijdens dit spelletje kun je ook de gehoorzaamheid van je hond trainen door te vragen of hij het object op commando wil loslaten. 

Gebruik een lange stok en knoop hier een touw met een speeltje aan vast. Sleep het speeltje over de grond en stop af en toe in plaats van de stok snel heen en weer te zwaaien. Door een langzame achtervolging leert je hond zich te focussen.

Laat je hond het speeltje ook af en toe pakken als beloning. Als hij nooit wint, kan hij ontmoedigd raken en interesse verliezen. 

2. Verstop snoepjes of speel verstoppertje 

Zoeken naar snoepjes is een geweldig denkspel voor honden. Ze leren zo problemen op te lossen. Verstop een snoepje op een moeilijk te bereiken plek en laat een geurspoor achter door het snoepje af en toe over een oppervlak te wrijven. 

Gebruik woorden als “warm” en “koud” wanneer je hond dichterbij en verder van het snoepje gaat. Als je het woord “koud” op een kalme manier zegt en “warm” en “heet” met een opgewonden stem, train je ook meteen de luistervaardigheid van je hond. 

Ook bij verstoppertje spelen moet je hond zijn reukvermogen gebruiken. Je kunt bovendien meteen oefenen met commando's zoals “blijf” en “hier”. 

Laat je hond wachten terwijl je zelf een verstopplaats zoekt. Roep hem daarna naar je toe en beloon hem uitbundig als hij je gevonden heeft. Als hij het commando “blijf” nog niet kent, vraag je of iemand anders de hond kan afleiden tot jij hem roept. 

3. Apporteren 

Apporteren is een geweldig spel voor actieve honden. Je hond krijgt veel beweging en moet zijn natuurlijke instinct volgen om te rennen. 

Een alternatief op apporteren is het gooien met een frisbee. Het vangen van een frisbee is een grotere uitdaging dan het vangen van een bal. Om je hond mentaal en fysiek uit te dagen, kun je de hoogte, afstand en richting van je worpen afwisselen. 

4. Touwtrekken 

Touwtrekken is een leuk spel dat je zowel binnenshuis als buiten kunt spelen met je hond. Touwtrekken is niet alleen leuk en uitdagend, maar geeft je hond ook voldoende beweging.

Laat je hond ook af en toe winnen om het leuk te houden. Tijdens dit spel kun je ook commando's oefenen, zoals “los”.

5. Behendigheidstraining

Behendigheidstraining is de ultieme mentale en fysieke uitdaging voor je hond. Na deze training is je hond waarschijnlijk vermoeider dan na een lange wandeling. 

Zet een hindernisbaan op in je achtertuin en gebruik hiervoor objecten die je in en rond het huis vindt. Gebruik bijvoorbeeld dozen waar je hond overheen moet springen en kegels waar je hond tussendoor moet slalommen. Je kunt ook een hoelahoep gebruiken waar je hond doorheen moet springen. Wanneer je hond het idee begrijpt, beloon je hem uitbundig.

Voorkom overstimulatie 

Hoewel buiten- en binnenspelletjes goed zijn voor honden, kan een spelletje dat iets te agressief is of te lang duurt tot overstimulatie leiden. Beëindig een spelsessie wanneer jij en je hond het nog leuk vinden. Zo blijft hij enthousiast voor de volgende keer in plaats van uitgeput en ontmoedigd. 

Door spelletjes te spelen met je hond, houd je hem actief, mentaal gestimuleerd en bovenal blij. Als je snoepjes nodig hebt om te verstoppen of als beloning, klik je hier voor onze Bonzo hondensnacks.