Your Pet, Our Passion.
Puppyclub logo
kleine hond die mee doet aan behendigheidscursus

Top 5 leuke hondensporten voor een gezonde en gelukkige pup

Leestijd: 3 min

Hondensporten zijn een geweldige manier om jullie band te versterken, terwijl ze ook helpen conditie opbouwen voor zowel jou als je puppy! 

Als de puppylessen voorbij zijn en jij en je hond de basistraining onder de knie hebben, is het tijd om te beslissen wat je vervolgens samen gaat doen. Honden die zijn getraind met behulp van op beloning gebaseerde methoden, houden ervan om te blijven leren en nieuwe dingen te doen. 

Het is gemakkelijk om te denken dat je enige opties zijn om door te gaan met de trainingslessen en je uitsluitend te concentreren op het verbeteren van de gehoorzaamheid van je hond. Maar er is een heel scala aan puppy-activiteiten en sporten die je kunt proberen. Dus neem de tijd en zoek iets waar zowel jij als je puppy echt van kunnen genieten. 

Dit zijn enkele van de meest populaire hondensporten: 

Agility 

Agility (behendigheid) is de meest populaire moderne sport voor honden. Agility is een hondensport waarin de hond over een hindernissenbaan loopt onder leiding van zijn baasje. De honden lopen zonder lijn en worden alleen geleid door de stem en lichaamstaal.  

De hond moet dus worden getraind om te gehoorzamen met gebaren en blikken. In een wedstrijd zijn precisie en snelheid belangrijk.

Behendigheid bij puppy's is een geweldige sport om je controle te verbeteren en het zelfvertrouwen van je hond verder op te bouwen.

Probeer eens flyball 

Honden houden van flyball. Het is een adembenemende sport, zowel om naar te kijken als om te beoefenen! Het is een race tussen vaak twee concurrerende hondenteams. De hond springt over een reeks hindernissen, loopt naar een doos met een pedaal waarop hij moeten drukken, stelt daarmee een systeem in werking dat een bal uitstoot die hij indien mogelijk in de vlucht vangt en naar zijn baasje terugbrengt door in tegengestelde richting over de hindernissen te springen. De hond moet dus niet alleen obstakels overwinnen, maar ook zijn traject en het vangen onder controle hebben, om zoveel mogelijk afstand in een zo kort mogelijke tijd te overbruggen. Het omgaan met de doos kan cruciaal zijn voor de overwinning. De hond moet dus worden aangeleerd om dit correct te doen. Dit spel is geschikt voor honden die voldoende motivatie voelen voor balspelletjes.  

Duiken 

Dit is een relatief nieuwe sport, die erg populair is in de Verenigde Staten, waar de sport begon onder de naam Dock Diving. In deze sport springen de honden van een helling een zwembad in om een speeltje te gaan halen. De winnaar is degene die het verst duikt. Maakt u zich geen zorgen voor de deelnemers: aan de staart te zien hebben ze er een enorm plezier in. 

Gehoorzaamheid 

Het mag dan wel een rustigere sport zijn, toch vereist gehoorzaamheid een hoge mate van concentratie en motivatie van hond en baasje. In deze sport moeten basiscommando's beheerst worden zoals "zit", "lig", "aan de voet" of "apporteer". 

Frisbee 

Frisbee is een hondensport die de moeite waard is, hoewel deze term eerder doet denken aan een hobby die wordt beoefend in een park! De sport ontstond in het begin van de jaren 1970, toen ook de frisbeesport voor mensen steeds meer aan populariteit won.

Het "zoeken en apporteren" vormt de basis van de sport. In wedstrijden gaat het erom een parcours tegen de tijd af te leggen: een team van een hond en een gooier proberen een zo groot mogelijk aantal keren de frisbee te gooien en te vangen in een bepaalde tijdspanne. Meestal duurt elk parcours een minuut.

Dit zijn slechts enkele van de vele sporten en activiteiten die je met je hond kunt doen en voor deze, en andere ideeën kun je het beste informeren bij de plaatselijke hondenschool.

Aangezien je hond nog jong is, kun je het beste je dierenarts raadplegen voordat je met een nieuwe activiteit of sport begint om er zeker van te zijn dat hij fysiek fit en volwassen genoeg is om deze nieuwe uitdaging aan te gaan. En veel plezier samen!

Gerelateerde artikelen