Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kat met lichte vacht zit in een grijze kattenmand.

Maak je huis katvriendelijk in 10 stappen

Leestijd: 5 min

Van losse kabels tot onweerstaanbare, maar gevaarlijke voedselresten, er is zoveel om op te letten bij het verwelkomen van een nieuwe kat in huis. Ontdek hoe je jouw huis veilig kunt maken voor je kat. 

Speels, nieuwsgierig en extreem ondeugend, katten wachten niet lang voordat ze je hele huis en alles wat erin staat overnemen. Dus, voordat je je kleine pluizebol verwelkomt, moet je ervoor zorgen dat je je hele huis zoveel mogelijk katbestendig maakt. Van bungelende snoeren tot achtergelaten boodschappentassen en de schoonheidsproducten op je nachtkastje, hier is de lijst met op het oog onschuldige items die ernstige problemen kunnen veroorzaken in de buurt van een kat.

Kitten- en katbestendig maken van je huis

Met zoveel dingen om te overwegen, vereist het katbestendig maken van je huis een solide plan. Hier zijn enkele zaken die je in gedachten moet houden voor een vriendelijke en veilige ruimte voor katten:

1. Ramen en deuren 

Wanneer je je nieuwe kat of kitten voor het eerst mee naar huis neemt, moet je alle ramen en deuren gesloten houden totdat ze volledig gewend zijn aan de ruimtes, al hun vaccinaties hebben gehad en zijn gecastreerd.

2. Plastic zakken

Bewaar je plastic (boodschappen)tassen op een veilige plaats, aangezien ze een reëel verstikkingsgevaar kunnen vormen als katten erop kauwen, ze inslikken of zich erin verstoppen.

3. Keukenapparatuur 

Denk eraan de deuren van de oven, koelkast, magnetron, vaatwasser, wasdroger en wasmachine altijd te sluiten. Plak notities op de deuren van deze apparaten om iedereen in het gezin eraan te herinneren dat ze eerst moeten kijken of er een kat in zit, voordat ze ze gebruiken. Kleine kittens kunnen een warme wasdroger of een glanzende wasmachinetrommel onweerstaanbaar vinden! 

4. Toiletbril 

Houd de toiletdeksels dicht, zodat je kitten er niet in kan vallen of drinken. Misschien moet je ook een briefje achterlaten om bezoekers of vergeetachtige huisgenoten eraan te herinneren. 

5. Losse kabels en snoeren 

Verberg alle loshangende elektrische kabels achter meubels. Je kunt bij de meeste bouwmarkten dikke kabelbeschermers kopen die over kabels worden geplaatst om ze volledig kauwbestendig te maken of maak kabelgoten, zodat je kat niet meer bij de kabels kan komen. 

6. Vuilnisbakken 

Controleer of al je prullenbakken in de keuken en badkamer afsluitbare deksels hebben die volledig pootvast zijn, en laat nooit vuilniszakken achter waar ze kunnen worden geplunderd! 

7. Kaarsen en open vuur 

Brandende kaarsen, brandende wierook of oliebranders vragen gewoon om problemen - open vuur en donzige katten gaan niet samen. Als je een open vuur hebt, zorg er dan voor dat er altijd toezicht is en hou je kat uit de buurt. 

8. Jaloezieën en gordijnen 

Verkort bungelende jaloezie- en gordijnkoorden en zet ze, veilig buiten het bereik van de poten van je kat, vast. 

9. Decoraties 

Berg breekbare decoraties, zoals vazen, op, want ze zullen niet lang meegaan met een nieuwsgierig kitten in huis.

10. Keukenaanrecht 

Houd het aanrecht in de keuken schoon en ruim etensresten snel op. Kippenbotten kunnen verleidelijk zijn voor katten, maar kunnen zeer gevaarlijk zijn, omdat ze kunnen versplinteren als ze worden gekauwd. Het bindkoord dat voor stukken vlees wordt gebruikt, is ook onweerstaanbaar als snack en speelgoed, maar kan bij inslikken ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Het zijn echter niet alleen etenswaren die je kat kan verwarren voor een smakelijke traktatie of speelgoed. Bekijk de lijst met gevaarlijke stoffen hieronder terwijl je je huis katvriendelijk maakt en zorg ervoor dat deze producten veilig buiten bereik van je kat worden bewaard. Monteer kindersloten op keukenkasten op vloerniveau, want nieuwsgierige kittens hebben de gave om deuren te openen. 

Gevaarlijke stoffen  

Helaas zijn nogal wat gewone huishoudelijke voorwerpen zeer giftig voor katten, zelfs in kleine hoeveelheden. Om je kat veilig te houden, vermijd het gebruik van de volgende producten of bewaar ze in een veilige kast uit de buurt van nieuwsgierige katten: 

 • Reinigings- en hygiëneproducten, zoals bleekmiddel.
 • Geneesmiddelen voor humaan gebruik (zoals paracetamol en ibuprofen).
 • Autogerelateerde producten zoals antivries.
 • Schoonheids- of decoratieproducten zoals haarverf, terpentine en nagellakremover.
 • Ratten-/muizengif – deze zouden idealiter helemaal niet gebruikt moeten worden, omdat je kat ernstig ziek kan worden als ze de vergiftigde prooi opeten. Als je dit toch moet gebruiken, plaats het gif dan ergens waar je kat er niet bij kan.
 • Slakkenkorrels (diervriendelijke opties zijn beschikbaar).
 • Mottenballen (naftaleen of paradichloorbenzeen).
 • Potpourri-oliën, verzachtende doekjes voor kleding, vaatwasmiddelen (alle bevatten kationische reinigingsmiddelen die letsel veroorzaken wanneer ze in aanraking komen met de huid).
 • Batterijen (zuren of basen kunnen chemische brandwonden veroorzaken).
 • Boetseerklei (vanwege hoge zoutconcentratie).
 • Sigaretten, restjes gemalen koffie, alcohol.
 • Chocolade (meer een probleem voor honden, maar chocolade bevat theobromine, wat ook giftige stof is voor katten).
 • Lelies (de bladeren, bloemen etc.) die voorkomen in boeketten of als kamerplant.
 • Sommige hondenvlooienproducten bevatten Permethrin, dat zeer giftig is voor katten, dus zorg ervoor dat ze buiten bereik worden gehouden en dat honden worden gescheiden van katten wanneer ze worden behandeld met dit middel.

Vergeet niet dat katten ook graag klimmen. Dus als je het meubilair wilt beschermen en tegelijkertijd van je huis een katvriendelijke ruimte wilt maken, kunnen krabpalen erg handig zijn, idealiter met een hoog platform waar ze zich kunnen verstoppen of slapen zonder gestoord te worden.