Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kleine kitten zit met een hond in lang gras

Je nieuwe kat introduceren bij je andere huisdieren

Leestijd: 8 min

Katten zijn bekend om hun onafhankelijkheid, wat een reden is waarom ze zo goed geschikt zijn als huisdier. Dit kan echter ook een keerzijde hebben, omdat het hen mogelijk een beetje asociaal en onvoorspelbaar kan maken. Dus als je een nieuwe kat thuis en bij andere huisdieren introduceert, wees dan geduldig, begripvol en benader ze voorzichtig - met een beetje tijd zou iedereen het goed met elkaar moeten kunnen vinden.

Een nieuwe kitten in huis

Het goede nieuws is dat volwassen katten doorgaans veel gastvrijer zijn voor kittens of jonge katten dan andere volwassen katten. Als beide katten gecastreerd zijn, is dat nog beter (mits je dierenarts adviseert dat het kitten oud genoeg is om te worden gecastreerd). 

Voordat je een kitten mee naar huis neemt, of in de eerste paar dagen dat je een kitten bij een kat introduceert, moet je je huidige kat laten wennen aan de geur van zijn nieuwe metgezel. Wissel hun kleedje de eerste week heen en weer en als een van de katten boos of verdrietig wordt door de geur, probeer dan geruststelling te bieden door de nieuwe geur te associëren met een positieve ervaring, zoals een smakelijke kattensnack. 

Hoewel katten en honden goede vrienden kunnen zijn, of heel goed samen kunnen leven, zelfs als ze geen goede vrienden zijn, moeten sommige huisdieren uit de buurt van katten worden gehouden. Kleine knaagdieren, zoals konijnen, cavia's, muizen, ratten en chinchilla's, evenals reptielen, moeten te allen tijde worden beschermd tegen katten. 

Wanneer je een nieuwe kitten naar huis brengt, zet hem dan in een rustige ruimte die in het begin kan dienen als "schuilplaats". Vul de kattenbak met de vulling van de fokker en laat hem rond om heen ruiken en zijn slaapplaats ontdekken. Wanneer hij alle uithoeken heeft onderzocht, neem je hem zachtjes in je armen en kijk je of hij wil rusten. Kittens moeten veel slapen. De opwinding van de reis met de auto en een nieuwe omgeving is vermoeiend. Probeer dus de verleiding te weerstaan om onmiddellijk met hem te spelen. Probeer hem eten te geven wanneer het etenstijd is, maar wees niet verbaasd als hij niet eet. Katten eten immers niet wanneer ze gestrest zijn. 

Als hij uitgerust en op zijn gemak is in zijn nieuwe omgeving, is hij klaar om zijn nieuwe familie te ontmoeten. Vraag aan je gezinsleden om op de grond te gaan zitten en de kitten niet aan te raken als hij dichterbij komt. Pak hem niet op en ga niet tegenover hem zitten. Als de kitten zich verbergt, probeer hem dan met een speeltje of een snoepje te lokken. Moedig hem aan om sociaal te zijn maar forceer hem niet. 

 • Leer jonge kinderen hem zachtjes te aaien. Peuters geven gewoonlijk "tikken" maar dit kan de kitten pijn doen en bang maken. 
 • Leer ze ook waar ze een kitten moeten aaien: op de bovenkant van de kop en op de rug. Hoewel het buikje van een kitten onweerstaanbaar is wanneer hij zich als spelend wentelt, is het zeer gevoelig waardoor hij soms heftig kan reageren wanneer hij op deze plaats wordt aangeraakt. 
 • De kattenbak is geen zandbak. Laat jonge kinderen er dus niet in spelen! 
 • Laat je kitten met rust wanneer hij eet, zich wast of slaapt. 
 • En trek nooit aan zijn staart. 
 • Was altijd je handen nadat je je kitten of zijn kattenbak hebt aangeraakt. 

De ontmoeting met andere katten 

Als je een tweede kat mee naar huis neemt waar al een volwassen kat woont, volg dan deze tips om introducties veiliger en succesvoller te maken voor jullie allemaal:

 • Houd om te beginnen beide katten apart. Geef je nieuwe kat een eigen kamer waar hij zich een paar dagen kan nestelen met zijn eigen voer- en waterbakje, warme slaapplek en een kattenbak.
 • Terwijl de nieuwe kat zich in zijn kamer nestelt, begin je zijn geur aan je bestaande kat te introduceren. Laat je kat aan je handen en kleding ruiken. Praat zachtjes met je kat en aai hem geruststellend.
 • Gebruik een of twee synthetische feromoonsprays en plug-in diffusers in huis, vooral in kamers waar je katten wonen, aangezien deze kunnen helpen om te ontspannen en de aanwezigheid van andere katten te accepteren.
 • Zodra beide katten zich op hun gemak voelen bij elkaars geur, kun je ze elkaars territorium laten verkennen, maar houd ze nog uit elkaar.
 • Als je er zeker van bent dat ze allebei ontspannen zijn op elkaars terrein, kun je beginnen met het voorstellen van je kat aan een nieuwe kat. Houd een kat veilig in een reismand of bench en laat de andere een paar minuten vrij om te verkennen en te snuffelen. De nieuwe kat zal veilig zijn en de mand zal voorkomen dat ze weglopen. Het laatste dat je op dit moment nodig hebt, is een kattenjacht! Verwacht dat er een zekere mate van staren, blazen en 'hoge rug en dikke staart' als lichaamstaal is als ze aan elkaar wennen. Het is volkomen normaal gedrag en het zal voorbijgaan, dus probeer niet te reageren. Maar als je denkt dat de introductie te veel en te snel is, en ze proberen klappen uit te delen, scheid ze dan een tijdje voordat je het opnieuw probeert.
 • Je moet deze oefening een paar keer doen in verschillende kamers, waarbij je de 'veilige' kat en de 'vrije' kat afwisselt totdat ze kalm op elkaar reageren.
 • Forceer de katten niet om dicht bij elkaar te zijn. Geef ze voldoende ruimte en plekken om te ontsnappen als ze gewoon een beetje rust en stilte willen.

Als alles goed gaat, moeten je twee katten goede vrienden worden, met elkaar spelen en samen wassen en hun vacht verzorgen, maar wees geduldig. Zo'n soort relatie kan enige tijd duren om zich te ontwikkelen en zal niet direct gebeuren wanneer je je nieuwe kitten voor het eerst aan je kat voorstelt.

Als ze echt ongemakkelijk lijken in elkaars gezelschap, en er zijn geen tekenen van verbetering, scheid ze dan en vraag je dierenarts om meer advies. De dierenarts kan een kattengedragstherapeut aanbevelen die je gespecialiseerde hulp kan bieden.

Er is een handige vuistregel van twee weken bij het opbouwen van een vriendschap tussen katten. Als je twee weken hebt doorgebracht met het opvolgen van het bovenstaande adviezen, maar ondanks al je inspanningen toch twee kattenpersoonlijkheden hebt die gewoon niet samengaan, vraag jezelf dan af of de nieuwe kat gelukkiger zou zijn in een ander huis. Het kan voor het welzijn van beide katten beter zijn om te overwegen je nieuwe kat te herplaatsen bij een gezin waar hij wel van harte welkom wordt geheten door elk gezinslid.

Een nieuwe kat voorstellen aan je hond

Het introduceren van een potentieel nerveuze kat aan een prikkelbare hond moet zorgvuldig worden gedaan voor het welzijn van beide huisdieren. Volg onze handige tips voor een probleemloze introductie.

Een nieuwe kat voorstellen aan uw puppy

Het allerbelangrijkste bij het introduceren van een nieuwe kat bij uw puppy is veiligheid - zowel van de hond als van de kat. Een te opgewonden puppy kan een kitten gemakkelijk kwaad doen en een bange kat kan veel schade aanrichten met zijn klauwen. Dus doe het rustig aan, concentreer je op de behoeften van beide huisdieren en je kunt een geweldige vriendschap koesteren op basis van wederzijds respect.

Een kat introduceren bij je volwassen hond

Zelfs als je hond gewend is aan katten - en het is onwaarschijnlijk dat hij zelfs maar een wenkbrauw optrekt bij een nieuwe kat of kitten - is het toch belangrijk om goed op te letten bij introducties.

 • De prioriteit bij het introduceren van een nieuwe kat bij je hond is ervoor te zorgen dat beide huisdieren zich ontspannen voelen in elkaars gezelschap. Begin met het vastzetten van je nieuwe kat in een bench of kattenmand en breng je hond aangelijnd binnen. 
 • Beloon je hond voor zijn kalmte en blijf zelf kalm, zelfs als hij herhaaldelijk blaft. 
 • Herhaal het proces in verschillende kamers en zorg er elke keer voor dat zowel de kat als de hond zich veilig voelen. 
 • Als je er zeker van bent dat ze kalm en ontspannen zijn, laat je de kat uit haar bench of mand lopen, maar houd je je hond aan de lijn. 
 • Blijf kalm – huisdieren pikken jouw stress op – en laat ze elkaar onderzoeken. Blijf goed, rustig gedrag belonen. Herhaal dit in zoveel mogelijk kamers. 
 • Houd toezicht op ze totdat je weet dat ze het goed met elkaar kunnen vinden en laat je hond pas los in het gezelschap van de kat als je zeker weet dat hij niet zal reageren of haar probeert te achtervolgen. 
 • Zorg ervoor dat je kat een hoge plek heeft om te ontsnappen als hij zich ongemakkelijk voelt, buiten het bereik van de hond. 
 • Als je meer dan één hond hebt, laat je kat dan altijd aan één hond tegelijk zien. 
 • Zorg ervoor dat je hond geen toegang heeft tot de kattenbak van je kat, want als aaseters zullen honden de inhoud waarschijnlijk opeten - niet leuk, maar waar! 
 • Scheid katten en honden tijdens de maaltijden zodat beiden rustig en comfortabel kunnen eten – je kunt proberen om ze in aparte kamers eten te geven, of je kat op een verhoogd oppervlak te voeren waar je hond niet bij kan. 
 • Zorg ervoor dat je kat voldoende gelegenheid krijgt om bewegend speelgoed te achtervolgen, te besluipen en te bespringen. Het is onwaarschijnlijk dat je hond wil dat je kat zijn staart als speelgoed gebruikt. 

De belangrijkste overweging bij het introduceren van een nieuwe kat bij een bestaande kat of hond is veiligheid. Als je hond aanhoudend prikkelbaar of agressief is in de buurt van de kat (of vice versa), neem dan contact op met je dierenarts en vraag naar een gespecialiseerde gedragstherapeut voor huisdieren.