Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Wat eten katten?
Kat sluipend in gras

Schadelijke stoffen en voedingsmiddelen voor je kat

Leestijd: 6 min

De nieuwsgierigheid van je kat is een van de dingen die hem zo dierbaar maken, maar het betekent soms ook dat je moet letten op dingen die hem schadelijk voor hem kunnen zijn. 

Er zijn veel schadelijke stoffen en giftig voedingsmiddelen voor katten waar je pluizige viervoeter in zijn leven mee te maken kan krijgen, dus het is belangrijk dat je weet welke je thuis buiten zijn bereik moet houden. 

Voeding en stoffen die schadelijk zijn voor katten 

Je kat is van nature nieuwsgierig, wat betekent dat hij altijd op ontdekkingstocht is; of hij nu buiten rondstruint of alle hoeken en gaten van je huis onderzoekt, wie weet wat hij op zijn volgende avontuur zal tegenkomen. In huis en de tuin is van alles te vinden dat wel of niet eetbaar is, zoals planten, die giftig kunnen zijn voor je kat. Soms is het overduidelijk wat giftig is, maar soms ziet iets er heel onschuldig uit. 

Je kat vindt bijvoorbeeld dat jouw snack of medicijnen er bijzonder smakelijk uitzien. Maar iets wat voor ons onschadelijk is, kan voor katten giftig en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Veel chemische stoffen die vaak in huis worden gebruikt, zoals schoonmaakmiddelen, kunnen schadelijk zijn voor nieuwsgierige katten die een fles te pakken krijgen. 

Kat in lang gras

Schadelijke stoffen voor katten in huis 

Je weet vaak zelf wel hoe je kunt zorgen dat je huis en tuin veilig zijn voor je kat. Zo moet je geen dingen laten openstaan of binnen 'pootbereik' laten liggen, vooral niet als het eruitziet als een lekkere traktatie. De volgende tips kunnen je ook helpen je kat te beschermen en problemen te voorkomen. 

Als de mogelijkheid bestaat dat je kat met deze stoffen in aanraking komt, let dan op symptomen die erop wijzen dat de gezondheid van je kat is aangetast. Als je twijfelt, kun je het beste contact opnemen met je dierenarts voor advies. 

In de tuin en de garage 

Wat zijn de symptomen van kattenvergiftiging?

Symptomen van vergiftiging zijn onder andere overgeven, diarree of verstopping, verlies van eetlust of spiercoördinatie, blindheid en epileptische aanvallen. Als je twijfelt, kun je het beste contact opnemen met je dierenarts voor advies.

Kattenvergiftiging voorkomen

Het veilig houden van je huis en tuin gaat meestal over gezond verstand - dingen niet open en gemakkelijk toegankelijk laten, bijvoorbeeld als ze misschien worden aangezien voor een smakelijke traktatie.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen - en met een beetje aandacht voor de dingen in je huis, kan je kat een gelukkig en gezond leven leiden zonder schadelijke stoffen en giftige voedingsmiddelen binnen zijn bereik.

Verdere informatie

Als je vragen hebt, omdat je kat iets heeft opgegeten dat mogelijk giftig voor hem is, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.