Your Pet, Our Passion.
Puppyclub logo
blije puppy buiten op het gras

Je hond zindelijk maken

Leestijd: 10 min

Een nieuwe puppy mee naar huis nemen is een opwindend moment dat je nooit meer vergeet! Hoewel er veel te leren valt, is er één ding dat je ze wilt leren zodra ze een pootje in je huis zetten: zindelijk worden. 

Je ontdekt al snel dat puppy's veel plassen - soms wel twaalf keer per dag! Het is jouw taak om uit te vinden wanneer ze naar buiten moeten en hen te leren wat ze moeten doen als ze daar eenmaal zijn. Lees verder om te ontdekken hoe je een puppy zindelijk kunt maken en op welke waarschuwingssignalen je moet letten. 

Hoe lang duurt het om een puppy zindelijk te maken? 

Het duurt vier tot zes maanden voordat je puppy volledig zindelijk is, maar dat hangt af van zijn grootte, leeftijd en leervermogen. Sommige puppy's kunnen binnen een paar weken zindelijk zijn, terwijl het bij sommige honden langer kan duren, tot zelfs wel een jaar. 

Hoe weet je wanneer je puppy iets moet doen? 

Als je puppy angstig om zich heen kijkt, rondjes loopt en in geschikte hoeken begint te snuffelen op zoek naar een plekje - dan is het tijd om hem mee naar buiten te nemen! 
 
Loop rustig met je pup naar de uitlaatplek. Wacht zo lang als nodig is - soms worden puppy's afgeleid door de opwinding van het buitenleven, hoe nodig ze ook moeten!

Zo leer je een puppy zindelijk te worden 

Bij het zindelijk maken van je puppy is het belangrijk dat je deze stappen volgt: 

 • Laat je puppy uit zodra hij wakker wordt en direct na het eten of drinken.
 • Kies een vaste uitlaatplek, zodat hij weet waar hij heen moeten.
 • Als hij zijn behoefte heeft gedaan, beloon hem dan met een traktatie en prijs hem uitbundig.
  • Laat hem vaak uit - ten minste om de twee uur. 
  • Straf je puppy niet voor ongelukjes. Dit kan het proces vertragen, dus hou de zindelijkheidstraining positief. 
  • Wees consistent! Ongelukjes zijn onvermijdelijk, maar blijf bij je routine en je puppy wordt snel zindelijk.

  Het belang van een uitlaatplek

  Bij zindelijkheidstraining van je puppy wil je graag dat hij het verschil begrijpt tussen het 'speelgedeelte' van de tuin en de 'uitlaatplek'. Je kunt ze helpen door een gedeelte af te zetten en te bedekken met schorssnippers. Hierdoor ziet het er anders uit en ruikt het anders dan de rest van de tuin, zodat je puppy de plek snel leert herkennen.

  De meeste puppy's gaan liever in de natuur dan op beton of bestrating, en schors of gras geeft hen een omgeving waar ze hun geur van eerder kunnen oppikken. Het belangrijkste bij de zindelijkheidstraining is dat je de uitlaatplek schoon houdt door elke dag de rommel op te ruimen om je puppy aan te moedigen terug te gaan. Uitwerpselen op de uitlaatplek kunnen hen afschrikken, waarna ze misschien een andere plek gaan zoeken om hun behoefte te doen.

  Draag je puppy niet naar buiten

  Probeer je puppy niet naar buiten te dragen om hem snel uit te laten. Laat je puppy zelf lopen; dit stimuleert niet alleen de blaas en de darmen, maar leert hem ook onafhankelijk te zijn en vertrouwen te krijgen in zijn omgeving.

  Routine is de sleutel tot zindelijkheid

  Als je eenmaal een uitlaatplek hebt bepaald, neem je je puppy daar regelmatig mee naartoe om hem zijn behoefte te laten doen en beloon hem dan. Als hij rondsnuffelt maar niets doen, wees dan geduldig... misschien moet je nog even wachten. Als hij dan nog niet gaat, breng je hem terug naar binnen en houd je hem de eerste vijf minuten goed in de gaten. Neem je puppy meteen weer mee naar buiten als je tekenen ziet dat hij uit moet.

  Het is een goed idee om bij de zindelijkheidstraining van puppy's een begeleidend woord te introduceren zoals 'vlug' of 'haast je' als je ze uitlaat. Dit commando kun je later gebruiken om ze aan te moedigen als je op een nieuwe plaats bent.

  Als je puppy klaar is en je hebt hem beloond, neem je hem mee bij de uitlaatplek vandaan en speel je even een beetje met hem. Daarna neem je je puppy mee naar binnen en speel je daar verder.

  De eerste paar weken van de zindelijkheidstraining is het jouw taak om hem uit te laten zodra je puppy wakker wordt, nadat hij iets gegeten of gedronken heeft, en elk half uur als hij aan het spelen zijn. Vergeet niet het begeleidende woord te gebruiken en je puppy te belonen en te prijzen als hij het goed doet.

  Hoe leer je een puppy zindelijk te worden zonder tuin

  Als je een puppy in een appartement hebt, kan het een uitdaging zijn om op tijd buiten te zijn! Daarom is het des te belangrijker om de signalen te herkennen wanneer je pup je probeert te laten weten dat hij naar buiten moet!

  Elk uur uitlaten kan helpen, omdat het je puppy meer kansen geeft om 'het goed te doen' en daarvoor een beloning te krijgen. Stel een timer in als geheugensteuntje, zodat je het niet vergeet! 

  Babyhekjes kunnen handig zijn als je je puppy zindelijkheidstraining geeft en je in een appartement woont. Puppy's proberen voor hun behoefte een plek te vinden die ver weg is van waar ze gewoonlijk hun tijd doorbrengen. Tijdens zindelijkheidstraining helpen babyhekjes de ruimte die ze innemen kleiner te maken, waardoor er waarschijnlijk minder ongelukjes gebeuren.

  Trainingspads voor puppy's kunnen op korte termijn helpen, maar ze kunnen je puppy in verwarring brengen of het hele zindelijkheidstrainingsproces vertragen. Soms heb je geen keuze, maar leg de trainingspads dan wel dicht bij de deur, zodat je puppy ze associeert met naar buiten gaan. Als je de trainingspads ergens anders in huis legt, zoals in de bench of in de keuken, raakt je puppy misschien in de war en denkt hij dat het in orde is om binnenshuis zijn behoefte te doen. Houd een consequent schema aan, zowel overdag als 's avonds, zodat de puppy vertrouwd kan raken met de routine. 

  Ongelukjes tijdens de zindelijkheidstraining 

  Ongelukjes in huis gebeuren nu eenmaal, vooral tijdens de eerste stadia van de zindelijkheidstraining, maar als je puppy binnenshuis iets doet, is het belangrijk om kalm te blijven en eraan te denken dat het allemaal deel uitmaakt van het leerproces. 
   
  Als je een plasje of uitwerpselen ontdekt, of je er nu wel of niet bij was toen het gebeurde, ruim het dan gewoon op zonder er een probleem van te maken. Doe het als je puppy niet kijkt. 
   
  Nooit boos worden of schreeuwen - het is niet eerlijk om ze te straffen voor iets wat ze van nature doen. Als je ze op heterdaad betrapt, neem ze dan rustig mee naar de uitlaatplek om af te maken waar ze mee begonnen zijn. Maak de vloer vervolgens grondig schoon met een neutraliserende spray, zodat er geen geur vrijkomt die je puppy met een uitlaatplek associeert. Hoe meer tijd en energie je steekt in de zindelijkheidstraining, hoe sneller je pup het zal oppikken. 

  Benchtraining 

  Een methode die je kunt proberen om een puppy zindelijk te maken is benchtraining - en dit is vooral 's nachts handig. Bij hun moeder leren puppy's de slaapplaats niet te bevuilen en door een bench te gebruiken, ga je gewoon verder met wat de moeder hen geleerd heeft. 
   
  Het gebruik van een bench moedigt hen aan om het wat langer vol te houden. Dit werkt alleen als je ze een korte tijd in hun bench houdt, zodat ze niet te nodig moeten of zich ongemakkelijk voelen.  

  Hoe leer je een puppy van een klein ras zindelijk te worden 

  Kleinere rassen, zoals Shih Tzus, Teckels, Maltezers en Mopshonden, kunnen wat moeilijker zindelijk te maken zijn dan grotere rassen. Hun blaas is klein en ze hebben een snellere stofwisseling, zodat ze voedsel sneller verwerken. 
   
  Als je een puppy hebt gekocht bij een fokker die al met de zindelijkheidstraining is begonnen, moet het vrij eenvoudig zijn om daarmee door te gaan. Als je puppy nog geen huiselijke routine kent, is het misschien nodig hem vaker mee naar buiten te nemen en kan het hele zindelijkheidstrainingsproces langer duren. 

  Neem je puppy vaak mee naar buiten 

  Laat je puppy uit zodra hij wakker wordt, direct na het eten of drinken en na het spelen. Natuurlijk wil je je puppy veel kansen geven om 'het goed te doen', dus probeer hem overdag om het half uur uit te laten om dit gedrag aan te moedigen. En vergeet hem niet te belonen! 

  Combineer zindelijkheidstraining met slaaptraining 

  Als het mogelijk is, kun je de zindelijkheidstraining het beste combineren met bench- en slaaptraining, omdat je puppy er de eerste weken 's nachts nog uit moet. Bij benchtraining bevuilt je puppy zijn slaapplaats veel minder snel, zodat hij 's nachts minder vaak naar buiten hoeft. 

  Een grote puppy hoeft waarschijnlijk maar 1 à 2 keer per nacht uit. Kleinere rassen moeten 's nachts vaker uit totdat ze wat ouder zijn. Probeer je puppy niet te veel aandacht te geven als je hem 's nachts uitlaat - houd het proces heel functioneel voordat je hem weer laat slapen. 

  'Vroege angst' bij je puppy 

  Sommige rassen hebben meer kans op een periode van 'vroege angst', die van invloed kan zijn op de zindelijkheidstraining van je puppy. Hoewel veel puppy's rond 7 weken een 'angstperiode' doormaken, kunnen rassen zoals de Duitse herder en de Yorkshire Terriër al eerder angstig worden, meestal met 5 weken. 

  Ze kunnen dan bezorgd en nerveus zijn en passen zich maar langzaam aan bij nieuwe situaties en ervaringen. Dit kan tot gevolg hebben dat puppy's zich buiten niet op hun gemak voelen, zich meer zorgen maken, minder goed kunnen leren en minder ontspannen zijn. Als dit gebeurt, zorg er dan voor dat de uitlaatplek die je hebt gekozen rustig en stressvrij is. Zindelijkheidstraining moet vanaf het begin gebaseerd zijn op beloning en honden zijn gauw bezorgd dat ze een fout maken in het bijzijn van hun baasje. De eerste weken kunnen best zwaar zijn, maar doe je best om het vol te houden en je zult snel vooruitgang merken!

  Zindelijkheidstraining en opfriscursus

  Als je de zindelijkheidstraining consequent volhoudt, leert je puppy al snel om buiten zijn behoefte te doen. Soms vallen ze even terug, maar dat is niet meer dan normaal, dus geen paniek - voer het aantal bezoeken buitenshuis gewoon een tijdje op tot je zeker weet dat je hond weer op het goede spoor zit.
   
  Na een tijdje raken jullie allebei gewend aan de routine - je puppy begrijpt dat hij moet wachten tot hij buiten is en jij herkent zijn lichaamstaal beter. Je kunt dan de routine-uitstapjes afbouwen en reageren op de signalen van je hond.

  Een volwassen hond trainen

  Natuurlijk zijn het niet alleen puppy's die zindelijk moeten worden. Als een hond wordt herplaatst, weten ze niet automatisch waar ze heen moeten in hun nieuwe huis. Je moet zijn waarschuwingssignalen leren kennen en je hond regelmatig mee naar buiten nemen. Prijs hem volop als je hond doen wat je hem vraagt, net als bij een puppy.
   
  Nu weet je dus hoe je je puppy zindelijk maakt! Vergeet niet dat consequent zijn de sleutel is, houd je aan de routine en voor je het weet, heb je een volledig zindelijke pup.

  Gerelateerde artikelen