Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Puppyclub logo
Lichtbruine hond met rode halsband staat met eigenaar op het gras.

Denkspelletjes en puzzels om met je puppy te spelen

Leestijd: 4 min

Actief zijn gaat niet alleen over dagelijkse wandelingen. Ontdek puppyspelletjes die de concentratie helpen verbeteren en hun hersenen stimuleren.

In het algemeen denken mensen dat het actief zijn met puppy's de dagelijkse wandelingen zijn - en het is zeker zo dat honden hiervan profiteren, maar bewegen gaat niet alleen over het stimuleren van het lichaam.

De mogelijkheid om de hersenen van je puppy te trainen, kan helpen bij zijn ontwikkeling en het gemakkelijker maken om trucjes en puppycommando's te leren. Het is ook een leuke en interactieve manier om een band met je puppy op te bouwen en je relatie te verbeteren. Blijf lezen om erachter te komen welke spelletjes voor honden je zou kunnen proberen!

Denkspelletjes voor je puppy

Bij het oplossen van problemen en het mentaal stimuleren draait het allemaal om het gebruik van het natuurlijke enthousiasme van je puppy voor spelen en spelletjes, samen met zijn al aangeleerde gedrag en vaak onderschatte intelligentie, om puzzels op te lossen en nieuwe vaardigheden te leren. Voor de meeste puppy's kan het op deze manier gebruiken van hun hersenen hen stimuleren en vermoeien.

Puppy's zitten boordevol energie, maar hun lichaam is nog niet volledig ontwikkeld, dus het kan moeilijk zijn om ze de beweging te geven die ze nodig hebben om alle overtollige energie te verbranden zonder de nog steeds groeiende spieren, gewrichten en botten te belasten. Door spelletjes en puzzels te spelen, verbruiken ze meer energie en hebben meer uitdaging, wat helpt voorkomen dat ze aan je meubels gaan kauwen.

Er zijn verschillende soorten spellen die honden kunnen spelen, waaronder hondenpuzzels om hun hersenen te stimuleren en actief te houden. Sommigen zullen alle spelletjes leuk vinden, terwijl anderen zeer duidelijke favorieten zullen hebben. Het is aan jou om te ontdekken wat jij en je puppy leuk vinden.

Verstoppertje spelen

Deze kun je overal in huis of in de tuin spelen en zelfs tijdens je gewone wandelingen. Om dit hondenspel te starten, heb je iemand nodig om je te helpen je puppy vast te houden. Laat je puppy zien dat je wat lekkers hebt, loop dan weg en verstop je ergens, idealiter op een plek die in het begin vrij gemakkelijk te vinden is.

Je puppy kan dan worden losgelaten om je te gaan zoeken – en beloond worden door zowel de traktaties als de hereniging met jou. Begin verstoppertje te spelen wanneer je puppy nog jong is, omdat het helpt hun geheugen te trainen voor later en ze veel beter op je zullen reageren.

Geurspelletjes

Een ander denkspel voor honden is een variatie op verstoppertje, waarbij je puppy zijn neus moet gebruiken om iets lekkers of speelgoed te vinden. Je kunt een spoor van hondenbrokjes neerleggen dat leidt naar een favoriet speeltje of zelfs naar zijn maaltijd - en naarmate je pup er beter in wordt, kun je het aantal brokjes in het spoor verminderen.


Dit spel is geweldig voor puppy's en kan ze een tijdje bezighouden! Verstop hondensnacks of brokjes (of een bal voor door speelgoed geobsedeerde pups) onder een kleine handdoek, onder een paar kussens, in een oude sok of zelfs onder plastic bloempotten in de tuin zodat je puppy eraan kan snuffelen. Er zijn allerlei manieren om inventief te worden met deze denkspelletjes voor je hond en zijn geest en neus te trainen.

Als je meer wilt weten over het verzorgen en trainen van je puppy, bekijk ook eens onze andere artikelen met puppyadvies.