Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Puppyclub logo
Hond met rode riem zittend op de drempel

Puppytraining - adviezen en tips

Leestijd: 5 min

Bij alle opwinding van een nieuwe puppy in huis is het belangrijk te onthouden dat je meteen met hun training begint. Hoe eerder je goede gewoonten introduceert, hoe beter het is voor jou en je puppy om de basiscommando's te begrijpen en huisregels te hanteren. 

Je puppy trainen verbetert niet alleen hun omgangsvormen, het is ook een leuke en interessante manier om samen een leuke tijd te hebben en de band tussen jullie te versterken. De meeste honden vinden training fantastisch; het is een kans voor hen om hun hersenen te laten werken, beloningen verdienen en heel veel lof en aandacht te krijgen! 

Leer je puppy zijn eigen naam 

De training van nieuwe puppy's moet beginnen op de dag dat ze voet zetten in hun nieuwe thuis. Als eerste leer je je puppy zijn naam kennen. Gebruik de naam elke keer als je met hem speelt, voer geeft of knuffelt. Ze herkennen hun naam al snel en reageren als je de naam noemt. Zodra je puppy zijn naam kent, kun je die gebruiken om met hem te communiceren en beginnen met de puppytraining. 

Leer je puppy aan de lijn te lopen 

De volgende stap is om hem te laten wennen aan een halsband en riem. Dit kan in eerste instantie voor je puppy een beetje vreemd aanvoelen, maar wees geduldig, hij komt er wel! Doe je puppy meteen een lichte halsband om als hij thuiskomt en oefen met wandelingen aan een lichte lijn. 

Als je puppy nog niet al zijn vaccinaties heeft gehad, loop je eerst met hem in huis en in de tuin. Hij kan  heel opgewonden raken of aan de lijn trekken als je je hem uitlaat. Als dit het geval is, kun je een Gentle Leader (hoofdtuig met snuitband) proberen. Hiermee wordt aan de lijn lopen en de basistraining gemakkelijker en rustiger, zowel voor jou als voor je pup. 

Het is niet leuk om een hond uit te laten die je de hele tijd meesleurt en veel eigenaren laten hun hond niet genoeg bewegen omdat uitlaten een lastige klus is geworden - vooral met een enthousiaste puberende pup. Gelukkig kan dit worden opgelost met een hondentraining en je puppy aan de lijn leren lopen. 

Je nieuwe puppy socialiseren 

Puppytraining gaat niet alleen over het leren van 'zitten' of 'apporteren'. Het is van cruciaal belang dat je nieuwe puppy goed wordt opgevoed, zodat hij kan uitgroeien tot een gelukkige en volwassen hond vol zelfvertrouwen. 

Eén van de beste manieren om je puppy op te voeden in een leuke en gezellige omgeving is een puppyparty. Zo'n party kan door je lokale dierenartspraktijk worden georganiseerd voor puppy's die hun eerste vaccinaties hebben gehad (als ze ongeveer acht weken oud zijn). Als je dierenarts zelf geen puppyparty's organiseert, weten ze ongetwijfeld iemand die dat wel doet. 

Een puppyparty is een geweldige manier om je puppy een aantal basisvaardigheden bij te brengen. Puppy's van dezelfde leeftijd krijgen zo de kans om samen te komen en te spelen. Zorg ervoor dat je een puppyparty vindt die wordt gerund door ervaren trainers, omdat zij weten hoe ze positieve, plezierige ervaringen kunnen creëren die het vertrouwen van je pup helpen opbouwen. Als het niet op de juiste manier wordt georganiseerd, heeft je puppy het niet naar zijn zin of voelt zich angstig - maar in ervaren handen maken ze graag vrienden. 

De puppy party is waarschijnlijk de eerste keer dat puppy's met andere pups spelen sinds ze het nest hebben verlaten, en veel puppy's zien er anders uit en gedragen zich heel anders dan de broers en zussen toe die ze hebben achtergelaten.

Dit is een bijzonder belangrijk aspect van de puppytraining omdat ze waardevolle lessen leren waarvan ze hun hele leven plezier hebben. Een puppy party kan je puppy de volgende lessen leren: 

Een puppyparty vormt ook een uitstekende gelegenheid voor je pup om trainers te leren kennen. Door de interactie met mensen bouwen puppy's vertrouwen op. De trainers helpen je om je puppy goede omgangsvormen te leren, zoals niet bezitterig te zijn als het gaat om voer en speelgoed en het los te laten als daarom wordt gevraagd, en zich niet langs mensen te wringen door deuropeningen. Met veel oefenen thuis en een paar goede, gezonde traktaties als beloning, heb je al snel een rustig, vrolijk, beleefd gezinslid waaraan je veel plezier beleeft.

Puppytraining

Wanneer je puppy al zijn vaccinaties heeft gehad, tussen de 12 en 14 weken oud, kan hij overstappen van puppyparty's naar trainingen. Trainingen zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van je puppy en zijn geweldig leuk voor jullie allebei.

Bij een puppycursus leert je je puppy basisoefeningen en commando's als 'zit', 'lig', 'blijf', 'kom' en worden er waarschijnlijk ook een aantal leuke trucs geleerd als 'geef een pootje' of 'rol'! Deze lessen zijn zowel bedoeld voor baasjes als voor hun honden en je ontdekt hoe je je puppy iets leert met een moderne, vriendelijke, motiverende aanpak.

Zoek een puppycursus die vriendelijk, georganiseerd en plezierig is en waar met beloningen wordt gewerkt. Er moet minstens één trainer of assistent zijn voor elk zes puppy's, zodat de honden geïnteresseerd blijven en zich niet vervelen. Een goede trainer laat je eerst een training bijwonen voordat je je aanmeldt, zodat je zeker weet dat je de juiste plek hebt gevonden. Als de klas overvol of chaotisch is, of als de instructeur schreeuwt of de honden (of baasjes) bestraft, of slipkettingen gebruikt, loop dan gauw weg. Jij en je beste maatje verdienen beter.

De fokker van je puppy en de dierenartsenpraktijk helpen en adviseren je graag.

Met samen trainen smeed je een kostbare band tussen jou en je pup, dus geniet van elk moment. Veel succes en veel plezier!

Gerelateerde artikelen