Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Rode kat klimt in een boom

Je kat laten chippen - de voordelen

Leestijd: 2 min

Naast veel liefde en aandacht, wil je je kat ook de best mogelijke bescherming geven als ze zoek of vermist raakt. Door je kat te chippen, geef je haar de beste kans om gevonden te worden en veilig bij je terug te keren als ze zou verdwalen. 

Waarom chippen? 

Er zijn allerlei redenen waarom je kat vermist kan raken. Ze kunnen ergens van schrikken en wegrennen, of misschien gedesoriënteerd of afgeleid raken in een nieuwe omgeving als je bijvoorbeeld net bent verhuisd. Natuurlijk kan je kat een halsband en een identificatielabel dragen, maar deze kunnen ze kwijtraken of kan worden verwijderd, terwijl een chip altijd veilig op zijn plaats blijft. 

Een kattenchip helpt niet alleen om je te herenigen met je verloren huisdier, maar kan ook helpen als je ooit een geschil krijgt met iemand over wie de rechtmatige eigenaar van het dier is. In Nederland is het laten chippen van je kat niet verplicht, maar wordt vaak wel aangeraden om een snelle hereniging met je verdwaalde kat mogelijk te maken. 

De eenvoudige procedure 

Je dierenarts brengt een minuscule microchip ter grootte van een rijstkorrel onder de huid tussen de schouderbladen of voor het linkerschouderblad van je kat. De procedure is snel en niet pijnlijker dan een injectie. Je kat zal de chip niet voelen en de chip zal levenslang op zijn plaats moeten blijven. 

Hoe werkt chippen?

Iedere chip bevat een unieke code met 15 cijfers. Deze wordt bewaard in een landelijke database met de naam en contactgegevens van de eigenaar. Er zijn verschillende databanken in Nederland waar je de chip van je kat kunt laten registeren. Als je kat ooit wordt gevonden, kan iedereen die de chip scant eenvoudig met je in contact komen.

Extra veiligheidsmaatregel voor thuis 

Een ander voordeel van een chip is dat het voorkomt dat ongewenste kattenbezoekers gebruik maken van het kattenluik. Speciale, door een microchip geactiveerde kattenluiken laten alleen katten binnen waarvan de unieke chipcode wordt herkend. 

Voor meer informatie over het chippen van je kitten en de kosten hiervan kun je contact opnemen met de dierenarts.