Your Pet, Our Passion.
Kat staart naar bakje

Welke voeding geef ik aan mijn kitten?

Leestijd: 6 min

Het voeden van je kat 

Een kitten groeit de eerste zes maanden van zijn leven ongelooflijk snel en krijgt dan 75 % van zijn volwassen gewicht. Het lichaam van de jonge kat zal in zeer korte tijd ontwikkelen: spieren, botten, vacht, tanden en het volledige immuunsysteem. Daarom hebben ze een voeding nodig van goede kwaliteit en in grote hoeveelheden. 

Voeding van kittens 

Kittens zijn erg nieuwsgierig naar de wereld om hen heen en hebben veel energie om te verkennen. Speciale voeding voor kittens bevat veel eiwitten om de ontwikkeling van gezonde weefsels en organen te bevorderen. Het bevat ook een hoog gehalte mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, zink en ijzer voor de vorming van sterke botten en tanden. Katten hebben ook taurine, een essentieel aminozuur dat goed is voor het hart en het gezichtsvermogen, nodig. 

Het spenen

Uiteraard is moedermelk de eerste ideale voeding voor elke kitten. Het bevat alle nodige stoffen, in het bijzonder de essentiële elementen van zijn natuurlijke weerstand. Kittens zijn klaar voor het spenen op de leeftijd van ongeveer zes of acht weken, maar de meeste beginnen al te knabbelen op brokken wanneer ze drie tot vier weken oud zijn. 

Dat is dus het beste moment om ze speciale voeding voor kittens te geven, dat kunnen natvoer of brokjes zijn. Als je kiest voor brokken, moet je ze vochtig maken en pletten. Om deze overgang te bevorderen, kun je een kleine hoeveelheid voedsel op hun lippen aanbrengen. 

Maar probeer ze niet te vroeg te spenen. Een te snelle overgang naar vast voedsel kan schadelijk zijn voor de maag van een kitten. Begin met ongeveer vijf keer per dag een koffielepel en pas deze hoeveelheden aan als je kitten eten laat liggen of nog honger heeft. Tijdens deze periode zullen kittens deze voeding nog moeten aanvullen met moedermelk. Over het algemeen weten kittens hoeveel ze nodig hebben en de moeder zal laten weten wanneer ze vindt dat haar kleintjes genoeg melk gehad hebben! 

Voeding 

Katten hebben een kleine maag (wanneer ze 8 weken oud zijn, heeft die ongeveer de grootte van een noot) en een grote eetlust. Geef ze dus vaak kleine porties. 

In het begin zal je kitten minstens vier maaltijden per dag eten. Zo krijgt hij de hele dag lang regelmatig energie. Als je hem deze frequentie niet kunt bieden, voed hem dan drie keer per dag. Maar geef hem daarnaast wat brokken als hij in de loop van de dag echt honger heeft. 

  • Kittens schakelen tijdens hun groei gewoonlijk over naar drie maaltijden per dag en wanneer ze ongeveer zes maanden oud zijn naar twee maaltijden per dag.  
  • Katten passen zich niet aan een ritme van maar één maaltijd per dag.  
  • Katten hebben hun eten liever op kamertemperatuur. Geef ze dus liever geen eten dat net uit de koelkast komt. Laat het een beetje opwarmen voordat je het geeft.  
  • Rond de leeftijd van 10 tot 12 weken zou het voedingspatroon van de kitten volledig moeten zijn overgeschakeld naar vast voedsel. 

Welk voeding geef je aan je kat? 

Er zijn verschillende soorten kattenvoer op de markt: natvoer in portiezakjes, natvoer in kuipjes of blikjes en diverse vormen van droge kattenbrokken. Er zijn ook kattensnacks beschikbaar tegen tandsteen om de tanden van je kat te onderhouden. De keuze tussen een natvoer of droge brokjes is een kwestie van persoonlijke smaak, die van jou en die van je kat.

Vers water, geen melk

Zorg ervoor dat je kitten altijd vers water kan drinken en geef hem geen koemelk. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is koemelk niet goed voor katten, omdat de meeste gespeende kittens hun vermogen om lactose te verteren verliezen. Geef je kitten alleen speciale melk voor katten en controleer of deze melk geschikt is voor kittens.

Sommige melksoorten zijn immers uitsluitend bestemd voor volwassen katten.

Carnivoren 

In tegenstelling tot honden, die zich perfect kunnen aanpassen aan een vegetarisch dieet, ontwikkelen katten die geen vlees of vis eten blindheid en andere verzwakkende ziekten waardoor ze uiteindelijk sterven.  

Onregelmatige eter 

Over het algemeen eten kittens zonder veel problemen wat hen wordt gegeven. Met het ouder worden kunnen sommige katten voedingsobsessies of verslavingen ontwikkelen. Een weinig gevarieerde voeding kan leiden tot grillen. Het is beter om je kat snel te laten wennen aan verschillende smaken en soms ook verschillende soorten kattenvoer. 

Als je hem zijn hele leven slechts één soort voeding geeft, dan loop je het risico om moeilijkheden te krijgen wanneer deze voeding niet meer wordt verkocht of als omwille van gezondheidsredenen zijn voeding moet worden veranderd. 

Als je kat helemaal niet tevreden is met het voer dat je hem geeft, word dan niet ontmoedigd en geeft hem niets anders (zoals verse kip en andere humane voeding). Katten zijn slim en begrijpen zeer snel dat ze je op die manier hun wil met betrekking tot de keuze van voeding kunnen opleggen. 

Als je kat meer dan 24 uur weigert te eten of als je ongebruikelijke tekenen ziet bij je kat die wijzen op een slechte gezondheid, raadpleeg dan je dierenarts.